13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Sondaj INSCOP: În turul al doilea, Iohannis – 47,2%, iar Ponta – 52,8%

Cele mai citite

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar fi singurul candidat care l-ar putea învinge pe Victor Ponta la alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”. În primul tur, procentele înregistrate de candidații pentru cursa prezidențială ar fi următoarele: Victor Ponta  (Alianţa PSD-UNPR-PC) – 43%,  Klaus Iohannis (PNL-PDL) – 31,2%, Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) – 9,6% dintre opţiuni.

Pe locul următor în intenţia de vot a românilor se află fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu (măsurat ca independent)  – 4,5%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) – 3,5%.  Corneliu Vadim Tudor  -2,8%, Cristian Diaconescu (PMP) – 2,6% şi Dan Diaconescu (PPDD) – 2,2%, intră doar în marja de eroare. În cadrul sondajului realizat de INSCOP Research, 5,2% din totalul populatiei aleg varianta „altcineva”, 16,2% nu sunt hotărâţi, 6,5% nu ar vota, în timp ce 4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Victor Ponta ar obține 52,8 % din voturi, Iar Klaus Iohannis 47,2%. Iohannis ar avea însă șanse să îl depășească pe actualul premier prin atragerea de voturi de la electoratul total dezinteresat de politică, absent de la urne la ultimele alegeri. „Datele sugerează că nehotărâţii şi cei care vin la vot doar la alegerile prezidenţiale vor fi miza principală a bătăliei prezidenţiale“, spune Remus Ştefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost  realizat de  INSCOP la comanda „Adevărul“ în perioada 1 – 6 iulie 2014, pe un eşantion de 1.055 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate). 

Intenţia declarată a românilor de a se prezenta la votul pentru alegerile prezidenţiale este semnificativ mai mare decât la alegerile europarlamentare. 48,6% afirmă că se vor prezenta în mod sigur la vot şi 17,3% spun că, probabil, se vor prezenta la vot. Cumulat, răspunsurile pozitive în privinţa prezenţei la vot la alegerile prezidenţiale însumează 65,9% dintre opţiuni. 

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copșa Mică are o autospecială de stingere a incendiilor

După ani de numeroase încercări de a obține o autoutilitară funcțională de stingere a incendiilor, acest lucru s-a realizat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect