7.3 C
Sibiu
marți, noiembrie 19, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

DR. IZABELA BAHNEAN: Cum ne protejăm corect pielea de radiațiile solare

Publicitate electorală

spot_img
Cele mai citite

Radiațiile UVA și UVB reprezintă 5% din spectrul solar, dar sunt foarte puternice.
Radiațiile UVA – reprezintă 95% din razele UV. Acestea pătrund adânc în piele până la celulele dermului. Degradează elastina și colagenul, accelerând îmbătrânirea prematură cu apariția de riduri. Pot produce alergii solare, fotosensibilizări și hiperpigmentări (efelide, melasmă). Amplifică efectele cancerigene ale razelor UVB.
Radiațiile UVB – ating epidermul, partea superficială a pielii. Acestea stimulează bronzul însă, în cazul unei expuneri îndelungate, pot provoca arsuri solare.
Expunerea la soare presupune expunerea la efectele nocive ale radiațiilor UV printre care se numără:
– apariția nevilor (alunițelor),
– riscul apariției cancerului de piele și nu numai, prin inducera imunosupresiei (scăderea imunității),
– agravarea unor afecțiuni cutanate și sistemice preexistene precum rozaceea, lupus eritematos sistemic, dermatomiozita, vitiligo și altele.
– apariția fotosensibilității cutanate – reactivitate crescută a pielii (iritații, eritem, vezicule, edem) în urma administrării unor medicamente (Doxiciclina, Tetraciclina, Ciprofloxacina, Ibuprofen, Isotretinoin) sau a contactului pielii cu anumite plante ori substanțe (produse cosmetice, parfumuri).
Cu toate că pielea are propriul mecanism de apărare naturală, nu este suficient pentru a preveni daunele cauzate de radiațiile ultraviolete.
Ce presupune arsura solară?
O reacție severă ce deteriorează ADN-ul celulelor pielii astfel acestea încep să se autodistrugă – proces numit apoptoză. Organismul este avertizat asupra acestei distrugeri celulare și inundă pielea cu sânge pentru a ajuta la vindecare. Astfel, invazia sangvină cauzează roșeața intensă a unei arsuri solare.
Cercetătorii spun că riscul de melanom se dublează după doar cinci arsuri solare.
De ce avem nevoie de fotoprotecție?
Deoarece produsele cu factor de protecție solară protejează pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete prin filtrul lor chimic și fizic ce previne patrunderea acestora în piele.
Ce înseamă SPF?
Factorul de protecție solară – este un index ce indică gradul de protecție împotriva arsurilor, și anume, dacă pielea neprotejată necesită 20 de minute pentru a se înrosi, cu SPF 15, teoretic, apariția eritemului necesită de 15 ori mai mult timp.
SPF 15 filtrează aproximativ 93% din toate razele UVB primite. SPF 30 oferă protecție de 97 %, iar SPF 50 protejează în procent de 98 %. Diferențele pot părea neglijabile, însă, la persoanele sensibile la soare, cu pielea deschisă la culoare sau cu antecedente de cancer de piele, aceste procente fac diferența. Și după cum se poate vedea, nicio protecție solară nu protejează complet.
Cum ne alegem corect factorul de protecție solară?
Pe eticheta produselor cu SPF trebuie menționate cuvintele:
Spectru larg: înseamnă că pielea este protejată de ambele tipuri de radiații UVA și UVB.
SPF 30 sau mai mare: dermatologii din toată lumea recomandă o protecție solară cu un SPF 30 sau mai mare.
Rezistent sau foarte rezistent la apă: rezistența la apă durează 40 respectiv 80 minute. Produsele cu SPF rezistent la apă sunt bune și pentru zilele calduroase sau în timpul activităților sportive, pentru că este mai puțin probabil ca acestea să se scurgă în ochi atunci când transpirați. Nu toate produsele de protecție solară oferă rezistență la apă.
Multe produse cosmetice conțin deja SPF, de obicei de 15, acesta fiind suficient pentru activitățile de zi cu zi. În cazul în care lucrați afară sau petreceți mai mult timp în aer liber, aveți nevoie de SPF 30 sau mai mare.
Cum aplicăm corect ?
Produsul de protecție solară trebuie aplicat cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a permite ingredientelor să se absoarbă deplin în piele și trebuie reaplicat din 2 în 2 ore, după înot sau în cazul în care transpirați mult. Așteptați ca loțiunea cu SPF să se usuce înainte de a vă îmbrăca sau machia.
Sensibilitatea pielii diferă în funcție de zone, astfel nasul, buzele, fața, urechile și umerii se ard mai usor. Purtați haine de protecție sub soarele fierbinte.
Evitați soarele între orele 10:00-16:00. Utilizați protecție solară chiar și în zilele înnorate.
Cine are nevoie de protecție solară?
Orice persoană cu vârsta de peste șase luni ar trebui să folosească o protecție solară de zi cu zi. Copiii sub vârsta de șase luni, nu trebuie expuși la soare, deoarece pielea lor este extrem de sensibilă la ingredientele chimice din produsele de fotoprotecție, precum și la razele soarelui.
Mituri despre fotoprotecție:
În zilele înnorate nu avem nevoie de SPF. FALS
Până la 80% din razele UV care produc arsuri solare pătrund prin nori, astfel șansele de a ne arde într-o zi înnorată sunt destul de mari. De asemenea, razele UV pot fi reflectate pe apă, nisip, zăpadă si există șanse să ne înroșim și la umbră sau la ski, într-o zi rece de iarnă.
Bronzatul la salon este mai sănătos decât cel natural. FALS
Acest tip de expunere la UV nu alterează imediat pielea, dar, în timp, deteriorează colagenul și elastina pielii ceea ce accelerează apariția ridurilor, îmbătrânirea cutanată și favorizează apariția cancerelor de piele.
Purtând tricou suntem protejați de arsura solară. FALS
Îmbrăcămintea oferă o oarecare protecție, un tricou alb standard, are doar un SPF de aproximativ 7. În cazul în care este umed, SPF-ul scade la 3. Cu cât este mai mai închisă și mai groasă îmbrăcămintea, cu atât oferă mai multă protecție.
Este nevoie de expunere la soare pentru a se sintetiza vitamina D. FALS
Sinteza de vitamina D nu necesită expunere prelungită și neprotejată la soare, aceasta sintetizându-se în doar 20 minute. Vitamina D este prezentă în produsele alimentare precum somonul, oul, laptele îmbogățit și sucul de portocale. Academia Americană de Dermatologie nu recomandă expunerea la soare în mod deliberat în scopul de a obține vitamina D.
Bronzul este sănătos. FALS
Așa-numitul bronz sănătos este, de fapt, un răspuns dăunător la soare. Pielea bronzată devine mai închisă și straturile exterioare devin mai groase în efortul de a oferi o mai bună barieră împotriva razelor soarelui. Cu toate acestea, razele nocive penetreză această barieră naturală, fiind esențială o protecție suplimentară pentru a preveni deteriorarea straturilor profunde ale pielii.
Protecția corectă față de radiațiile solare, reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, în special de melanom (o aluniță cu forme și culori neregulate), una dintre formele de cancer cutanat cu cea mai rapidă evoluție dintre toate formele de cancer cunoscute.
Prevenindu-se deteriorarea permanentă a pielii, obținem un aspect mai tânar, mai sănătoas și promovăm un stil de viață sănătos.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Femeie aflată pe motocicletă, transportată la spital după un accident rutier

O femeie din Mediaș a fost rănită, marți după amiaza, în urma unui accident rutier produs pe strada Carpați...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect