7.4 C
Sibiu
vineri, ianuarie 10, 2025

Arșița

Cele mai citite

Capturarea interesului general de ratarea grupelor la Euro de către echipa de fotbal a României e un simptom al deturnării atenției cetățenilor de la temele cu adevărat importante. Ca și sfârcul primei doamne de altfel, ce a isterizat adversarii politici ai președintelui cu o temă de un misoginism excrecabil.

Lucruri ca dezincriminarea conflictului de interese de către parlamentari nu au trezit nici pe departe atâtea emoții. Aleșii noștri și-au aranjat o lege care îi face imuni la sancțiuni, tăind cu această ocazie și atribuțiile ANI. Pregătindu-se de vacanță, cu gândul la alegerile din toamnă, partidele politice își construiesc viitorul bazându-se pe lipsa de reacție a corpului electoral.
Vor reacționa în vreun fel membrii și simpatizanții liberalilor la fuziunea prin absorbție a PNL cu UNPR? Puțin probabil. Restul cetățenilor probabil vor sancționa și mai drastic față de cum au făcut-o la alegerile locale, oferind din nou, o altă victorie ușoară PSD-ului.
Însă poate cea mai mizerabilă acțiune a parlamentarilor în forul legislativ a fost cvasi-blocarea guvernului pe perioada vacanței parlamentare. Inabilitarea cabinetului Cioloș de a lua măsuri, e prima acțiune de acest tip din ultimii 20 de ani.
Pe de altă parte, domnul prim-ministru a fost de acord să se întâlnească pentru discuții cu liderul PSD Liviu Dragnea. Domnul Dragnea s-a comportat ca un viitor prim-ministru care cere remanierea miniștrilor Agriculturii și Justiției. Dacă PNL face tot posibilul pentru a-și terfeli numele, cei de la PSD, simțind mirosul victoriei, se comportă în stilul lor caracteristic, arogant, strivitor, gata de acaparare și înăbușire a „celorlalți”. Vechile reflexe de partid-stat ies la iveală.
Dacă tot vorbim de pierderea de imagine și de încredere, merită să îl amintim pe Klaus Iohannis. Domnul președinte este, poate, autorul moral al majorității mizeriilor legislative, adoptate de dumnealui mai mereu, fără nicio reacție și fără niciun comentariu. Înfrânt în zona politicii externe, defazat și complet autist la politica internă, Klaus Iohannis reușește să întrețină și un conflict scandalos cu alt infatuat, șeful spionajului Răzvan Ungureanu. Problema depășește cu mult orgoliile și narcisismul celor doi actori implicați pentru că duce un conflict de orgolii la uzură și ineficiență instituțională a Președenției și a SIE.
Însă, dacă țara noastră plutește în arșița verii ca o verișoară beată, în Europa problema referendumului britanic asupra viitorului Marii Britanii în Uniunea Europeană, a galvanizat interesul și atenția publică. În ciuda unei vremi defavorabile și a inundațiilor, britanicii și-au arătat spiritul civic participând în număr foarte mare la vot. Poate că tradiția democratică a țării are și ea un rol în spiritul și interesul cetățenilor britanici. Nouă ne rămâne o speranță de contagiune.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Guvernul României ar putea bloca preluarea E. ON de către maghiarii de la MVM

Guvernul României ia în considerare blocarea preluării E.ON România de către compania maghiară MVM.Această ipoteză a apărut din cauza...
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect