14.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 26, 2024

Ce au în comun, anul acesta, ia românească și jazzul? Festivalul Internațional de Jazz „Sibiu Jazz Festival”

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

În perioada 23 – 26 octombrie are loc cea de-a 44 -a ediție a Festivalului Internațional de Jazz „Sibiu Jazz Festival”. Manifestarea este apreciată de iubitorii de jazz, iar an de an, numele artiștilor prezenți, impresionează prin rezonanță și valoare. Și anul acesta, oraganizatorii au pregătit concerte și spectacole a căror temă comună este muzica de jazz şi interferenţele acestui gen muzical în special cu muzica contemporană şi tonalităţile sale unice. Printre artiștii care vor susține concerte se numără Peter Sarosi, Carmen Sousa, James Blood Ulmer, Ramos Valle Trio și mulți alții.
Deși Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, președintele festivalului a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că ediția din acest an a fost una extrem de dificil de organizat, din multe puncte de vedere, a reușit, în cele din urmă, să o facă realizabilă. Președintele spune că festivalul a fost mutat din primăvară, când ar fi trebuit să aibă loc, în toamnă, iar bugetul este unul mult sub nevoia financiară a unui eveniment de talie mondială așa cum este „Sibiu Jazz Festival”. „Vă spun sincer, am avut mari dubii, dacă o să reușim să-l facem”, a declarat acesta. A reuși însă, iar publicul iubitor de jazz și nu numai, se poate bucura de 4 zile, de concerte, expoziții și multe alte proiecte concepute special pentru acest festival. Organizatorii vorbesc despre un program diversicat și gândit astfel încât să fie pe placul tuturor. Printre oamenii din spatele acestui festival, președintele Konstantin Schmidt le-a menționat pe Deborah Faoro, director de proiect, Elena Lotrean care coordonează o echipă de oameni tineri și implicați în desfășurarea acestui festival, dar și pe Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților, care de se ocupă ce concursul și gala formațiilor studențești. Printre noutățile acestei ediții se numără și proiectul „Fashion Jazz”. „Prin acest proiect încercăm să îmbinăm cultura românească prin ia româneacă, cu muzica de jazz, care va avea și ea intonație românească. Încercăm ceva nou, un alt fel de a prezenta moda. O combinație între jazz și cultura românească. Va fi din punctul meu de vedere un început și pentru anii care vor urma”, spune Deborah Faoro. Evenimentul va avea loc în cadrul festivalului, în seara de 23 octombrie, la Sala Thalia, între concerte, când vor fi prezentate 10 creații ale iei românești, ușor stilizate, după cum anunță organizatorii.
Biletele la festival pot fi obținute de la Librăria Humatitas sau de pe www.bilete.ro.
Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, fiind cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume. Primele ediții au avut loc la începutul anilor ´70, la Ploiești, ca mai apoi să ia ființă Sibiu Jazz Club. În 1974 este mutat de la Ploiești la Sibiu, iar de-a lungul anilor, jam session-urile și muzica improvizată se transformă în evenimente certe la Sibiu, orașul fiind declarat „Capitala Jazzului” din România.  

Program concerte:

Sala Thalia
Joi 23 octombrie, începând cu ora 19:00
Carmen Souza „Kachupada”
The Chico Freeman Quartet „The Elvin Jones Project”
Vineri 24 octombrie, începând cu ora 19:00
Nicolas Kummert „Homage to Sax”
Ramon Valle „Carribean Dreams”
Eli Degibri „Twelve”
Sâmbătă 25 octombrie, începând cu ora 19:00
Martin Reiter Trio „The acoustic experience”
Peter Sarosi „Zaraza”
Jaroslaw Bester „The Golden Land”
Duminică 26 octombrie, începând cu ora 19:00
James Blood Ulmer&Pierre Dorge&New Jungle Orchestra „Hightime”
Alegre Correa „Songs of Moment”

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

AFT pe podium, la Campionatului Militar de Pentatlon

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a găzduit, în perioada22–26 aprilie,  finala Campionatului Militar de Pentatlon pentru instituţiile...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect