-2.1 C
Sibiu
luni, ianuarie 13, 2025

Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă – ITM abordează tema folosirii substanțelor chimice la locul de muncă

Cele mai citite

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu (ITM) a sărbătorit astăzi, 28 aprilie Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. Cu această ocazie, reprezentanții instituției zau organizat un eveniment, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu tema „Securitate şi sănătate la utilizarea substanţelor chimice în muncă”. În cadrul acestuia a fost subliniată importanța securității în muncă, respectarea normelor, în egală măsură, de către angajat și angajator, resprectarea standardelor europene și a mediilor propice de lucru și nu în ultimul rând, s-au oferit soluții pentru reducerea accidentelor și îmbolnăvirilor profesionale. În Uniunea Europeană statisticile arată că dimensiunea impactului substanțelor chimice asupra mediului de muncă este una relevantă, 19% din lucrători fiind expuși vaporilor toxici un sfert sau mai mult din timpul lor de lucru. De asemenea, 15% dintre lucrători trebuie să manipuleze substanțe periculoase la locul de muncă.

Inspectorul șef al ITM Sibiu, Francisc Torok recunoaște că, în județul Sibiu, protecția lucrătorilor față de riscurile la care se expun atunci când lucrează cu substanțe chimice, încă reprezintă una dintre cele mai importante provocări pentru toți cei implicați în asigurarea securității și sănătății în muncă, de aceea este necesară o informare exactă, corectă și o educație care să pornească din famile. „La ora actuală nu există domeniu în care să nu fie folosite substanțe chimice. Chimia a adus mari succese în activitatea de zi cu zi a cetățeanului, însă a devenit, în aceeași măsură periculoasă. Trebuie să fim foarte atenți și să ne ocupăm de educația în acest sens și aici avem mult de lucru, însă o să ne luăm în serios treaba și o să facem eforturi suplimentare, care nu contează pentru nota acordată instituției și vom face acest lucru, chit că unora nu le place. Educația, conform unui proiect „Valențe culturale ale securității și sănătății în muncă” a fost itrodusă deja în licee, atât din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, cât și al relațiilor de muncă și a avut un succes extraordinar, care ne-a bucurat foarte mult. Trebuie să ținem cont însă, că educația începe din familie și noi avem mari datorii asupra acestui aspect”, a spus inspectorul șef. De asemenea, el a asigurat că proiecte în acest semns vor mai exista și vor fi de amploare, până la depunerea de proiecte legislative la Consiliul Județean. 
La evenimentul de astăzi au participat oficialități ale Sibiului, au mai fost invitați entități de la sindicate și patronate, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, reprezentanți ai serviciilor de securitate și sănătate în muncă, entități din medicina muncii, angajatori sau reprezentanți ai angajatorilor, reprezentanți ai Univirsității Lucian Blaga din Sibiu și reprezentanți ISU Sibiu. Conferința a avut ca scop atât schimbul de experiență, prezentarea de cazuri, dar și de informaţii utile privitoare la asigurarea unui mediu de muncă decent, prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor legislative specifice relaţiilor de muncă, cît și un prilej de a onora memoria victimelor accidentelor şi bolilor profesionale. În acest sens a fost ținut un moment de reculegere.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Incendiu de proporții, luni seara. Ard mai multe anexe gospodărești

Pompierii militari ai Detașamentului Mediaș intervin de urgență în localitatea Copșa Mică pentru stingerea unui incendiu izbucnit la mai...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect