2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Peste 65.000 de copii incep scoala in judetul Sibiu

Cele mai citite

Peste 65.000 de copii din județul Sibiu încep luni școala, majoritatea în școli mai curate în care s-au investit câteva milioane de lei de către toate primăriile din județ. Și copiii de la școlile speciale au parte de aparatură nouă sau de dotări mai bune. Ca în fiecare an însă, în multe unități lucrările vor continua și după debutul anului școlar. Chiar dacă autoritățile anunță că orele nu vor fi afectate, iar muncitorii se vor strădui să fie așa, în următoarele săptămâni se vor mai efectua lucrări în destul de multe unități. Noul an școlar vine cu 35 de săptămâni de școală și cu noutăți în organizarea examenelor naționale.

Primăria Sibiu a alocat fonduri pentru lucrări curente de reparații și igienizări în clădirile celor 50 unități școlare, din care 18 grădinițe, 16 școli gimnaziale, 16 licee și colegii. Valoarea totală a fost de 4,9 milioane de lei.

Potrivit municipalității, următoarele lucrări se vor efectua după începerea anului școlar:
– înlocuirea scocurilor la Grădinița nr. 14 și Școala gimnazială nr. 21
– achiziția și montarea interfonului la Grădinița nr. 5
– repararea și montarea gresiei pe scările exterioare la Grădinița nr. 16
– lucrări de igienizare a grupurilor sanitare pentru profesori la Școala Gimnazială „Radu Selejan”.
La acestea se adaugă lucrări care se vor derula în următoarea perioadă din economiile obținute după contractarea lucrărilor deja efectuate: igienizare și reparații la Grădinița nr. 37, Grădinița nr. 22, Școala Gimnazială „I.L.Caragiale”, Școala Gimnazială nr. 18, Colegiul Agricol „D.P Barcianu”, Colegiul Tehnic Energetic și Colegiul Național Pedagogic.
„În ceea ce privește lucrările pentru obținerea autorizației PSI, în 2017, în urma solicitărilor din partea unităților de învățământ, s-au demarat procedurile de achiziție pentru lucrările necesare la 7 unități de învățământ, bugetul pentru acestea fiind de 1,4 miloane lei”, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%.

Unitățile cuprinse în program în acest an sunt: Grădinița „Frații Grimm”, Grădinița nr. 22, Colegiul de Industrie Alimentară „Terezianum”, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Grădinița nr. 15, Grădinița nr. 28 și Școala Gimnazială nr. 18 pentru care sunt în derulare proceduri de atribuire în SEAP.

Multe lucrări și la Mediaș

La Mediaș, sunt aproximativ 9.000 dintre elevii din județul Sibiu. Și Primăria Mediaș a alocat bani în această vară pentru efectuarea de reparații și igienizări, dar și pentru obținerea autorizațiilor necesare.

Cele mai mari sume de bani, peste cinci sute de mii de lei pentru fiecare, s-au alocat pentru construirea unei scări exterioare pentru evacuare în caz de incendiu și reabilitări interioare pentru securitatea la incendiu la Grădinița numărul 12, pentru amenajarea unui teren de sport la Școala Națională de Gaz și pentru reabilitarea instalației de încălzire și reabilitarea sălii de sport la Școala Gimnazială numărul 7.

S-au mai alocat 300.000 de lei Colegiului Tehnic „Mediensis” pentru reabilitarea instalației de alimentare cu apă și a încălzirii din unitate și 300.000 de lei Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” pentru executarea lucrărilor de reabilitare ale fațadei școlii

700 de elevi în școlile speciale

Cei aproximativ 700 de elevi cu nevoi speciale din cele cinci centre şcolare pentru educaţie incluzivă din subordinea Consiliului Județean Sibiu, aflate în Sibiu, Mediaş, Turnu Roşu şi Dumbrăveni, vor începe activitatea în noul an școlar 2017 – 2018 beneficiind de condiţii îmbunătățite pentru desfăşurarea actului educaţional.

Toate cele cinci centre beneficiază de dotări noi: de la aparate noi pentru sala de kinetoterapie – la CSEI nr. 1 Sibiu, la instalații de detecţie şi alarmare la incendiu și un nou autoturism la CSEI Mediaș. În patru dintre centre s-au realizat lucrări de întreținere: reparații la acoperiș, igienizări, recondiționare grupuri sanitare, reparaţii la sălile de clasă și cancelarii – uşi, tâmplărie PVC, zugrăveli, parchet nou, recondiționarea mobilierului. La CSEI Mediaș, accentul s-a pus pe siguranța elevilor, fiind derulate lucrările necesare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu (ignifugare mansardă, instalarea unor uși anti-incendiu).

Consiliul Județean are în subordine centrele de educație incluzivă – foarte importante pentru că ele asigură accesul la educație pentru copiii cu nevoi speciale, cu risc crescut de marginalizare socială. Ne preocupă asigurarea condițiilor sanitare, a celor de prevenire a incendiilor, în așa fel încât copiii să învețe într-un mediu sigur și adaptat nevoilor lor. Grija pe care o arătăm pentru toți copiii este de fapt asigurarea pe care o avem pentru un viitor mai bun”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

35 de săptămâni de școală

Potrivit structurii anului școlar 2017- 2018, cursurile încep luni, 11 septembrie și însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni). Această structură cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Examene naționale

Ministerul Educației Naționale a aprobat și calendarele de desfăşurare a examenelor naționale. Astfel, probele evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în intervalul 7 – 24 mai 2018.

În ceea ce privește Evaluarea Națională susținută de elevii clasei a VIII-a, aceștia vor avea prima probă (Limba şi literatura română) în data de 11 iunie 2018. Următoarea probă scrisă (Matematică) se va desfășura în data de 13 iunie, iar ultima (Limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12:00). În aceeași zi se depun contestațiile în intervalul orar 14:00 – 19:00, acestea urmând să fie rezolvate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018.

Bacalaureatul vine cu noutăți

Ministrul educației Liviu Pop a anunțat o serie de schimbări cu privire la examenul de Bacalaureat în anul școlar 2017 – 2018. Astfel, prima sesiune începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Probele scrise se vor da în luna iunie. Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie.

Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect