Mii de medieșeni au participat pe parcursul zilei de sâmbătă la gala de deschidere a manifestărilor care vor marca, pe parcursul acestei veri, împlinirea a 750 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Mediaș. Manifestările au debutat sâmbătă dimineața în Sala „Daniel Thellmann” a Primăriei Mediaș cu un simpozion național dedicat sărbătoririi a 750 de ani de atestare documentară. Invitații simpozionului au fost dr. Mihai Chiriac, dr. Răzvan Mihai Neagu, dr. Constatin Ittu, prof. Helmuth Julius Knall, dr. Alexandru Hudițeanu, dr. Gudrun- Liane Ittu, dr. Dionisie Marian Turcu și drd. Dionisie Vladimir Turcu, dr. Nicolae Teșculă, dr. Alexandru Bucur, dr. Vasile Mărculeț, ing. Liviu Pintican Juga, Mircea Hodârnău, dr. Viorel Ștefu, profesorul Angela Păucean, istoricul Dan Ramf și profesorul Ion Mihai Ionescu, care au susținut comunicări despre istoria municipiului de pe Târnava Mare. „Orașul nostru aniversează 750 ani de la prima sa atestare documentară. Pentru mine este o onoare să fiu primar în această perioadă. Vă asigur că voi face tot ce ține de mine pentru a transforma Mediașul într-un oraș cât mai atractiv, un oraș performant, un oraș în care copiii noștri să se întoarcă cu drag acasă. La mulți ani Mediaș! La mulți ani medieșeni!”, a fost mesajul primarului Gheorghe Roman.
„Municipiul Mediaș este al doilea pol major de dezvoltare în județul Sibiu, este capitala națională a gazului metan și este unul dintre centrele industriale din Transilvania cu activitate puternică și sustenabilă. Cel mai important capital al Mediașului sunt însă oamenii a căror muncă și seriozitate face ca trecutul, prezentul și viitorul orașului să se îngemăneze armonios. Ei sunt cei care fac ca Mediașul să fie un loc bun pentru investiții, pentru turism și pentru locuire. Felicit medieșenii pentru realizările lor și vă invit să-i redescoperim la ei acasă în acest an aniversar”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean
Tot în cursul zilei de sâmbătă, Muzeul Municipal din oraș a găzduit o expoziție de cartografie, unde vizitatorii au putut vedea elemente ale evoluției urbanistice a orașului Mediaș. Această expoziție este realizată în colaborare cu Arhiva Primăriei Mediaș și Asociația Locului Natal Mediaș. Pe parcursul întregii zile, medieșenii au fost invitați să afle misterele unei legende locale, expuse publicului larg în cadrul expoziției „Renașterea unei legende – Caspari Mediaș“, la Casa Schuller.
Parada costumelor medievale și a porturilor populare românești, maghiare, săsești și ale romilor au animat burgul medieval, sâmbătă seara, creând o atmosferă de poveste, care i-a dus pe toți cei prezenți înapoi în timp dincolo de zidurile, legendele și simbolurile orașului.
Seara aniversară de 3 iunie a continuat în Piața Corneliu Coposu cu un concert extraordinar, avându-i ca invitați speciali pe Cosmina Fulea, Delia și Direcția 5 & Alina.