16.8 C
Sibiu
joi, mai 2, 2024

“Sînt o babă comunistă!” în premieră absolută la Teatrul de Balet Sibiu

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Teatrul de Balet Sibiu pune în scenă în luna mai o premieră națională foarte așteptată, spectacolul de dans–teatru “Sînt o babă comunistă!”. Spectacolul este inspirat de romanul omonim scris de Dan Lungu, având la bază un libret scris chiar de autorul său, cu o coregrafie realizată de tânăra coregrafă neozeelandeză Aleisha Gardner și se va juca în data de 27 mai, fiind reluat miercuri, 3 iunie. Teatrul de Balet Sibiu este singura companie de dans din România care realizează un spectacol bazat pe opera unui scriitor român apreciat atât de publicul din România, cât și de cel din străinătate.
Romanul “Sînt o babă comunistă!” a fost tradus în franceză, maghiară, spaniolă, germană, poloneză, bulgară, italiană, turcă, croată și norvegiană, iar piesa de teatru a avut premiera în anul 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda.
La zece ani de la căderea dictaturii ceaușiste, înaintea alegerilor electorale, Emilia Apostoae, pensionară, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrantă în Canada, fiind rugată „să nu voteze cu foștii comuniști”. Urmează discuții și rememorări, evenimente care o transpun pe Emilia într-o criză identitară, din care nu lipsesc justificările și nostalgiile.
Dan Lungu este directorul Muzeului Literaturii Române din Iași și unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români. La editura Polirom a publicat romanele Raiul găinilor (fals roman de zvonuri și mistere), Sînt o babă comunistă! (ecranizat în regia lui Stere Gulea), Cum să uiți o femeie și În iad toate becurile sînt arse, volumele de proză scurtă Băieți de gașcă și Proză cu amănuntul.
„Montarea în premieră absolută la Teatrul de Balet Sibiu a acestei coregrafii, „Sînt o babă comunistă!”, inspirată de romanul cu același nume, tradus în zece limbi, este parte a strategiei noastre de diversificare a repertoriului de spectacole prin valorificarea patrimoniului cultural românesc. Vrem să demonstrăm, o dată în plus, că și limbajul coregrafic poate atinge toate subtilitățile unui mesaj fin transmis de carte, vrem să demonstrăm, o dată în plus, măiestria unor tineri dansatori de a transmite emoții autentice și puternice. Vrem mai ales să dăm șansa tinerei generații de coregrafi de a aduce suflul lor nou, proaspăt și noua viziune în mișcarea coregrafică românească.” Ovidiu Dragoman, Director Teatrul de Balet Sibiu.
„Este de departe una dintre cele mai mari provocări ale carierei mele, dar nu vă pot spune cât sunt de fericită și de entuziastă că am șansa să realizez acest spectacol. Se spune că atunci când îți dorești ceva, dacă reușești să proiectezi mental imaginea a ceea ce îți dorești, atunci în mod cert vei reuși să îți atingi scopul. Mi-am dorit dintotdeauna să realizez un spectacol inspirat de suflul acestei țări. De oamenii ei. De trecutul ei. De cultura ei. România are un farmec aparte. Trăiesc în România de șase ani. Doar de șase ani. România este o societate diferită de cea din Noua Zeelandă, dar în toți acești ani am ajuns să iubesc această țară. Logodnicul meu este român, urmează să ne căsătorim în acest an, am avut șansa și datorită relației noastre să cunosc această țară. Aș recomanda oricând tuturor prietenilor mei, cu cea mai mare căldură, să viziteze acestă țară, pentru că are un patrimoniu cultural și istoric uriaș.” Aleisha Gardner, coregraf.
Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate de la sediul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu (Parcul Tineretului, nr. 1) de luni până joi în intervalul 8:00 – 16:00, respectiv vinerea în intervalul orar 8:00 – 13:30. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere.
Ovidiu_Dragoman_DirectorTBS

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Camelia Constantinescu: ”Am vrut să miroasă casa bunicilor iar a ceară de albine”

Casa ce miroase a ceară de albineCa să ne dăm seama cum arată o lumânare făcută din ceară de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect