0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sebastian Sabo sau când pasiunea transcende orice limită

Cele mai citite

Sebastian Sabo este sibianul care a imortalizat în câteva imagini memorabile, viralizate imediat în spațiul virtual, cometa Cometa Tsuchinshan-ATLAS. Fenomenul a fost surprins la începutul acestei săptămâni în Sibiu. Cometa va mai fi vizibilă, potrivit specialiștilor, până la finalul acestei luni.

De aproape două decenii, designer la Sibiu 100%

Sebastian Sabo e colegul nostru din Redacția Sibiu 100%. Unul din cei mai creativi graficieni, care număr de număr face ca ziarul să ajungă în casele sibienilor într-o nouă ipostază, cu elemente de detaliu de ultimă abordare și cu o permanentă atenție asupra noilor tendințe în materie.

În curând va face 43 de ani, dintre care aproape jumătate i-a dedicat ziarului Sibiu 100%. „Meseria mea e grafician designer la Ziarul Sibiu 100%, unde cât de curând împlinesc două decenii de activitate. Am fost aici aproape de la înfiinţare şi am împărtăşit momente de neuitat cu mulţi dintre colegii şi colegele mele. Îmi place să fiu creativ şi fiecare ediţie a ziarului tipărit este o nouă provocare. Niciun ziar nu este la fel (şi suntem deja la ediţia 760!)”, ne mărturisește Sebi.

De unde pasiunea pentru fotografie și momente speciale, pe care să le surprindă în obiectiv? „Sunt un tip creativ şi îmi place arta (muzica, fotografia, grafica pe calculator). Fotografia este o pasiune descoperită în adolescenţă. Îmi plăcea să fac poze pur şi simplu şi simţeam care e unghiul cel mai potrivit pentru a imortaliza momentul. Pe la 30 de ani am reuşit să trec printr-un curs foto susţinut de Daniel Bălţat, un om deosebit şi talentat, iar după absolvire m-am ales cu un bagaj mai consistent de informaţii si tehnici de fotografiere, care m-au ajutat pe parcursul carierei”, adaugă Sebastian.

„Această experiență va rămâne cu mine, atât în amintiri, cât și în fotografii”

L-am rugat pe colegul nostru să ne spună de ce a ales să își dedice câteva luni de zile de pregătire, tot atâta energie și perseverență pentru a fotografia Cometa C/2023 A3. Și ce înseamnă această realizare pentru el. „Evenimentul cosmic este o ocazie unică în viaţa unui fotograf şi tocmai de aceea sunt atât de fericit că am reuşit să o surprind prin obiectivul meu. După luni de așteptare și pregătiri atente, am reușit să surprind ceva extraordinar: cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) strălucind pe cerul nopții.

E momentul pe care orice pasionat de astrofotografie îl visează. Sub un cer senin, în liniștea naturii, emoția de a vedea cometa devenind vizibilă a fost de nedescris! Totul a părut să se alinieze perfect. Am folosit un trepied stabil și un teleobiectiv de 200mm, setând ISO la 800, un timp de expunere de 15-30 de secunde și diafragma la f/4. Am făcut mai multe cadre pentru a surprinde coada și nucleul cometei cât mai clar. Acum, privind fotografiile, mă simt împlinit. Fiecare imagine e o bucată dintr-un spectacol cosmic rar, care poate nu va mai fi văzut niciodată generaţii întregi. Această experiență va rămâne cu mine, atât în amintiri, cât și în fotografii”, mai spune Sebi.

Mai întâi a fost Hale-Bopp

Ca „antecedente” în materie de imortalizat momente unice de acest gen, Sebastian a fost preocupat și acum aproape 20 de ani de o altă cometă, Hale-Bopp, „care a fost un alt fenomen extraordinar şi care a fost probabil cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii.

Atunci nu ştiam ce e nici fotografia, nici cometa, dar mi-a rămas în memorie imaginea ei. Ei bine, când am aflat că voi avea din nou o ocazie unică, m-am pregătit şi am fost hotărât să nu ratez momentul. Acum sunt fericit că pot să fac parte din acest minuscul capitol al imensului univers care ne înconjoară”.

Conform calculelor, ne spune Sebi, cometa Tsuchinshan-ATLAS mai poate fi vizibilă până în jurul datei de 31 octombrie, dacă şi condiţile meteo sunt favorabile. Momentul cel mai recomandat pentru a o putea observa, ne recomandă el, e cel de după apus, cu mențiunea că „pe zi ce trece va fi tot mai sus pe bolta cerească, până la dispariţia ei”. De aceea el recomandă zonele întunecate şi mai înalte, adică acolo unde nu există surse de lumină prea mari, cum ar fi de pildă iluminatul stradal.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) este un obiect ceresc descoperit în ianuarie 2023, care a generat un interes semnificativ datorită potențialului său de a deveni vizibil cu ochiul liber în 2024.

Denumirea cometei provine din combinația a două observații distincte: a fost descoperită simultan de observatorul Tsuchinshan din China (denumit și Purple Mountain Observatory) și de rețeaua ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), un proiect de detectare a asteroizilor și cometelor periculoase.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect