0.2 C
Sibiu
duminică, ianuarie 12, 2025

Maternitatea Sibiu, pe avarii

Cele mai citite

Începută în urmă cu doi ani și jumătate, renovarea  Maternității  Spitalului Județean Sibiu pare că nu se mai apropie de sfârșit. Cu toate că termenul de finalizare este prevăzut peste 3 luni, modernizarea a fost realizată abia în proporție de o treime, iar în prezent lucrările sunt blocate. Între timp, saloanele rămase  disponibile sunt supraaglomerate, ajungându-se uneori și la 5 mame într-o cameră, alături de bebelușii nou-născuți. În aceste condiții, timpul de internare după o naștere naturală a fost redus la 48 de ore, iar igienizarea saloanelor este tot mai greu de realizat. 

 

Lucrările la Maternitatea din Sibiu au început în 24 iulie 2011, suma totală contractată de Ministerul Sănătății de la Banca Mondială fiind de 16,3 milioane de lei. Potrivit directorului administrativ al Spitalului Clinic Județean Sibiu, Pavel Bichicean, la dispoziția constructorului s-au pus etajele 2, 3 și 4 din corpul A al blocului Materno-Infantil, respectiv jumătate din cele 3 nivele. Până în prezent, în aproape doi ani și jumătate, lucrările au fost realizate doar în proporție de 29 %, deși termenul de finalizare este 6 ianuarie 2014.  Reparațiile au fost sistate în luna iunie, iar în prezent lucrările sunt blocate, din cauză că firma de construcții a reziliat contractul pentru 4 maternități din țară, printre care și Sibiul, pe motiv de neplată a unor categorii de lucrări de către Ministerul Sănătății. 

“Din păcate, constructorul care avea 4 județe, printre care Alba, Brașov, Sibiu și Cluj a reziliat contractul. În celelalte locuri, lucrările la maternitate au reînceput. La Sibiu însă lucrările trenează încă pentru că trebuie refăcut contractul, este o firmă mixtă româno-austriacă, mult mai puțin flexibilă decât firmele românești, care a reziliat contractul.(…) Avem promisiuni că în jur de 1 octombrie reîncep lucrările la maternitate”, a declarat dr. Radu Chicea, manager interimar SCJU.

Reprezentanții Consiliului Județean, în subordinea cărora se află Spitalul Clinic Județean Sibiu dau vina pe Ministerul Sănătății pentru întârzirea lucrărilor.

 

„Beneficiar nu e nici spitalul, nici Consiliul Județean, ci Ministerul Sănătății. Suntem doar beneficiarii indirecți, nu avem calitatea și posibilitatea să intervenim, singurul lucru a fost că am avut discuții în august la minister, ca să fie prinsă și Maternitatea Sibiu în acea rectificare bugetară. Ce știm e că banii s-au deblocat în august pentru Maternitate pentru acest program cu Banca Mondială”, a declarat Ioan Banciu, vicepreședinte CJ Sibiu. 

În prezent, medicii și pacienții sunt nevoiți să se descurce cu mai puțin de jumătate din spațiul maternității funcțional – asta înseamnă mai exact 11 saloane pentru mame și 8 saloane pentru gravide. Astfel, mamele sunt cazate câte 4 în salon. 

„Este o aglomerare destul de mare, rezistăm cu foarte mare dificultate”, a catalogat dr. Radu Chicea situația de la secțiile Obstetrică și Ginecologie. 

„Mai bine de jumătate din spațiu este blocat și atunci condițiile locative și de confort ale pacientelor au fost afectate. S-au suplimentat paturile în saloane, ajungând și până la 5 uneori și chiar am redistribuit lăuze și pe alte sectoare. De asemenea, am reușit cu greu să menținem circuitele de igienizare necesare unei activități bune pe secție”,  spune dr. Dragoș Popescu, medic primar ginecolog.

 Din cauza supraaglomerării, timpul de spitalizare pentru mamele care nasc natural a fost redus la 48 de ore, în condițiile în care înainte de începerea lucrărilor spitalizarea era în medie de 4 zile, iar pentru nașterea prin cezariană se pleacă acum acasă chiar și după 3 zile. 

Adriana C. , mămica unui băiețel de un an și jumătate, născut în luna aprilie 2012, spune că în perioada în care a născut i-a fost foarte greu să se odihnească din cauza zgomotelor provocate de lucrări.

Eu am fost internată la etajul 3 într-un salon în care eram 4 mămici plus bebelușii, înghesuiala fiind foarte mare. Iar ceea ce era cel mai neplăcut a fost că dimineața, după vizita doctorilor de la ora 10, începeau cu pikamerele și bubuiau până în jurul orei 4, era o gălăgie foarte mare. Pentru noi, femeile proaspăt născute, era greu, nu ne puteam odihni. Iar pentru că eram foarte multe în doar o jumătate de palier și o singură baie, era tot timpul gălăgie pe hol.”

Și Teodora P. a născut în septembrie 2012 2 fetițe, sarcina gemelară impunând o naștere prin cezariană.

„Bebelușii mei au venit pe lume înainte de termen, la 35 de săptămâni și au avut ambele sub 2 kg, așa că a trebuit să fie ținute în incubatoare.  Din cauză că în tot spitalul se făceau lucrări de modernizare, acestea erau internate la etajul 1, iar eu la etajul 3. Vă dați seama ce însemna pentru mine să cobor scările la ele după 2 zile, abia operată? Mi se pare inuman să nu existe salon pentru mame pe același palier cu saloanele cu incubatoare.” 

După terminarea lucrărilor, secțiile clinice Obstetrică-Neonatologie ar trebui să îndeplinească standarde europene, de tipul unui hotel de 3 stele. Astfel, la etajul 2 va funcționa secția Obstetrică Patologică, având 23 de saloane, cu 3 paturi fiecare, dotate cu grup sanitar propriu, iar la etajul 3 va fi secția de Obstetrică Fiziologică, având 22 de saloane cu 2 paturi cu grup sanitar propriu, precum și 2 saloane cu 2 paturi și 2 pătuțuri – sector aseptic. În plus, la etajul 4 va funcționa secția de Neonatologie, cu 3 saloane cu 4 incubatoare și alte 2 saloane cu 9 incubatoare pentru prematuri. 

La Maternitatea din Sibiu au venit pe lume de la începutul anului 1645 de bebeluși, în anii trecuți media anuală înregistrată fiind de aproape 2 700 de nou-născuți. 

 

Publicitate
Ultimele știri

Pr. Constantin Necula: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 4. 12-17)

Un strigăt al smereniei peste toată mârșăvia oamenilor. Până astăzi Dumnezeu-Omul, pe malul tuturor Iordanelor unde se adună păcătoșii,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect