5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Reciclarea deșeurilor în Italia, posibile soluții pentru provocările românești

Cele mai citite

23 noiembrie, Sibiu. Eco-Rom Ambalaje și  ASPA PLAST au organizat o dezbatere pe tema reciclării deșeurilor de ambalaje, cu precădere a celor din plastic, analizând elementele și princiiple care au condus la rezultate semnificative pentru sistemul din Italia și care ar putea fi utile pentru cel din România.
România parcurge în prezent un amplu proces de consolidare a sistemului de management integrat al deșeurilor inclusiv prin realizarea Planului Național de Gestiune a Deșeurilor care cuprinde perioada de pânî în 2020 și prognozarea acțiunilor pentru perioada 2025-2030. Pentru a identifica soluții performante de atingere a obiectivelor de reciclare actuale dar si a celor viitoare prevazute in pachetul legislativ propus de Comisia Europeana privind Economia Circulara, este relevant sa analizam si sisteme similare din tarile care au inregistrat rezultate importante.
Eco-Rom Ambalaje, operator economic autorizat pentru preluarea responsabilității gestionării deșeurilor de ambalaje ce revine producătorilor și importatorilor care pun pe piața românească bunuri ambalate, alături de ASPA PLAST, Asociația Patronală a Prelucrătorilor de Mase Plastice, au organizat o dezbatere pe tema reciclării deșeurilor de ambalaje, pornind de la exemplul de bună practică în domeniu și anume sistemul de gestiune a deșeurilor din Italia.
„Este al doilea eveniment pe care îl organizăm în această toamnă, după întâlnirea cu colegii din Austria. Ne-am propus ca, pe lângă activitatea zilnică care vizează îndeplinirea obiectivelor de reciclare pentru portofoliul nostru de producători și importatori, să continuăm demersurile de a contribui la politicile în domeniu cu cea mai bună expertiză internațională/european în domeniul gestiunii deșeurilor de ambalaje. 50% din deșeurile reciclabile generate de populație sunt cele de ambalaje, prin urmare organizațiile de transfer și autoritățile locale, prin sistemele de management integrat al deșeurilor (SMID), trebuie să găsească de urgență o posibilitate cât mai facilă și eficientă de colaborare reglementată de legislația în domeniu”, a declarat Bogdan Ureche, administratorul special Eco-Rom Ambalaje.
În Italia rata globală de reciclare a deșeurilor de ambalaje este de 65%, în cazul plasticului de aprox. 40%, iar rata de reciclare a deșeului menajer se situează la aprox. 45%, asigurand astfel Italiei siguranța atingerii tuturor angajamentelor europene în domeniile menționate până în anul 2020.
„COREPLA este Consorțiul Național pentru Colectarea, Reciclarea și Valorificarea Ambalajelor de Plastic care reușește să gestioneze mai mult de 1 milion de tone de deșeuri de ambalaje de plastic, reprezentând aprox. 50% din totalul acestor tipuri de deșeuri generate în Italia. Mai mult de jumătate din acestea (aprox. 600.000 tone) provin din gospodăriile populației. Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje este extinsă la nivel național: aprox. 36% din populație are acces la servicii de colectare din-ușă-în-ușă , 14% are un sistem de colectare separată cu puncte de colectare pe tip de material iar 46% pot accesa ambele servicii” a declarat Antonello Ciotti, Președinte COREPLA Italia, principalul vorbitor al evenimentului,  care a răspuns invitației adresată de Eco-Rom Ambalaje și ASPA PLAST.
Modul de gestionare a deșeurilor influențează și prelucrarea acestora respectiv materia primă secundară obținută în urma reciclării, deci și produsele noi realizate din deșeuri. In Italia se generează 3,28 milioane tone deșeuri de plastic din care 2 milioane tone sunt deșeuri de ambalaje din plastic. Prelucrarea acestora prin reciclare „alimentează” capacitatea de procesare a plasticului care în Italia se ridică la 6,5 milioane tone, reducând considerabil folosirea de materie primă din resurse naturale.
„Pentru noi, procesatorii și producătorii de bunuri de plastic, calitatea deșeurilor care sunt procesate este extrem de importantă pentru noile produsele obținute: cu cât deșeul este mai „curat” cu atât produsele din mase plastice sunt de mai bună calitate. Soluția este colectarea separata la „sursa”, respectiv cât mai aproape de casă. România are suficiente capacități de reciclare a deșeurilor de ambalaje din plastic cât să asigure materia primă pentru realizarea de noi produse în mod sustenabil, cu economisirea resurselor naturale, și să își îndeplinească și obiectivele de reciclare și valorificare” a declarat Marcel Diaconu, Președinte ASPA PLAST.
Participanții la eveniment au discutat despre o serie de soluții pentru creșterea cantităților de deșeuri de ambalaje colectate și reciclate, printre care menționăm: clarificarea rolurilor participanților la gestiunea deșeurilor și a relaționării între aceștia astfel încât mecansimul creat să fie unul coerent și eficient, echilibrarea presiunilor pe toți acești participanți, reglementări clare privind raportarea deșeurilor și a trasabilității acestora, acoperirea cu servicii de colectare separată eficiente la nivel național împreună cu instrumente economice pe tot lanțul de gestiune, și nu doar parțial, începând cu sistemul „plătești cât arunci” și terminând cu taxa pentru eliminare prin depozitare finală.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect