Târgul „Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz”, organizat în perioada 19 – 23 iulie 2017, a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară. La eveniment au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria şi Bulgaria.
Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică și a atras un număr de 12.415 vizitatori, mai mare față de cel înregistrat la ediția precedentă (12.311).
Pe toata durata Târgului s-a creat o arhivă foto de aproximativ 600 fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA. În același timp s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 10 reţete, iar Muzeul ASTRA și-a completat colecția de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Saschiz realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari şi maghiari. De asemenea, aici s-au realizat 50 de obiecte de ceramică la roata olarului care au fost donate voluntarilor de la Centrul Scout Nocrich.
În cele 3 zile de demonstrații culinare interactive s-au gătit aproape 150 kg de mâncare.
Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VI-a 2018 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul XVIII-lea şi al XIX-lea, Bistriţa.
Fabrica Interkeramik din Kecskemet, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 100 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit evenimentul cu doi voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru conferinţă şi organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.
DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT
PREMIUL I
LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria
PREMIUL II
LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria
PREMIUL III
NAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria
DEMONSTRAŢII DE GĂTIT
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
CENTRUL SCOUT NOCRICH (BALINT CSABA şi ALIN CIOCEA)- Gulaşul hunilor
PREMIUL I
MOLNAR JÁNOS şi MOLNARNÉ ANETTA, Tata, Ungaria (Supă de prins flăcăii)
PREMIUL II
NAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria ( Viţel cu sos vânătoresc şi găluşte)
PREMIUL III
FARKAS GÁBOR şi FARKASNÉ SZEGFŰ ANIKÓ, Mezőmegyer, Ungaria (Supă de cartofi cu ciolan afumat şi cârnaţi Csabai