Consiliul Judetean Sibiu si ADR Centru au semnat azi contractul pentru reabilitarea termica a 3 dintre cele mai importante cladiri ale Spitaluli Judetean. Este vorba despre cladirea de pe Coposu, cea a Blocului Chirurgical si Sectia Clinica Dermato-venerologie. Contractul are o valoare de 50.146.330,86 de lei, adica peste 11 milioane de euro.
„In conditiile in care finantarile pe care Consiliul Judetean le are de la bugetul national, orice contract de finantare prin care sunt atrase fonduri externe este ca o gura de aer proaspat si ne permite ca investitiile in judetul Sibiu sa continue.”, spune Presedinta Consiliului Judetean, Daniela Campean.
Lucrarile vizeaza instalatiile de apa si canalizare, pe cele termice, pe cele electrice, sistemul de ventilatie si, cel mai important, realizarea unui sistem de incalzire prin pompe de caldura cu sondare sol. Cele 3 pavilioane sunt considerate cele mai mari consumatoare de energie dintre toate cladirile Spitalului Judetean.
„Perioada de implementare a proiectului este pana in octombrie 2021. (…) Ne-am propus cesterea eficientei energetice in cladirile publice din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu prin reabilitarea termica a 3 pavilioane avand o suprafata utila desfasurata de 21.300 metri patrati.”, spune Oana Popa, directorul Directiei Strategii Proiecte din cadrul Consiliului Judetean.
In urma realizarii lucrarilor propuse in proiect, la Spitalul nou( cladirea de pe Coposu) economia financiara si de energie va fi de aproape 50%. La Blocul Chirurgical, ca urmare a implementarii proiectului eficienta energetica va fi cu 51,22% mai mare, iar la Sectia de Dermato-Venerice economia de energie va fi de peste 76%.
Proiectul cere ca pana in septembrie anul acesta sa fie conntractat operatorul economic care sa se ocupe de proiectul tehnic iar in perioada octombrie-decembrie sa fie elaborat proiectul tehnic.Contractarea executantului se va face in perioada ianuarie -aprilie anul viitor si executia lucrarilor este programata pentru perioada mai2019-septembrie 2021.Cea din urma prioada este si cea care va da cel mai mult bataie de cap celor de la Spitalul Judetean. Si asta pentru ca sectiile nu pot fi inchise pe perioada desfasurarii lucrarilor. S-au gasit insa si solutiile necesare.
„Vom merge pe o constructie metalica, modulara si temporara. Si atunci vor fi create in curtea interioara alte spatii unde vom muta sectiile care se reabiliteaza. ” spune Cornel Benchea, managerul Spitalului Judetean.
Investitiile in actualele cladiri se vor face separat de cele pentru constructia noului spital.
„As vrea sa fac o mentiune inca de la inceput, aceste investitii nu vin in contradictie cu proiectul pe care il avem pentru spitalul nou, acea investitie isi urmeaza foaia de parcurs pe care ne-am stabilit-o, si suntem in grafic, insa, asa cum am declarat intotdeauna, in toata acesasta perioada, pana la darea in folosinta a unui spital judetean nou, vom avea preocuparii pentru ca actul medical in cadrul spitalului actual sa se desfasoare in bune conditii.”, atrage atentia, sefa administratiei judetene.
Cea mai veche cladire dintre cele 3 este cea care adaposteste Sectia de Dermato. Dateaza din 1904 si a beneficiat de ultimele lucrari de reparatii in urma cu 13 ani.
Cladirea Blocului Chirurgical dateaza din 1913 iar cea de pe Coposu a fost construita in 1984 si adaposteste 6 sectii, doua laboratoare si o farmacie.