De la bun început vreau să precizez că nu eu sunt autoarea acestei „lecţii de germană”, doar interpreta ei la microfon . Dar, e atât de simpatică şi „de vacanţă”, încât nu m-am putut abţine să nu v-o împărtăşesc şi dumneavoastră, întru descreţirea frunţii de român. Şi, cum azi totul se „şeruieşte”, nu-i aşa, să-i mulţumim autorului necunoscut şi click pe „share”:
„Limba germană este simplă. Se începe cu studiul unor der, die, das, şi tot restul este de o logică dezarmantă. Să luăm un exemplu de germană aplicată la obiceiurile hotentoţilor (Hottentotten). Ei prind canguri (Beutelratten) şi îi ţin în cuşti (Kotter) acoperite cu un grătar din lemn (Lattengitter) şi care se numesc, în germană, Lattengitterkotter, adică: cuşti acoperite cu grătar de lemn. Cangurii dinlăuntru se cheamă, logic, Lattengitterkotterbeutelratten.
Într-o zi, hotentoţii au prins un asasin (Attentaeter), acuzat că ar fi omorât o mamă (Mutter) hotentotă (Hottentottenmutter), având un fiu cam prostuţ şi bâlbâit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeşte în germană Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentaeter. Asasinul este capturat şi închis provizoriu într-o cuşcă pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadează repede. Imediat tot tribul pleacă în căutarea fugarului, cu excepţia şefului de trib, care aşteaptă rezolvarea problemei. Curând un războinic hotentot se întoarce strigând:
Am prins asasinul! (Attentaeter)
- Care asasin? – întreabă şeful de trib.
- Pe Lattengitterkotterbeutelrattenattentaeter ! – răspunde războinicul.
- Cum adică? – întreabă şeful hotentoţilor. Pe asasinul cangurilor din cuşca acoperită cu grărtar de lemn?
Păi, nu – răspunde băştinaşul. Pe Hottentottenstottertrottelmutterattentaeter.
Aaa, aşa da – răspunde şeful hotentoţilor. Puteai să zici de la început că l-ai prins pe Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentaeter !!!
După cum vedeţi, limba germană este o limbă simplă, clară şi cât se poate de logică. Trebuie să aveţi doar un pic de bunăvoinţă şi un chelteu de răbdare. E extrem de simplu de învăţat. Aşa precum spunea şi Mark Twain, faimosul autor al nu mai puţin faimoaselor cărţi de vacanţă „Aventurile lui Tom Sawyer” şi „Aventurile lui Huckleberry Finn”, pe care aţi putea să le recomandaţi cu căldură copiilor şi nepoţilor dumneavoastră, în loc de nenorocirile de programe „pentru copii” de la televizor. Citez: „ Eternitatea a fost inventată ca eu să învăţ limba germană.”