5.2 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Gastronomia va deveni parte din Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Sibiu

Cele mai citite

Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) – instituția ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene – a anunțat finanțarea de către Comisia Europeană prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiu. Proiectul se intitulează „Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea și stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă și creștere economică – EUREGA” și va asigura includerea și recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.
Anunțul a fost făcut în Irlanda la lansarea programului Galway-Vestul Irlandei Regiune Gastronomică Europeană 2018. „Este o oportunitate extraordinară care va deschide noi căi de finanțare și ne va ajuta să realizăm evenimentele și inițiativele pe care ni le-am propus în regiunile gastronomice” declara Dr. Diane Dodd, președinta IGCAT. Proiectul va beneficia de un buget total de 1,8 milioane euro, din care 159.287 Euro este bugetul aferent Consiliului Județean Sibiu, care reprezintă în cadrul proiectului Regiunea Sibiu.
Pentru Județul Sibiu, proiectul va însemna integrarea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu, astfel încât titlul pe care județul îl poartă în 2019 să producă creștere economică pe termen lung. Obiectivele strategice ce vor fi influențate se regăsesc la mai multe capitole: turism, agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, educație, sănătate, cultură și tineret.
„Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorțiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătății publice, alături de IMM-uri și autorități publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în județ și cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Nevoia la care răspunde proiectul ține de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creștere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turiști doresc în ziua de azi să aibă experiențe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăți serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural.
Cei 9 parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale și regionale adecvate. Prin cooperarea internațională a partenerilor se vor produce 7 planuri de acțiune, fiecare partener îmbunătățindu-și instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar și gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia și România.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Luna decembrie pe Scena Digitală: Teatru, muzică și surprize de sărbători

Luna decembrie aduce o serie de evenimente speciale pentru iubitorii artelor spectacolului, prin platforma Scena Digitală a Teatrului Național...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect