Legislatia privind protectia persoanelor cu dizabilitati si accesul acestora la o viata normala, activa, inca are lacune serioase in tara noastra. Cei de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala spun ca pe parcursul intregului an 2017 au realizat controale pentru a vedea daca, scolile, gradinitele, spitalele, mijloacele de transport, institutiile publice sau hotelurile le ofera persoanelor cu dizabilitati parghiile necesare pentru a se deplasa.
Cele mai mari probleme au fost depistate in ceea ce priveste mijloacele de transport. Spre exemplu, in judetul Sibiu nu exista niciun operator de taximetrie din cei 300 declarati activi care sa aiba macar o masina dedicata persoanelor aflate de exemplu in scaun rulant. Prea departe nu sunt nici mijloacele de transport public. Nici in acestea o persoana cu dizabilitati locomotorii nu poate urca decat daca are ajutor cel putin din partea unei alte persoane. De vina pentru aceasta situatie este vidul legislativ din domeniul transporturilor pentru care nu s-a gasit nicio cale de corelare cu legea privind drepturile persoanelor cu handicap.
„Pentru taxi-uri sunt niste criterii tehnice, prevazute si in normativul tehnic ce reglementeaza aceste situatii. Trebuie sa aiba o rampa speciala care ridica fotoliul rulant, cu deschidere mare pentru ca acel fotoliu rulant sa fie pozitionat in spate si persoana cu dizabilitati sa aiba loc alaturi. Din pacate, motivele pentru care la nivelul judetului Sibiu nu s-a reusit implementarea acestui sistem, tin de legislatie, de modificarea si corelarea cerintelor din Legea 448 privind promovarea drepturilor persoanelor cu handicap si si legislatia specifica a autoturismelor agreate de RAR pentru a functiona ca si operator de taximetrie.”, explica Liliana Agarbiceanu, director executiv al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala.
Ceva mai bine stam la nivel de judet in ceea ce priveste unitatile de invatamant. Majoritatea acestora au gasit solutii fie pentru a construi rampe de acces iar acolo unde acest lucru nu a fost posibil pentru a achizitiona rampe mobile.
„In cazul scolilor sunt deja remediate foarte multe situatii. Din 155 de entitati controlate, 103 au fost unitati scolare. Au fost instalate rampe pentru acces pentru copiii aflati in fotoliu rulant, acolo unde situatia nu permite au fost dispuse masuri pentru pozitionarea unor rampe mobile sau masuri compensatorii acolo unde este cazul. Clasele elevilor cu dzabilitati au fost pozitionate la parter pentru a facilita accesul, au fost construite toalete speciale pentru acesti copii, au fost facuti pasi importanti in acest sens la nivelul judetului Sibiu.”, mai adauga Liliana Agarbiceanu.
Reprezentantii AJPIS sunt insa optimisti. Acestia spun ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna si ca din aproape 500 de masuri de remediere impuse anul trecut 423 au fost deja remediate.
Anul acesta activitatile de inspectie vizeaza in special verificarea actiunilor de accesibilizare in unitatile hoteliere, in special in cazul acelora care ofera tratamente balneare si de recuperare.
Statisticile arata ca la nivel national se afla aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilitati. Dintre acestea 97,73% sunt neinstitutionalizate sau traiesc in ingrijirea familiilor.