10.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Proiectul „Asta Vreau Eu” – la momentul bilanțului • doi elevi au „lucrat” pentru o zi la Marquardt

Cele mai citite


A fost moment de bilanț în această săptămână pentru Proiectul pilot „Asta Vreau Eu” (AVE), derulat la Școala Gimnazială din Slimnic de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu și Inspectoratul Școlar Sibiu, cu sprijinul mai multor parteneri economici.
Evenimentul de bilanț a avut loc în sala Căminului Cultural din Slimnic, fiind prezenți zeci de elevi, părinți, profesori, reprezentanți ai mai multor instituții, dar și ai operatorilor economici care s-au implicat în acțiunile proiectului.
AVE, ale cărui activități practice au debutat în luna octombrie, a presupus, printre altele, prezența unor elevi în companii, timp de o zi, pentru a vedea la fața locului ce presupune fiecare meserie în parte.
Copiii din clasele V – VIII, participanți la proiect, au povestit, în cadrul ședinței de bilanț, cum a fost experiența lor la „locul de muncă”, fie că au fost brutari, pompieri, operatori la mașini cu comandă numerică, lucrători aeroportuari sau funcționari în primărie.
Îndrumați de conducătorii locurilor de muncă și de cadrele didactice responsabile de acțiuni, elevii au descoperit caracteristicile specifice ale acestor meserii, au avut posibilitatea să „lucreze”, să pună întrebări, să afle mai multe și să înțeleagă, la fața locului, meseria pe care ar putea-o urma când vor fi mari.
„Am aflat lucruri noi și interesante. Eu am fost la Primăria comunei Slimnic. Acolo ne-au arătat toate birourile și departamentele, ne-au explicat ce face fiecare. Mă văd lucrând acolo când voi fi mare”, a spus unul dintre elevi.
„Mi-a plăcut foarte mult această experiență, mai ales când am intrat în avion și în cabina pilotului, unde mi-au explicat funcțiile butoanelor. Am aflat cum se pilotează un avion. Sper ca în viitor o să ajung și eu să lucrez la aeroport”, a povestit un alt elev care a „lucrat” la Aeroportul Internațional Sibiu.
În total, 12 elevi au vizitat pentru o zi o companie din Sibiu sau o instituție și au diseminat informația și experiența tuturor colegilor.
Conducerea școlii a mulțumit instituților organizatoare dar, mai ales, companiilor dispuse să se implice în pregătirea continuă, teoretică și practică, a viitorilor angajați.
„Peste tot am găsit oameni deosebiţi, care i-au întâmpinat și i-au asistat cu răbdare pe elevi, explicându-le pe înțelesul lor elementele de bază ale muncii. Dar o mențiune specială se cuvine companiei Marquardt România care a venit alături de noi din tot sufletul, devenind partener principal în proiect ”, a declarat Giusseppe Bothar, directorul Școlii Gimnaziale Slimnic.
 
Încântați de experiența Marquardt
Doi dintre elevii Școlii Gimnaziale Slimnic „au lucrat” pentru o zi la Marquard. Luni, 20 noiembrie, ei au trăit experiența de a participa la unele dintre activitățile zilnice ale companiei, componentă de consiliere profesională a elevilor extrem de importantă în cadrul AVE.
„Am vizitat fabrica Marquardt și am văzut cum se fac panourile de comandă și butoanele din mașini, am văzut cum se testează cheile, iar apoi am asamblat machetele unor aparate. Este foarte interesant: aproape orice mașină vedem pe stradă, sunt 90% șanse ca butoanele de comandă să fie făcute aici, la noi”, a povestit Oana Bona, elevă în clasa a VI-a.
„Mi-a plăcut foarte mult. Am văzut cum se fabrică cheile de la Porsche și Audi și asta m-a făcut să mă gândesc că de fiecare dată când văd o mașină pe stradă, sunt mari șanse să aibă o parte din componente produse aici”, spune Horia Cosma, elev în clasa a VIII-a.
La rândul lor, reprezentanții Marquardt au vorbit espre bucuria participării la acest proiect și motivul pentru care compania a ales să se implice.
„Fiind alături de dumneavoastră în acest proiect, încă de la început, compania Marquardt a avut ocazia să participe la o serie de activități desfășurate până acum. Prima dintre acestea a constat în vizita la Școala Gimnazială Slimnic, unde domnul director ne-a primit cu deosebită căldură. Colegii noștri au purtat discuții cu elevii claselor V-VIII despre intențiile de viitor ale acestora, prezentându-le, într-o mini-expoziție, posibilitățile profesionale pe care le deschide compania noastră și învățământul dual. Timp de o zi, copiii au experimentat diferite activități care simulează funcționarea componentelor Marquardt în automobile. Punctul culminant al acțiunii a constat în vizita elevilor la compania Marqurdt, unde le-a fost oferită posibilitatea de a experimenta diferite meserii și de a intra în contact direct cu specialiştii noștri. Orientarea profesională a elevilor reprezintă idealul spre care tindem cu toții: părinți, elevi, instituții, angajatori”, a spus Bianca Buta, manager HR, Marquardt.
AVE ar putea fi implementat la nivel național
Anul acesta Proiectul AVE s-a derulat în judeţul Sibiu ca proiect pilot, respectiv ca fază pregătitoare pentru extinderea și diseminarea lui la nivel naţional.
Inspectorul școlar general Claudia Mery Simtion a apreciat succesul proiectului.
„Sunt foarte bucuroasă că proiectul are succes și se pare că va fi implementat în mai multe școli și posibil și la nivel național”, a spus aceasta, la ședința de bilanț de marți.
Proiectul a avut mai multe acțiuni, printre care și familiarizarea tinerilor de vârstă școlară cu necesitatea respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Profesorul Corvin Lupu despre succesul neașteptat a lui Călin Georgescu și curentele naționaliste/suveraniste și extremiste din România. Implicațiile asupra Sibiului de astăzi

Profesorul Corvin Lupu nu este surprins în totalitate de succesul lui Călin Georgescu, din primul tur al alegerilor prezidențiale...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect