Asociaţia Cu Verdele-n SUS invită iubitorii de natură să li se alăture sâmbătă, 24 martie, la o nouă acţiune de plantare în comuna Arpaşu de Jos. Pădurea de la Arpaşu, cunoscută şi sub denumirea de Pădurea Voluntarilor, are nevoie de ajutor pentru a ieşi cu bine din iarnă. Se caută 170 de voluntari energici care să planteze 2500 de puieţi de stejar, frasin şi paltin. Cei 10.000 de copaci plantaţi împreună în 2016, printr-o acţiune care a adunat peste 450 de voluntari într-o singură zi, au nevoie de grijă continuă pentru a duce la bun sfârşit crearea unei păduri mature de foioase. Anul trecut a fost unul greu, cu un îngheţ apărut imediat după deschiderea mugurilor, iar acum asociaţia e nevoită să înlocuiască 25% dintre puieţi.
Cu Verdele-n SUS va asigura toate cele necesare desfăşurării cu succes a acţiunii de plantare: transport cu autocarul, unelte, apă şi ceai, o masă caldă şi un mic spectacol surpriză la final. Voluntarii sunt invitaţi să se înscrie pe site-ul asociaţiei www.verdelesus.ro pentru a participa la acţiune şi să vină cu haine potrivite pentru vremea de afară, cu bună-dispoziţie şi energie pozitivă.
Acţiunea de plantare din 24 martie reprezintă al şaptelea eveniment din amplul proiect “Să creştem o pădure!” prin care asociaţia Cu Verdele-n SUS şi-a propus să transforme 2 hectare de păşune neutilizabilă într-o tânără pădure de foioase. Plantarea iniţială a avut loc în aprilie 2016, iar de atunci asociaţia a organizat acţiuni periodice de îngrijire şi completare, pentru a se asigura ca pădurea va supravieţui şi va ajunge în condiţii cât mai bune la maturitate. Pasul final va fi înscrierea pădurii de la Arpaşu în Fondul Forestier.
Principalul scop al proiectului “Să creştem o pădure!”, dincolo de creşterea propriu-zisă a pădurii, este implicarea activă a comunităţilor locale şi responsabilizarea publicului larg faţă de natură. Ţinând cont de contextul naţional actual şi modificările legislative care afectează pădurile din România, sunt cu atât mai importante proiectele care îşi aduc aportul la creşterea fondului forestier prin acţiuni directe şi la procesul de educare cu privire la importanţa conservării pădurilor.
De 3 ani de zile, prin acţiunile noastre, vrem să arătăm că se poate face ceva, că putem fi mai mult decât simpli privitori de pe margine. Odată cu creşterea acestei păduri creştem şi noi, mai verticali, mai buni, devenind o comunitate puternică, informată, şi având un rol activ în protejarea pădurilor”, spune Andrei Șoroagă, președintele Cu verdele-n SUS.
Pentru implementarea proiectului, Cu Verdele-n SUS a participat de două ori consecutiv la evenimentul sportiv de strângere de fonduri Maraton Sibiu, unde a mobilizat sute de alergători şi a strâns fondurile necesare pentru acoperirarea cheltuielilor de organizare. De asemenea, asociația primește sprijin constant din partea Primăriei comunei Arpaşu de Jos. La acțiunea de plantare din 24 martie, asociația este susținută de compania GLS şi avem alături prietenii Cu verdele-n SUS: Fundaţia Comunitară Sibiu, Asociaţia Prietenii Mocăniţei și voluntarii SMURD Sibiu.
Credit foto – Marius Miclea