6.3 C
Sibiu
joi, noiembrie 28, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O zi cu adevărat specială

Cele mai citite

Bucurie, fericire, zâmbete şi multă bună dispoziţie au arătat 131 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale într-o zi de joi cu adevărat specială în Sala Transilvania. Copii, adulţi şi oameni în vârstă au reuşit să transmită tuturor celor prezenţi la concurs, aceleaşi emoţii şi sentimente pe care le trăiau ei în competiţie. Timp de patru ore, concurenţi, voluntari, organizatori, jurnalişti şi părinţi au putut fi martori la bucuria lor şi vedea cât de mult contează mişcarea şi sportul pentru corpul şi mentalul omenesc.

Concurenţii s-au întrecut la proba de gimnastică, badminton şi BOCCE. La gimnastică au fost nevoiţie să sară şi apoi să navigheze prin cercuri, să meargă pe o bancă pe burtă de la începutul ei până la capăt, iar la final o rostogolire pe saltea. A urmat BOCCE, sau jocul cu bila unde erau nevoiţi să nimerească o bilă roşie amplasată pe traseu de organizatori, şi în final badmintonul în care se ştie că lovirea de multe ori a fluturaşului necesită o abilitate deosebită. Pe parcursul acestor trei probe, ei au fost însoţiţi, ghidaţi şi ajutaţi de către o echipă de voluntari de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.                                                                                                      

„ Dumnezeu pune preţ şi pe ei, nu numai pe noi. Un om cu dizabilităţi câteodată ne face de râs cu abilităţile lor”                                                                                                                      

Printre aceştia l-am găsit pe Friedman, o sursă de inspiraţie şi energie inepuizabilă care i-a motivat pe cei care concurau. „Am mai lucrat ca voluntar în tabere, chiar îi cunosc pe unii dintre  copii. Mă simt minunat, împlinit. Este o bucurie pentru mine să fac asta, iubesc copii. Aş sta până dimineaţă şi nu aş obosi să fac acest lucru. Dumnezeu pune preţ şi pe ei, nu numai pe noi. Un om cu dizabilităţi câteodată ne face de râs cu abilităţile lor”, a spus acesta la final. Alt coleg de-al său, Alex, a fost foarte mulţumit că i-a putut ajuta pe aceştia. „Este pentru prima dată când fac acest lucru. Vrem să îi ajutăm, să îi înţelegem. Ei încearcă şi vor să te asculte, le explici şi îi ajuţi cum poţi. Mi-au lăsat o impresie bună, dacă vrei se poate. Este un sentiment plăcut că i-am putut ajuta”.

Sportivii au fost prezenţi de la 19 centre de specialitate, CSEI Nr.1 Sibiu, CITO D-VENI II, CRRPH Tălmaciu I, CRRPH Tălmaciu II, CS Prichindelu, CIA Agnita, CRRPH Dumbrăveni, CRRPH Mediaş, CIA E.N.P Biertan, CPCD Speranţa, CS SF Andrei, CP orlat, CRRPH Cisnădie, CPCD Turnu Roşu, CITO Mediaş, Asociaţia Phoenix Speranţa Mediaş, AMP, Asociaţia Orizont şi Diakoniewerk Internaţional. Dana Sârghie (Asistent Social CRRPH Tălmaciu II) : „Majoritatea nu au aparţinători. Nu au mai participat la vreun asemenea eveniment. Este pentru prima dată şi am insistat să venim cu cât mai mulţi. Din păcate la centru nu avem condiţii ca ei să facă sport.  Avem un contract de colaborare cu Fundaţia Motivation şi am reuşit să integrăm în muncă cinci persoane cu program de 4 ore.  Ei nu au ştiut ce este badminton-ul sau jocul cu bile până astăzi. Aceste bucurii de a socializa şi sportul este minunat pentru ei. Mişcarea le face foarte bine. Unii au fost foarte emoţionaţi, chiar au plâns. Noi ne bucurăm pentru fericirea lor”.

După ce fiecare  şi-a terminat evoluţia, au intrat şi voluntarii la joc care au făcut câteva pase şi jucat câteva minute badminton cu aceştia. Competiţia s-a încheiat cu premierea celor mai buni. Ei au urcat pe podium acompaniaţi de imnul echipei de fotbal Glasgow Rangers, „Stand Up For The Champions”. Şi cu adevărat toată lumea s-a ridicat şi a stat în picioare pe tot parcursul ceremoniei. Ei au aplaudat, au cântat, şi s-au bucurat alături de campioni.

Ajutor din partea organelor locale, „investiţii în semenii noştri”

Costel Tătaru (Conf.Univ.Dir Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport) : „Vrem să instituim la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport un proiect prin care să contribuim la această activitate prin formarea de voluntari şi instructori. Este nevoie de asistenţă. Dacă organele locale vor răspunde pozitiv poate organizăm o bază de pregătire atât a instructorilor cât şi a voluntarilor. În fond aceasta poate fi considerată o investiţie în semenii noştri care au nevoi speciale. Vreau să îi felicit pe organizatori care au avut ideea realizării acestui eveniment şi la Sibiu. Vreau să le mulţumesc şi studenţilor voluntari care au răspuns cu entuziasm şi plăcere”. Evenimentul a fost organizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) împreună cu fundaţia „Special Olympics” România, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Fundaţia Vodafone şi Fundaţia Motivation.

Roxana Ossian (reprezentant Special Olympics) : „Este prima dată în Sibiu şi sperăm să nu fie ultima. Încercăm să scoatem în evidenţă abilităţile sportivilor cu dizabilităţi.  Faptul că se simt valorizaţi este cel mai important. Sunt încurajaţi, sunt aplaudaţi”.  

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua de 2 decembrie, zi liberă pentru studenții ULBS

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a anunțat că 2 decembrie 2024 va fi zi liberă pentru toți studenții,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect