Greenpeace a adus soarele la Sibiu într-o zi mohorâtă de luni. 60 de persoane au reușit să creeze un peisaj galben în inima orașului, cu ajutorul unor petale de pânză, evenimentul încununând o serie de astfel de proiecte care au pornit de la un soare pictat în Paris, la Summitul Națiunilor Unite despre climă, din anul 2015.
Soarele a șezut mândru în Piața Mare timp de aproape o oră, printr-o încercare a reprezentanților Greenpeace de a convinge oamenii să limiteze încălzirea globală. Voluntarii și activiștii organizației au amplasat în total 12 raze, iar în mijlocul lor voluntarii au ridicat mai multe baloane galbene. Momentul a marcat un pas important în evoluția modului în care folosim energia în lume.
„Soarele este un mesaj pe care noi, cetățenii, îl arătăm liderilor lumii, este sursa noastră de energie. Astăzi am învățat să ne stăpânim energia, să o mânuim în timp real, așa cum vine de la soare, fără să mai avem nevoie să o stocăm în combustibili fosili timp de 20 de milioane de ani și apoi să dezechilibrăm clima. Nu mai avem nevoie de combustibili poluanți care ne îmbolnăvesc și ne omoară. Ne dorim să ne producem energia într-un mod curat, care astăzi este sustenabil”, a explicat Radu Voinescu, director campanie Sibiu.
Activiștii Greenpeace au adus la Sibiu și un panou solar, pe care oamenii l-au putut testa pentru câteva minute. Panoul ar putea cu ușurință să ofere energia necesară unui apartament. Momentan însă, costul unui astfel de ansamblu se ridică la 10.000 de Euro.
„Este un panou portabil. Are 4 panouri de 300 W și are și un sistem de baterii în spate. Asta îl ajută să stocheze energia pe care o ia de la soare. Astfel poți să ții un apartament cu 2 camere, o familie de 2-3 persoane, frigider, televizor și chiar și aer condiționat. Chiar și în aceste momente funcționează, la 99% baterie, pentru că ne-am gândit ca oamenii care trec prin Piața Mare să își încarce telefonul sau chiar un laptop. Panourile sunt mai ieftine însă tot sistemul nostru costă 10.000 de euro. O mare parte din cost este din cauza bateriilor. În ceea ce privește accesibilitatea pentru oamenii de rând, totul depinde de ce își propune statul – să încurajeze oamenii și să subvenționeze astfel de sisteme sau să continue să subvenționeze cărbunele și gazul, caz în care astfel de panouri nu vor ajunge prea curând accesibile omului de rând”, a declarat Alin Tănase, coordonator campanie Sibiu.
Ansamblul nu are nevoie de soare, ci doar de lumina zilei. Asta înseamnă că indiferent dacă este cer senin sau înnorat, panoul va funcționa.
Evenimentul face parte din campania Greenpeace «Energy Citizens », prin care organizația susține o descentralizare a producției de energie națională. Campania a început la Paris și s-a încheiat cu acțiunea de la Sibiu.