Asistenţa primară in Europa a suferit transformări în ultimii 20 de ani trecând de la modelul medical tradiţional la modelul ce se bazează pe menţinerea sănătăţii populaţiei Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS -a lansat proiectul numit „Sănătate in secolul XXI” care a inclus şi conceptul de Asistent de Sănătate a Familiei. OMS a precizat că asistentul de sănătate a familie va oferi suport pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi îngrijirea persoanelor cu boli cronice lucrând pe teren. Asistenţa Sănătăţii Familiei face parte Asistenţa Comunitară și oferă servicii de sănătate la costuri mici. Sunt proiecte pilot, derulate cu sprijinul UE, care au făcut primii paşi în a demonstra contribuţia Asistentului de Sănătate a Familiei la prevenirea îmbolnăvirilor.
În ultimii 3 ani Conf. Dr. Luminita Beldean, ULBS, a fost in echipa de coordonare a unui proiect în asistenţa familiei și a avut colaborări cu ţări membre ale UE punând bazele unui consorţium european (Germania, Polonia, UK, Portugalia, Spania, Slovenia, Italia). România este parteneră in acest proiect prin contributia Universitatii Lucian Blaga din Sibiu avind misiunea să coordoneze dezvoltarea a două pachete de servicii şi să contribuie la celelalte 10 pachete de servicii ale proiectului.
Proiectul a fost finanţat de Consiliul Europei cu scopul de a analiza posibilităţile de dezvoltare a unor programe de studiu pentru asistenţi medicali. Se are în vedere lansarea unui nou profesionist –ASISTENTUL PENTRU SĂNĂTATEA FAMILIEI.
Obiectivele proiectului au fost:
1. Clasificarea competenţelor necesare asistentului de sănătate a familiei care lucrează în comunitate, incluzând realizarea unui consens între ţările europene;
2. Analizarea educaţiei/formării disponibile în asistenţa comunitară şi a familiei în UE;
3. Dezvoltarea de materiale didactice (module) adecvate pentru predare la nivel universitar și postuniversitar în mai multe limbi europene;
4. Dezvoltarea unor metode de evaluare a practicii in sanatatea familiei.
Rezultate propuse :
Înţelegerea competenţelor necesare asistentului de sănătate a familiei şi a nevoilor de pregătire ;
Dezvoltarea modulelor potrivite pentru studiul sănătăţii familiei în ţările europene partenere ;
Identificarea modului de evaluare a îngrijirilor în comunitate şi în îngrijirea familiei.
Ca rezultat final al proiectului derulat în Comunitatea Europeana sunt disponibile 4 module de pregătire in îngrijirea familiei: Sănătatea publica si Sanatatea familiei, Principii de îngrijire a familiei, Studii de caz in îngrijirea familiei, Cercetare în îngrijirea sănătăţii familiei. Modulele sunt traduse in limba romana si vor putea fi utilizate în programele de studii în functie de nevoi.
În unele ţări europene ca Anglia, Germania, Slovenia, Polonia există deja programe de studii universitare (licenţă şi master) pentru Asistenţa sănătătii familiei la care au acces asistenţii medicali. Romania va participa în următorii ani la implementarea acestui program prin creearea de oportunitaţi de studiu și practică referitoare la sănătatea familiei.