Situația rămâne incertă în cazul posibilității de prelungire a contractului de concesiune a clădirii în care funcționează Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu. Cu toate că autoritățile locale susțin că îi sprijină pentru prelungirea contractului, reprezentanții Parohiei Evanghelice, proprietarul clădirii, încă nu au dat un răspuns pozitiv.
Inspectoratul Școlar Județean a trimis o adresă către Consiliul Local Sibiu, anunțându-i că nu au identificat niciun spațiu în care Colegiul Agricol să poată să își mute procesul de învățământ. Mai mult, aceștia spun că unitatea de învățământ nu poate părăsi clădirea în data de 15 iunie, când expiră contractul, deoarece în perioada 8 – 26 iunie este centru de examen pentru desfășurarea competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenelor naționale de Bacalaureat. Printre argumentele Inspectoratului Școlar se numără și faptul că planul de școlarizare pentru 2015-2016 a fost aprobat deja de Minister, astfel încât pentru următorul an școlar instituția trebuie să respecte numărul de clase stabilit. În plus, fiind vorba despre un liceu tehnologic, activitatea didactică se desfășoară în acest liceu până în 10 iulie, elevii având încă 3 săptămâni de practică, astfel încât timp de aproape o lună de zile după expirarea contractului nu ar mai avea spațiu asigurat.
„Cu ce anume este mai presus un elev din liceul de artă, care cântă la flaut decât un elev de la agricol, care trudește asupra pământului pentru pâinea noastră cea de toate zilele?”
Nici profesorii și părinții elevilor care învață aici nu au stat cu mâinile în sân. Joi, 30 aprilie, un grup de aproape 50 de persoane au venit la Primărie, purtând tricouri albe, pe care erau inscripționate mesajele:
„Nu distrugeți Colegiul Agricol”, „Opriți abuzul” sau „Noi contăm”. Un reprezentant al lor a luat cuvântul la ședința ordinară de Consiliu Local.
„Este profund imoral, este nedrept și discriminatoriu să înlocuiești un liceu cu un alt liceu. Ne întrebăm cu ce anume este mai presus un elev din liceul de artă, care cântă la flaut decât un elev de la agricol, care trudește asupra pământului pentru pâinea noastră cea de toate zilele. Elevii și părinții sunt profund revoltați, aceștia au hotărât să nu mai intre la ore, să nu li se încheie situația școlară și să nu se mai prezinte la examenul de Bacalaureat(…) Solicităm prelungirea pe termen lung a contractului de închiriere între Parohia Evanghelică și Colegiul Agricol”, a susținut profesorul Ioan Daniel Toader doleanțele grupului în fața consilierilor locali sibieni.
Astrid Fodor: Sper că reprezentanții Bisericii Evanghelice vor înțelege că ne aflăm într-o situație anormală
Drept răspuns, în cadrul ședinței de Consiliu Local, primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor a catalogat situația drept „anormală”, a susținut că nu se pune problema mutării Liceului de Artă, care are contract de închiriere până în 2017, în locul Colegiului Agricol și a asigurat că va avea discuții cu reprezentanții Parohiei Evanghelice pentru prelungirea acestui contract.
„Cu mine personal nu s-a discutat această problemă. Acum 3 săptămâni a primit Serviciul Școli o adresă de la Parohia Evanghelică cum că nu mai doresc prelungirea contractului și această adresă a fost transmisă mai departe Inspectoratului, care are competențe în acest sens. Am așteptat poziția Inspectoratului și chiar azi (30 apr. – n.r.) am primit un răspuns pe fax prin care ne roagă să îi susținem în discuțiile cu proprietarul pentru prelungirea contractului. Prin urmare, eu vă asigur că vom demara discuțiile pentru prelungirea contractului. Nici eu nu consider corect să fim puși în această situație, dar pentru semnarea acestui contract este nevoie de două părți. Sper că reprezentanții Bisericii Evanghelice vor înțelege că ne aflăm într-o situație anormală. Nu știu de ce s-a pus problema mutării Liceului de Artă, pentru că avem un contract semnat până în 2017, nu discutăm de mutare. Am încercat să iau legătura cu prim-preotul Bisericii Evanghelice, dar acum este plecat în străinătate, însă când se întoarce vom purta aceste discuții și sunt convinsă că se va înțelege necesitatea prelungirii contractului, eu cel puțin așa sper”, a spus Astrid Fodor.
În cadrul Colegiului Agricol „D.P. Barcianu” învață 551 de elevi, fiind singura unitate școlară din județ care pregătește elevi în domeniul agricol.