7.4 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dr. Corina Ispășoiu: Instalarea menopauzei timpurii. Ce e de făcut?

Cele mai citite

Numărul femeilor care se confruntă cu apariția menopauzei precoce este în continua creștere, afectând 1 din 250 de femei cu vârsta de 35 de ani și 1 din 100 de femei la vârsta de 40 de ani. Care sunt simptomele instalării menopauzei timpurii, ce categorii de persoane sunt predispuse către acest lucru, când și cui se recomandă terapia de substituție hormonală, precum și ce alimente sunt benefice, ne spune dr. Corina Alina Ispășoiu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Doctor în Științe Medicale. 

Ce înseamnă menopauză precoce?  La ce vârstă se consideră că ovarele au încetat să funcționeze prea devreme?
Menopauza precoce apare la femeile aparent sănătoase, la care ovarele încetează să funcționeze înainte de 40 de ani. Multe femei se confruntă cu reducerea fertilității în jurul vârstei de 40 de ani și încep să prezinte menstruații neregulate și simptomele tipice tranziției către menopauză. Insuficiența ovariană prematură este diferită față de menopauza precoce. Menstruațiile sunt prezente ocazional, în timp ce la femeile cu menopauză precoce ele se opresc înaintea vârstei de 40 de ani. Chiar și apariția sarcinii este posibilă spontan, în timp ce femeile cu menopauză precoce necesită de cele mai multe ori proceduri de asistență a reproducerii (stimulare ovariană, fertilizare in vitro, donare de ovocite). Incidența menopauzei precoce este de 1 la 250 de femei la vârsta de 35 de ani și 1 la 100 de femei la vârsta de 40 de ani (după date din 2018), din păcate, în continuă creștere. Se semnalează cazuri de menopauză precoce la vârste mult mai mici, pornind chiar din adolescență.
Care sunt semnele care indică o menopauză precoce?
Simptomele instalării menopauzei precoce sunt diferite, unice pentru fiecare femeie. Primele semne ale menopauzei precoce pot fi menstruațiile neregulate, asociate cu bufeuri (valuri de căldură ce încep în regiunea cervicală, roșeața feței, transpirații urmate de frison uneori), iritabilitate, transpirații nocturne, scăderea capacității de concentrare, scăderea libidoului, uscăciune vaginală și dispareunie (durere la contactul sexual), anxietate, depresie. Mai rar, apar infecții urinare repetate, reducerea masei musculare, dureri articulare, pilozitate în exces. Primul semnal de alarmă pentru femeie rămâne totuși modificarea fluxului menstrual, fie în plus (sângerări neregulate de două ori pe lună sau regulate, cu flux crescut), fie în minus (sângerări neregulate o dată la două-trei luni sau regulate cu flux redus).
Din ce cauză la unele femei menopauza se instalează mai repede? Există anumite categorii de persoane care sunt predispuse către acest lucru?
Fiecare femeie prezintă la naștere o rezervă ovariană fixă. Adică, cele două ovare au un număr individualizat de “săculeți” numiți foliculi, în care se găsesc ovulele – celulele reproductive feminine. În fiecare luna, după pubertate, un număr de foliculi încep să crească, unul devenind selectat, dominant și determinând prin ovulatie eliberarea ovulului din interior. Prin urmare, în fiecare lună, rezerva ovariană a femeii scade. Atunci când “săculeții” sunt epuizați, se instalează menopauza. La femeile cu menopauză precoce, rezerva ovariană este redusă din naștere sau se epuizează mai repede. Există o componentă genetică pentru vârsta instalării menopauzei, așa încât, dacă mama prezintă o menopauză precoce, fiica, la rândul ei, are un risc sporit de a avea o menopauza precoce. Menopauza precoce apare în majoritatea cazurilor fără o cauză evidență, dar poate fi cauzată de o rezervă ovariană redusă din naștere, ca în anumite sindroame genetice (sindromul X fragil, sindromul Turner). Poate apărea asociată unor boli autoimune (cum este tiroidita autoimună sau artrita reumatoidă) sau unor boli endocrinologice, cum e boala Addison. Singurii factori care pot fi influențați sunt cei legați de stilul de viață. Fumatul este în mod cert asociat prin studii cu semnificație statistică de menopauză precoce, prin efectul antiestrogenic. Femeile care fumează prezintă risc de a intra în menopauză cu doi ani mai devreme decât nefumătoarele. Indexul de masă corporală e un alt factor asociat, femeile foarte slabe având risc de instalare a unei menopauze precoce (țesutul adipos este o “rezervă” de estrogen). Sunt studii medicale care asociază dieta vegetariană, lipsa expunerii la soare și lipsa exercițiului fizic cu menopauza precoce, dar e necesară extinderea acestor studii la populații mai mari pentru a se valida statistic aceste concluzii.
Concret, ce boli sau tipuri de tratamente pot grăbi apariția menopauzei?
 În afară de patologiile menționate anterior- cauze genetice, autoimune, fumatul, trebuie menționată tuberculoza tractului genital. Din păcate, România încă rămâne pe primul loc în ceea ce privește incidența acestei boli și de multe ori diagnosticarea localizării ei genitale se face tardiv. Trebuie să ținem seama și de patologia oncologică, în creștere în ultimii ani la femeile tinere. Radio și chiomioterapia pentru cancer induc menopauza precoce, așa încât femeile care știu că urmează un astfel de tratament trebuie informate despre simptome și posibilități terapeutice sau în cazul celor foarte tinere, fără nașteri în antecedente, e necesară discuția privind prezervarea fertilității.
O consecință posibilă a intervențiilor chirurgicale în vecinătatea ovarelor este lezarea vascularizației acestora, așa încât, nu de puține ori, femeile cu intervenții de histerectomie, adică de extirpare a uterului (pentru fibromioame uterine mari sau cancer incipient de col uterin), prezintă menopauză precoce.
Ce se întâmplă cu organismul femeii atunci când apare menopauza? În ce măsură este afectată activitatea altor organe?
Menopauza se instalează atunci când sistează producția de estrogen de la nivelul ovarului. Carența de estrogen determină simptome cunoscute: bufeuri, insomnie, iritabilitate, anxietate, depresie uneori, uscăciune și atrofie vaginală, scăderea libidoului, vezica hiperactivă și incontinență urinară, modificări tegumentare – piele uscată, subțire, scăderea densității osoase și osteoporoză, creșterea riscului cardiovascular- hipertensiune arterială, patologie cardiacă. În plus, femeile cu menopauză precoce suferă o traumă emoțională importantă la aflarea diagnosticului o asociază frecvent cu infertilitatea și, de multe ori, diagnosticul este negat.
Cât timp durează instalarea menopauzei, care sunt etapele?
  Instalarea menopauzei poate fi un proces îndelungat, atunci când funcția ovarului sistează treptat și poate dura luni până la ani de zile, primele simptome fiind cel mai frecvent tulburările menstruale. Dar se poate instala brusc, în cazul intervetiilor chirurgicale sau în cazul chimio/radioterapiei pentru cancer.
 
Cui și când se recomandă terapia de substituție hormonală? Care sunt avantajele și care sunt dezavantajele acesteia?
Abordarea terapeutică este individualizată în funcție de simptome și de istoricul obstetrical al pacientei. Dacă vorbim despre o femeie tânără, fără sarcini în trecut și care dorește copii, cel mai indicat ar fi să o direcționăm către un centru de fertilitate unde se tratează specific astfel de probleme. Dacă nu se dorește sarcina, abordarea depinde de patologia asociată a pacientei. Terapia hormonală de substituție cu estrogen nu este pentru oricine, se recomandă să se facă măcar până la 45 de ani, dar ideal până la vârsta medie de intrare în menopauză, adică 50-51 de ani. Terapia hormonală este contraindicată pacientelor cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat necontrolate, pacientelor cardiace sau fumătoarelor înrăite, dar și celor cu tromembolism sau cancere hormonodependente (de sân, endometru sau ovare). Alegerea tipului de tratament de substituție hormonală trebuie să țină seama de mai multe aspecte. În primul rând, trebuie să imite cât mai mult funcția ovariană normală, adică să conțină estradiol și progesteron micronizat. Apoi trebuie aleasă calea de administrare adecvată pacientei, unele femei preferă administrarea per os, sub forma unui comprimat zilnic, la altele se preferă plasturii transcutanați sau aplicații intravaginale. Se încearcă personalizarea tratamentului pentru fiecare pacientă, nu se poate discuta la modul avantaje/dezavantaje certe. Există un risc mai mare de cancer de sân la pacientele cu substituție estrogenică, de hiperplazie și cancer uterin, de tromboză venoasă profundă, dar în același timp protejează împotriva osteoporozei, a bolilor cardio-vasculare, a atrofiei genitale, a bufeurilor.
Se mai vorbește și de terapia naturală, bazată pe fitoestrogeni de tipul celor conținuți de produsele pe bază de soia. Cât de eficientă este aceasta?
Terapia alternativă pe baza de fitoestrogeni se recomandă pacientelor în scopul ameliorării simptomelor neuro-vegetative: bufeuri, insomnie, anxietate etc., dar nu previn complicațiile unei menopauze instalate. Sunt produse pe bază de soia, salvie sau trifoi negru, ușor de procurat din farmacii, care pot ajuta la scăderea acestor simptome, fără a avea pretenția că le fac să dispară. Nu recomand ca aceste produse să fie achiziționate fără o consiliere din partea medicului, categoriile care au contraindicație pentru terapia hormonala fiind la risc și pentru aceste produse precursoare de estrogeni.
Ce tip de alimentație este recomandată în perioada de instalare a menopauzei, pentru a fi mai ușor suportate balonările, bufeurile, retenția de apă și celelalte inconveniente?
Alimentația în perioada menopauzei trebuie să fie bogată în lactate, care conțin calciu, în peste, legume și fructe, cereale, din care se asimilează fierul, vitaminele necesare și fibrele. Se evită alimentele condimentate, cofeina și alcoolul. Se recomadă program regulat de sport.
Cum pot femeile să prevină instalarea prematură a menopauzei?
 Din păcate, nu se poate evita. Epuizarea rezervei naturale ovariene este ireversibilă. Singurii factori influențabili sunt cei legați de stilul de viață, așa încât recomandările sunt de a renunta la fumat, aport crescut de vitamina D (expunere moderată la soare), evitarea curelor de slăbire drastice, alimentație echilibrată.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect