9.1 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Municipiul Sibiu intră, de luni, în carantină. Arafat: „În weekend, mall-urile vor fi închise”

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Municipiul Sibiu, satul Șelimbăr, orașele Tălmaciu și Cisnădie vor intra, de luni, în carantină, pentru o perioadă de două săptămâni. Anunțul a fost făcut public cu puțin timp în urmă de secretarul de stat Raed Arafat, care a transmis că, în weekend, va fi introdusă o măsură suplimentară. „Mall-urile și magazinele nealimentare vor fi închise pe perioada weekend-urilor”, a precizat Raed Arafat, după ședința specială a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu. Alături de acesta s-a aflat și vicepremierul Raluca Turcan, care a precizat că, la nivelul instituțiilor județului Sibiu au fost luate unele măsuri, precizând că, după demisia directorului DSP, așteaptă și demisia managerului Spitalului Județean Sibiu.

Decizia de a carantina municipiul Sibiu, satul Șelimbăr și orașele Cisnădie și Tălmaciu vine după ce specialiștii în sănătate publică au făcut o analiză de risc și au transmis Intitutulului Național de Statistică propuneri pentru introducerea de măsuri suplimentare. INSP a avizat favorabil propunerile făcute de Direcția Publică de Sănătate Sibiu, iar carantinarea celor patru localități a fost anunțată, vineri, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
„Având în vedere incidența și faptul că în continuare avem un număr mare de cazuri, în urma discuțiilor care au avut loc inclusiv cu comitetul județean pentru situații de urgență s-a ajuns la următoarele măsuri. În primul rând, instituirea măsurii de carantinare a municipiului Sibiului, la un loc cu Șelimbăr și cartierul Arhitecților, măsura de carantinare a localității Tălmaciu și localității Cisnădie, începând cu ziua de luni”, a precizat Arafat.
Acesta a precizat că cele patru localitați vor intra în carantină de luni, 16 noiembrie, și, suplimentar, va fi introdusă o măsură care privește închiderea mall-urilor și a magazinelor nealimentare pe perioada weekend-ului. Această măsura va fi introdusă din acest weekend.
„O excepție, din acest weekend și în fiecare weekend pe durata măsurii de carantinare, este închiderea magazinelor și a mall-urilor pe toată perioada weekendului, cu excepția magazinelor care vând alimente, piețelor agro-alimentare, farmaciilor și cele care vând materiale esențiale, cum ar fi alimentele pentru animale”, a spus Raed Arafat.
Revine declarația pe propria răspundere. Ce măsuri trebuie respectate în carantină
Odată cu intrarea în carantină, se impun noi măsuri pe care cetățenii vor trebui să le respecte, câteva  fiind anunțate de secretarul de stat Raed Arafat. El a precizat că, pe perioada carantinei, deplasarea se va face pe baza declarației pe propria răspundere.
Una dintre măsuri prevede că magazinele se vor închide la ora 20. Terasele, inclusiv cele aflate în spații deschise, vor fi închise.
De asemenea, magazinele pot primi doar o persoană la opt metri pătrați, respectând toate regulile de sănătate publică emise la nivelul Ministerului Sănătății. Mai mult, între orele 10 și 13, „procurarea de alimente și materiale necesare va fi rezervată persoanelor cu vârste de peste 65 de ani”, a spus Arafat.
Activitățile religioase se vor desfășura pe durata perioadei de carantina doar în spații deschise.
Raed Arafat a mai precizat că, la sfârșitul celor 14 zile de carantină, se va face o nouă evaluare. „Rugămintea noastră către populație este să colaboreze și să înțeleagă necesitatea acestor măsuri, care sunt extrem de necesare pentru a limita răspândirea virusului, a scădea incidența și a reduce impactul major care există pe sectorul sanitar la acest moment”, a spus Arafat.
Schimbări importante la nivelul instituțiilor județului Sibiu
Tot astăzi s-a anunțat că directorul Direcție de Sănătate Publică, Gabriel Budescu, și-a prezentat demisia. Decizia a venit la câteva ore după demiterea subrepfectului Rareș Macrea, iar schimbările nu se opresc aici. Vicepremierul Raluca Turcan a spus că au fost luate măsuri care să facă instituții din Sibiu mai eficiente, cerând demisia managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Liliana Coldea.
„Suntem într-un moment care reclamă măsuri mult mai stricte și obiectivul acestor măsuri îl reprezintă viața și sănătatea oamenilor. Nimic nu este mai presus decât sănătatea oamenilor. Și pentru asta trebuie să fim cu toții solidari și eficienți. Aș vrea să știți că, la nivelul instituțiilor județului Sibiu, am luat unele măsuri, măsuri care să facă aceste instituții mai eficiente în raport cu oamenii și în raport cu atribuțiile pe care le au. Instituțiile trebuie să acționeze și să inspire încredere, mai ales în spital. (…) Măsurile în privința funcționării instituțiilor din județul Sibiu au plecat de la revocarea din funcție a subprefectului județului Sibiu, care a fost la comandă în ultimele două săptămâni, perioadă în care se putea mai multă eficiență. De asemenea, am primit demisia directorului Direcției de Sănătate Publică din județul Sibiu și aștept și demisia managerului Spitalului Județean de Urgență”, a spus Raluca Turcan.
Ea a spus că aceste măsuri au fost luate pentru îndreptarea situației din județul Sibiu și a subliniat că „nu există o îngăduință atunci când este vorba de funcționarea acestor instituții pentru a salva viața oamenilor”.
„Am investit în sistemul de sănătate din județul Sibiu, am rezolvat problema medicilor și la nivel de țară, în mare parte, mai ales acolo unde existau situații extrem de grave și de urgențe. (…) Pentru aparatură medicală am alocat până în momentul de față 1,2 miliarde de euro. Așadar, sper că măsurile în privința instituțiilor să producă efecte”, a mai spus Turcan.
Sibiul retrăiește starea de urgență. Propunerile făcute de DSP
Propunerile făcute de Direcția de Sănătate Publică Sibiu Institutului Național de Statistică au fost prezentate recent în cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență și fac referire la: interzicerea intrării/ieșirii din zona de carantină cu excepția anumitor situații, printre care: transportul de marfă indiferent de natura acesteia și persoanele care nu locuiesc în zona de carantină, dar desfășoară activități economice și în alte domenii, printre care al apărării, ordinii publice și securității naționale; persoanele care locuiesc în zona de carantină și își desfășoară activitatea profesională în afara acestei zone; deplasarea din alte motive justificate cum ar fi: decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, urgențe medicale.
De asemenea, va fi interzisă circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 05:00-23:00, cu următoarele excepții: deplasare în interes profesional inclusiv între locuință, gospodărie și locul unde se desfășoară activitatea profesională și înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri; deplasarea pentru asistență medicală; deplasări scurte în apropierea locuinței/gospodăriei legate de o activitate fizică individuală a persoanelor, cât și pentru nevoile animalelor de companie domestice; deplasarea pentru participarea la activitățile cultelor religioase; deplasarea în scopul donării de sânge; deplasarea în scop umanitar sau de volunariat; deplasarea pentru activități agricole și pentru alte motive justificate.
Totodată, numărul persoanelor din incinta magazinelor și a centrelor comerciale de tip mall va fi limitat la 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică.
În ceea ce privește programul de lucru cu publicul al magazinelor, acesta va fi redus. Autoritățile au propus ca la ora 20 operatorii economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare să își încheie activitatea, excepție făcând farmaciile și benzinăriile care au program non-stop.
De altfel, se impune interzicerea organizării de evenimente și/sau activități private pentru copii în spațiile închise, cum ar fi evenimente aniversare, sau în locuri de joacă. De asemenea, vor fi interzise adunările publice, precum și organizarea de activități și competiții sportive individuale sau colective care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federații de profil.
 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Duminica Floriilor. Tradiții și însemnătate. Cum petrec Întâmpinarea Domnului sătenii din Sebeșu de Jos

Mai sunt câteva zile până la sărbătoarea Sfintelor Paști. Duminica aceasta, 28 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor sau...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect