9.1 C
Sibiu
joi, noiembrie 20, 2025

Un mare brand românesc (Brânza de Sibiu), falsificat de Paști la București, cu lapte de soia din Bulgaria

Cele mai citite

Brânza de Sibiu, un brand românesc, a ajuns să fie falsificat, mai ales de sărbătorile de Paști, în piețele din București, cu ajutorul laptelui de soia importat din Bulgaria, asta pentru că adevărata brânză de Sibiu a devenit un mit în această perioadă chiar și în unele pensiuni din satele din Mărginimea Sibiului, unde proprietarii își îmbie oaspeții cu brânză cumpărată de la hypermarket.

„Brânza de Sibiu care e pe piața bucureșteană? E brânză din lapte de soia, adusă din Bulgaria, cumpărată cu 4,5 — 5 lei kilogramul. Avem la Marpod, în județul Sibiu, un crescător care are o rasă de oi de lapte, acesta are brânză de Sibiu și iarna și vara și e singurul în județ care are brânză de Sibiu tot anul. Eu am înțărcat de o săptămână, eu dau cu 15 lei kilogramul angro”, a declarat pentru Agerpress, Marcel Andrei, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine din județul Sibiu.

Publicitate

Acesta spune că adevărații ciobani de la Sibiu știu că în piețele din București există vânzători care și-au cumpărat pălării specifice din Mărginimea Sibiului, numite clopuri, și cu ele pe cap falșii ciobani fac profit vânzând o brânză care nu are deloc în compoziție lapte de oaie.

„Acolo vând unii care nici nu știu unde e Sibiul, dar își cumpără câte o pălărioară, un clop, și se dau că sunt sibieni, dar ei nici nu știu unde e Sibiul, nici pe hartă să îl arate cu degetul”, a completat Marcel Andrei.

Potrivit lui Marcel Andrei, adevărata brânză de Sibiu există doar la câţiva oieri din judeţ şi majoritatea este de anul trecut, ţinută în saramură.

Adevărata brânză de Sibiu, mai ales cea făcută anul acesta, există la doar câțiva oieri din județ. Cei mai mulți oieri sibieni nu pot oferi brânză de Sibiu de anul acesta, ci doar brânză telemea de anul trecut, ținută în saramură, pentru că acum laptele este fie pentru miei, fie este vândut celor patru fabrici din județ care produc diverse brânzeturi.”Acum numai după ce dau miei încep oile să se mulgă. Sunt tot felul de samsari din zona respectivă, ai noștri nu merg să vândă brânză de Sibiu. Ai noștri duc brânză de anul trecut, ce au în stoc. Brânză de anul acesta, doar telemea de vacă și de capră, de oaie nu. Până nu se înțarcă mieii, ce să mulgi? Brânza de Sibiu e cea de oaie, cea recunoscută”, a declarat pentru Agerpress și doctorul Ioan Pențea, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, un om cu o experiență de aproape patru decenii în domeniu.

 

 

 

Publicitate
spot_img
Cick
Ultimele știri

FOTO: Echipamente de informatică pentru unitățile de învățământ din Mediaș

Mai multe unități de învățământ din municipiul Mediaș au primit mai multe echipamente pentru laboratoarele de informatică.Primăria Municipiului Mediaș...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect