Dedicarea în armată reprezintă una dintre cele mai evidente expresii ale devotamentului, iar Raluca Chiriac, o tânără talentată născută în Moinești, Bacău, devine personajul principal al acestei povestiri.
Absolventă a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung, Raluca a ales să-și dedice dragostea și pasiunea pentru Sibiu. Acum este studentă în anul IV la Academia Forțelor Terestre, specializarea Comunicații, Informatică, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică și ne împărtășește de ce a ales acest drum.
Lucrurile au fost simple, de mică a știut că drumul ei este spre acest domeniu. Nu i-a plăcut să se joace cu păpușile, în schimb prefera jocurile care sunt mai multe dedicate băieților. Astfel, calea ei spre armată a fost evidentă încă din copilărie, iar caracterul hotărât a ghidat-o către această alegere. Încă de la început a fost implicată în activități culturale. Acele momente au marcat începutul unei noi apropieri de cultură și evenimente artistice: „Întotdeauna am fost apropiată de cultură, iar cel mai important moment a fost când colonelul coordonator a rămas impresionat după ce am interpretat un monolog. Aveam emoții foarte mari și nu am să uit niciodată acel moment”, ne spune Raluca.
De la începerea anului universitar, ea este directorul departamentului de cultură la Asociația Corpul cadeților General-maior Nicolae Uscoi. Cu un simț al dedicării și implicare, nu ezită să se implice în diverse proiecte culturale: „Iubesc să particip la organizarea activităților artistice. Îmi e foarte greu să refuz vreo activitate, chiar dacă știu că suprasolicitarea nu face bine. Mă dedic foarte mult”.
De-a lungul timpului, Raluca a făcut parte și din proiecte surprinzătoare, cum ar fi spectacolul muzical „Manifest pentru pace” realizat de trupa Band of Brothers and Sisters a Academiei Forțelor Terestre, prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Cu dragoste pentru acasă, Raluca privește Bacăul ca fiind locul cel mai frumos. Deși armata a transformat-o în ceea ce este astăzi, își dorește să se întoarcă acasă după terminarea studiilor, recunoscând că armata i-a oferit disciplinei și respectului o nouă semnificație.
„Când mă gândesc acasă mă gândesc la mama. Fără îndoială, cel mai frumos loc e cel de acasă. Deși nu mi-am propus să mă întorc acasă, aș vrea ca după terminarea studiilor să merg la Bacău, pe același domeniu. Armata a clădit ceea ce sunt astăzi, am învățat ce înseamnă disciplina și respectul. Au fost și provocări, bineînțeles. Spre exemplu, când mergem din oraș până în Daia pe jos și oboseam, trăgeam de mine și mă motivam. Chiar dacă băieții se mai ofereau să ne ajute, întotdeauna m-am încurajat și nu am lăsat pe nimeni să mă ajute”, spune ea.
O zi la AFT
O zi tipică la Academia Forțelor Terestre începe devreme, la ora 6, indiferent devreme, demonstrând disciplina și responsabilitatea impuse de acest mediu militar. Chiar și în momente dificile, Raluca a găsit forța de a merge mai departe, refuzând ajutorul și încurajându-se singură.
„Noi nu avem femeie de serviciu, trebuie să ne îngrijim și să facem singuri disciplină. La ora 19:30 trebuie să fim toți înapoi, nu putem sta până târziu în oraș. Acasă merg destul de rar, chiar dacă am permisie, e greu să merg până la Bacău, căci e departe”, ne mărturisește ea.