2.9 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

eveniment

DR. BAHNEAN IZABELA: CUM TRATĂM ARSURILE SOLARE?

Cele mai citite

Arsurile solare, în special cele din copilărie, reprezintă una dintre principalele cauze de dezvoltare a cancerelor cutanate. Pielea se poate arde ușor dacă este expusă prea mult la soare fără o protecție adecvată, reprezentată de haine și creme cu factor de protecție solară.
Este mai important să prevenim efectele neplăcute de descuamare, înroșire a pielii și senzație de usturime date de soare, decât sa le tratăm.
Cu toate acestea dacă arsura solară s-a produs, este important să luați măsuri de îndată ce observați ca pielea se înrosește. Pot trece până la 12-24 de ore până când să apară efectul complet al expunerii la soare la nivelul pielii. Astfel, ceea ce astăzi pare o piele “ușor roz”, mâine dimineață poate fi o piele “arsă” de soare.
Iată câteva remedii pentru a sprijinii vindecarea și calmarea pielii iritate:
Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să opriți expunerea la soare.
Faceți dușuri răcoritoare și frecvente. Acestea ușureză disconfortul. De îndată ce ieșiți din duș ștergeți blând pielea, lăsând puțină apă pe suprafața acesteia.
Aplicați o cremă hidratantă. Acesta ajută la menținerea apei în piele și calmează. Crema hidratantă poate conține aloe vera sau soia, cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Dacă o anumită zonă este foarte afectată și prezintă durere și tumefacție se poate aplica o cremă cu hidrocortizon pe care o puteți cumpăra fără prescripție medicală.
Nu aplicați vaselina, unt sau alte produse pe bază de ulei. Acestea pot bloca porii astfel încât căldura și transpirația nu pot fi eliminate, ceea ce poate duce la infecție.
Se poate lua în considerare administrarea aspirinei sau ibuprofenului pentru a ajuta la reducerea senzației de disconfort, a edemului (umflarea pielii) și a eritemului pielii.
Consumați apă suplimentar. Arsura solară accentuează vascularizația la nivelul pielii și privează restul organismului de fluide. Consumul suplimentar de apă atunci când pielea este arsă de soare ajută la prevenirea deshidratării.
Daca s-au format vezicule, lăsați-le să se vindece, nu le rupeți! Dacă apar vezicule pe suprafața pielii înseamnă că aveți o arsură solară de gradul doi. Nu trebuie să le îndepărtați, deoarece veziculele formate protejează de infecție și susține pielea să se vindece. Dacă s-au spart, curătați zona cu blândețe cu apă și săpun delicat, apoi aplicați o crema antibacteriană.
Acordați o grijă deosebită pentru a proteja pielea afectată de soare, în timp ce se vindecă! În timp ce pielea se decojește, continuați să folosiți crema hidratantă. Purtați haine care acoperă pielea. Țesăturile foarte dese sunt potrivite. Când puneți țesătura în lumină puternică, nu ar trebui să vedeți nici o lumină care să treacă prin ea.
Deși poate părea o condiție temporară, arsura solară – rezultat al expunerii intensive a pielii la razele ultraviolete (UV) ale soarelui – poate provoca leziuni pe termen lung ale pielii. Acest prejudiciu mărește riscul unei persoane de a dobândi cancer de piele, dar și o multitudine de leziuni cutanate precanceroase care apar odată cu înaintarea în vârstă, cu predilecție la nivelul feței.
În cazul în care observați apariția unei noi formațiuni cutanate, în special hiperpigmente sau modificarea unei leziuni cutanate preexistente după un sezon estival și nu numai, nu ezitați să vă prezentați medicului dermatolog. Prin examinare dermatoscopică medicul dermatolog poate detecta formațiuni cutanate potențial periculoase și astfel poate elabora un plan terapeutic în concordanță cu severitatea afecțiunii.
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Matei Millo, bloc 16
Programari la tel . 0269.206.204, 0269.233.016

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect