În pragul Sărbătorii de Paşti, crescătorii de oi din judeţul Sibiu nu mai au niciun motiv de bucurie şi se plâng că Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ajută medicii veterinari să pună monopol pe piaţa cărnii de miel din judeţ şi pe ei îi falimentează.
La nivel de judeţ Sibiu, există un singur abator autorizat unde pot fi sacrificaţi mieii destinaţi vânzării şi, potrivit purtătorului de cuvânt al Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Sibiu, Ioan Pentea, crescătorii de oi au solicitat până în acest moment, doar înfiinţarea unui singur punct de tăiere provizoriu, la Medias, care este analizat de inspectori.
“Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, conducerea Direcţia Sanitară Veterinară atenţionează consumatorii că sacrificarea mieilor se poate efectua numai în abatoare autorizate, în judeţul nostru la abatorul din Sibiu, iar carnea rezultată poate fi valorificată în unităţi comerciale şi are o ştampilă ovală. Până acum, crescătorii de ovine au solicitat doar un punct provizoriu de sacrificare la Piaţa Mediaş, obiectiv care este acum în analiza inspectorilor nostril. Abatorul de la Sibiu este suficient pentru piaţa sibiană. Se va lucra probabil în trei schimburi. Şi anul trecut tot aici s-au sacrificat miei şi nu au fost niciun fel de probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSV Sibiu, Ioan Penţea.
ANSVSA, acuzată că nu-i ajută pe crescători şi încurajează monopolul pieţei de carne de miel
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din judetul Sibiu, Marcel Andrei, spune că, pe ultima sută de metri, ANSVSA a emis o circulară în care le cere, pentru autorizarea punctelor provizorii de sacrificare a mieilor, să depună cererea la primării, care trebuie să o trimită la prefectură şi abia apoi ajunge si la cei care trebuie sa le autorizeze, respectiv Direcţiile judeţene pentru Siguranţa Alimentelor. În aceste condiţii, singurul abator din Sibiu a mărit taxele pe cap de animal sacrificat, astfel încât crescătorii împart profitul cu medicii veterinari. Preţul de 25 de lei pentru un kilogram nu le mai acoperă cheltuielile şi nici nu poate fi mărit pentru că puterea de cumpărare a scăzut.
“Preţul pe kilogram la carnea de miel va fi în jur la 25 de lei, dar la ceea ce ne face ANSVSA nu ştiu câţi crescători vor mai tăia miei, deşi miei sunt foarte mulţi. Deşi am avut discuţii şi cu preşedintele ANSVSA-ului şi ne-a promis că se vor autoriza şi punctele provizorii care au funcţionat în 2011, acum ne-am trezit cu o circulară în care ni se cere să solicităm la primării, primăriile la prefectură şi prefectura la DSV. Sigur că nu există alte cereri pentru că nici nu mai avem timp să parcurgem toate aceste instituţii. O bătaie de joc la adresa crescătorilor”, a declarat Marcel Andrei.
“Mieii se pot sacrifica într-un singur loc, la Muvi, unde preţul este de 30 de lei pentru cap de miel sacrificat, plus crotalul care mai e vreo 7 lei, plus certificatul, plus transportul şi depăţim 50 de lei pe cap de miel. Crescătorul a ajuns să împartă mielul cu medicii veterinari. Anul ăsta costurile au crescut pentru că, cu ajutorul ANSVSA, Muvi este singurul abator autorizat şi are monopol în piaţă şi pune ce preţuri vrea”, este de părere Marcel Andrei, care nu crede că la asemenea costuri crescătorii nu vor mai tăia miei.
În piaţa Cibin, boxele de carne sunt goale
În cea mai mare piaţă agroalimentară din Sibiu, Piaţa Cibin, cu zece zile înainte de Paşti se află un singur comerciant cu carne de miel şi care are afisat preţul de 25 de lei pe kilogram. Un preţ pe care nu sunt dispuşi să-l plătească prea mulţi cumpărători.
“Dacă sare 20 de lei pe kilogram, luăm carne de porc sau pui, pentru că e prea mult. Mielul scade foarte mult la preparare. Sau poate o să cumpărăm mai puţin, o jumătate de miel, sau doar pentru drob, că aşa este tradiţia la noi să fie miel pe masa de Paşti. Mai aşteptăm să vedem că acum este cam scump”, declară sibienii care au început să facă cumpărăturile de Paşti.




