Peste 400 de elevi și profesorii lor au protestat astăzi, pentru a atrage, încă o dată, atenția autorităților cu privire la situația incertă a Colegiului Agricol „D.P. Barcianu”, din Sibiu. Vă reamintim că, acesta ar urma să fie desființat sau divizat și afiliat altor licee din Sibiu, după ce Biserica Evanghelică, intituția care deține clădirea nu ar mai dori prelungirea contractului de închirire.
Elevii au plecat în marș de protest din Piața Teatrului, au traversat B-dul Coposu, au urcat spre Cetății, au făcut dreapta spre Turnul Gros, au trecut prin gangul de pe strada Cetății, au mers pe str. Tipografilor, Piața Shiller s-au îndreptat apoi spre Piața Mare, Piața Mică, Casa Artelor, Podul Minciunilor și Piața Huet, până la Casa Calfelor. S-au întors în Piața Mare, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, către Farmacia 24, unde marșul a luat sfârșit. „Am ales acest traseu pentru că am vrut să trecem pe la Inspectorat, pe la Primărie, pe la Biserica Evanghelică și pe lângă toate partidele politice care au sediul pe Nicolae Bălcescu. Prin acest protest cerem prelungirea contractului cu Biserica Evanghelică. Nu dorim să ne fie afectată personalitatea juridică prin dispersare și nici nu ne dorim să afectăm personalitatea altor instituții școlare”, a declarat Nicolae Tarcea, președintele Asociației de Părinți a Colegiului. Copiii au mers organizat, întregul șir fiind condus de elevi în costume populare care au purtat drapelul românesc și steagul francez. În aceste zile, la Colegiul Agricol se află și o delegație de francezi, în schimb de experiență, care au ales să protesteze alături de colegii lor români. „Nu putem sacrifica istoria veche de 70 de ani a Colegiului Agricol pentru nici un alt argument legal, sau de orice altă natură. Trebuie să ne păstrăm continuitatea”, a spus și dr. Iosif Cristian Valentin, membru în Colegiul Medicilor Veterinari.
Participanții la protest au avut pancarte sau tricouri pe care erau inscripționate sloganuri ca „Agricol în pericol”; „Si noi suntem elevi” sau „Nu desființați Colegiul Agricol”. Elevii au și scandat, însă doar în fața instituțiilor vizate. Protestul a fost unul aprobat de reprezentanții primăriei, iar poliția și jandarmii au asugurat desfășurarea în siguranță și fără incidente a acestuia.
Parohia Evanghelică va lua o decizie până la finele lunii mai
Reprezentanții Parohiei Evanghelice, care este proprietarul clădirii, susțin însă că au înștiințat Serviciul Școli din cadrul Primăriei că nu vor mai prelungi contractul pentru Colegiul Agricol, încă de anul trecut, astfel încât nu înțeleg de ce autoritățile declară acum că nu au știut nimic.
„Decizia noastră a fost luată de acum 2 ani, iar acum un an, mai precis 11 luni, am înștiințat Serviciul Școli din Primărie. Au avut timp 11 luni să găsească o soluție, nu știu de ce nu au făcut nimic, nu au crezut sau n-au luat în serios ce le-am transmis. Și nu a fost o singură scrisoare, a fost o întreagă corespondență”, a declarat Killian Dor, prim-preotul Bisericii Evanghelice Sibiu.
În prezent, au loc negocieri între Primărie și Parohia Evanghelică, însă nu s-a ajuns încă la un rezultat. Reprezentanții Parohiei Evanghelice spun încă că spațiul în care funcționează în prezent Colegiul Agricol va fi închiriat pentru învățământ, indiferent către care liceu, deși în ultima perioadă au primit chiar oferte de la un investitor pentru a deschide acolo un hotel.
„Străbunica mea a construit acest liceu din fondurile femeilor evanghelice din Sibiu, iar bunica mea a învățat la acest Liceu de Fete. Noi am putea închiria acest spațiu cu o chirie mult mai avantajoasă, chiar am fost contactați de un investitor să facem un hotel, dar decizia Consiliului este de a ajuta învățământul sibian. Scopul nostru este să ajutăm învățământul bun de la Colegiul Brukenthal, în care elevii sunt peste 95% români. Nu e normal să învețe în două schimburi, ca pe vremea comunismului. La Colegiul Goga s-a reușit, la Colegiul Lazăr s-ar reușit , nu știu de ce Inspectoratul Școlar nu a găsit o soluție până acum și pentru cei de la Colegiul Brukenthal,” spune Killian Dor.
Reprezentanții Parohiei Evanghelice se arată nemulțumiți de starea în care se află în prezent clădirea.
„Sala de sport arată jalnic, nu s-a făcut nimic acolo. Au o curte frumoasă, m-aș fi așteptat să fie o grădină experimentală, pentru că sunt profil agricol, dar acum sunt numai bălării, geamuri sparte.. Pentru că nu s-a făcut nimic atâta timp, acum acest imobil are nevoie de o investiție mai mare. Noi și dacă prelungim contractul, va trebui să luăm în calcul o chirie mai mare, din care să se renoveze clădirea (…) Eu sunt sigur că se va găsi ceva bun pentru toate părțile implicate, pentru că s-a micșorat numărul elevilor și este spațiu suficient în Sibiu. Este normal ca o școală care are căutare să se lărgească, iar celelalte să se reorganizeze în alte spații. Este treaba inspectoratului să se preocupe de acest aspect”. Pentru acest imobil Primăria plătește în prezent o chirie lunară de 2301,51 de lei.
O decizie definitivă cu privire la această situație va fi luată până la finele acestei luni în cadrul Consiliului Parohial al Bisericii Evanghelice, care numără 10 membri plus preotul.