2.4 C
Sibiu
vineri, ianuarie 10, 2025

Spitalul Judeţean, din nou fără vaccinuri pentru nou-născuţi. Lipsesc vaccinurile împotriva tuberculozei şi hepatitei B

Cele mai citite

Copiii care se nasc în această perioadă la Spitalul Judeţean Sibiu sunt trimişi acasă fără a li se administra toate vaccinurile incluse în schema naţională de vaccinare pentru nou-născuţi. Asta pentru că stocurile de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu şi cele din spital au fost epuizate. Potrivit reprezentanţilor  DSP, noua tranşă este aşteptată la sfârşitul lunii iulie. 

 “În urma unei adrese pe care am primit-o de la Minister, aşteptăm livrarea de vaccin Hexavalent  hepatidic B pediatric şi BCG până la 31 iulie. În această perioadă, în care lipsesc vaccinurile, copii nevaccinaţi şi cei eligibili la vaccinare vor fi monitorizaţi şi vor fi planificaţi pentru recuperare ulterior, când vor apărea aceste vaccinuri în maternităţi şi cabinete de medicină de familie sau dispensare. Probleme sunt doar la spitalul din Sibiu, Mediaşul şi Agnita mai au ceva stocuri deocamdată”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Simona Berariu.  

Vaccinul antituberculoză se administrează copiilor de până în două luni, în timp ce vaccinul anti-Hepatită B începe cu prima doză imediat după naştere, în primele 12 ore.

Cele mai multe vaccinuri se fac copiilor pana la varsta de trei ani si includ: Vaccinul BCG (vaccin antituberculos), Vaccinul antihepatita B, Vaccinarea antipoliomielită (VPOT), Vaccinarea DTP si Vaccinarea antirujeolică. Pe lângă acestea, se poate face imunizarea ocazională în anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripă, de hepatita A) sau vaccinarea antirabică, în cazul muscăturilor de câine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu,  ultimele vaccinari s-au facut pe 23 iunie, dată la care s-au epuizat stocurile. De la această dată, la maternitatea spitalului judeţean s-au născut 56 de copii. 

În România, încă se mai moare de rujeolă şi de tuberculoză

Situaţia de la Spitalul Judeţean din Sibiu nu este singulară, în aceeaşi situaţie aflandu-se şi alte judeţe din ţară şi nu este nici rară, această situaţie repetându-se anual. În anul 2013, Sibiul a rămas din luna aprilie fără vaccinuri pentru nou-născuţi. Şi asta în condiţiile în care anual mor 500 de copii din cauza unei banale rujeole, iar tuberculoza, care în statele Uniunii Europene a dispărut, face în România şapte victime anual.  Iar pe langă decese, mai sunt şi sute de cazuri de boli cornice cu un puternic impact negativ asupra sănătăţii şi vieţii sociale. 

“Copiii nevaccinaţi riscă să dezvolte multe boli, unele dintre acestea foarte grave, între care tuberculoza, hepatita B (cu risc de cronicizare, de dezvoltare a cirozei hepatice sau chiar a cancerului hepatic), difteria, tetanosul, tusea convulsive severă, oreionul cu complicaţiile sale severe (mai ales la băieţi) şi poliomielita cu paralizii ireversibile. Din păcate, în România, se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din Uniunea Europeană. Anual, aproximativ 500 de copii mor din cauza unei banale rujeole. Nici la capitolul tuberculoză nu stăm mai bine, având în vedere incidenţa de aproximativ 80 de cazuri la suta de mii de locuitori, dintre care şapte mor anual. Deloc de neglijat, sunt şi cazurile de tetanus şi disterie, încă diagnosticate frecvent în ţara noastră şi care sunt responsabile de circa 20 de decese anual. O schema vaccinală incompletă sau neefectuată condamnă copilul la izolare, acesta fiind neacceptat în diferite grădiniţe sau şcoli din state ale Uniunii Europene”, atrage atenţia medicul specialist pediatru Simina Iulia, precizând că vaccinarea se poate face chiar dacă este întârziată.   

 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Tablă în pericol de cădere de pe o clădire din Sibiu. Pompierii au intervenit rapid

În urma avertizării meteorologice de cod portocaliu de vânt puternic, la nivelul ISU Sibiu a fost activată Grupa Operativă."Până...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect