Sighişoara, a fost ridicată, miercuri, de către poliţişti în urma percheziţiilor efectuate la locuinţa familiei în dosarul de evaziune fiscală şi va fi condusă la audieri la sediul Poliţiei Mehedinţi. Dorin Cioabă a anunţat că sunt vizate două societăţi administrate de către Sighişoara care au colaborat cu firme ale romilor din Strehaia, fiind vorba despre patru facturi în valoare de 20.000 de lei despre care anchetatorii susţin că sunt fictive.
Sighişoara a fost urcată într-o maşină de Poliţie şi va fi condusă la sediul Poliţiei Mehedinţi pentru audieri.
Dorin Cioabă a declarat presei că merge şi el la Mehedinţi pentru a-şi asista soţia în calitate de avocat.
”E vorba de o firmă cu care a lucrat soţia mea la Strehaia Am cumpărat nişte marfă şi au venit şi la noi. Eu nu am nicio treabă, numai soţia. Soţia este învinuită că a colaborat cu aceşti oameni. Dacă au colaborat două firme de ţigani există suspiciunea că ţiganii au fraudat statul. Aşa înţeleg ei să facă circ”, a declarat Dorin Cioabă.
Acesta a afirmat că cele două firme ale soţiei sale sunt în faliment de zece ani de zile, procedura fiind aproape finalizată. De aceea, la domiciliul lor nu au fost găsite documente.
”Am cumpărat deşeuri de plumb şi plumb de la nişte firme din Strehaia cu care colaboram. Noi avem filmări, că la mine în unitate există camere video, am filmat numărul de maşină, am filmat persoanele care au adus marfa, dar domnii consideră că sunt fictive vânzările. Ne complicam la patru facturi de 20.000 de lei, dar au reuşit spectacol mediatic” a mai spus Dorin Cioabă.
În acest dosar, poliţiştii fac percheziţii şi la domiciliile şi firmele administrate de romii din Strehaia.
Zeci de percheziţii ale poliţiştilor au loc, miercuri dimineaţă, în Capitală şi în opt judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălarea banilor cu un prejudiciu de peste 5 milioane de euro. Una dintre percheziţii are loc la locuinţa lui Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor. Anchetatorii ar urma să pună în aplicare, la percheziţii, 32 de mandate de aducere, a anunţat Poliţia Română .
Conform Poliţiei Române, în perioada 2009 – 2014 reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale.
Astfel, suspecţii ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost făcute depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.