Orașul Timişoara se află într-o situația dramatică, după ce locuinețele, spitalele și restul instituțiilor publice sau private au rămas fără căldură, din cauza problemelor financiare ale companiei Colterm.
Furnizorii de gaze din Timișoara au oprit alimentarea CET-ului și companiei Colterm, din cauza datoriilor foarte mari. Din păcate, adminsitrația locală nu a reușit să împiedice declanarea acestui conflict, care a adus frigul în peste 50.000 de locuințe, în spitale și școli, în instituții publice.
„O să fie câteva lucruri grele de anunțat. Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat până acum două ore în negocieri cu un furnizor de gaz, care din păcate, a dat răspuns negativ.
În Timișoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, înseamnă că toate spitalele vor rămâne fără căldură și fără apă caldă. Situația este, din fericire, mai bună la spitalul Victor Babeș, care are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu.
Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care am invitat și directorii de spitale. Vom face tot posibilul pentru a reporni căldura în cel mai scurt timp. Fac apel către furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute în această situație. Toți cei care pot încuraja aceste companii să furnizeze gaz să o facă.
Sunt dezamăgit de decizia E.On după ani de zile în care Timișoara a plătit facturi, până săptămâna trecută nu am acumulat datorii. Am început să plătim 10 milioane datorii din trecut.
Azi instanța a deschis procedura de insolvență pentru Colterm.
Colterm a vândut căldura și apa caldă la un preț mult sub prețul producției, asta ne-a adus aici, diferența între costul producției și banii încasați: Diferența a fost rostogolită în vitor, a fost lăsat ca datorii, ăsta e motivul pentru care s-a intrat acum în insolvență în contextul acestor creteri masive la prețul gazului.
Cred că soluțiile nu trebuie să cunoască culoare politică. Colegii din Parlament ămi spun că e un oarecare consens că aici e o situație în care trebuie să intervină și Guvernul”, a transmis primarul Dominic Fritz, potrivit Digi24.ro.
Compania de termoficare a Timișoarei a intrat oficial în insolvență, a decis, marți, Tribunalul Timiș. Magistrații au stabilit că se deschide procedura de insolvență și au desemnat un administrator judiciar, altul decât cel pe care l-a anunțat Primăria Timișoara.