18.2 C
Sibiu
luni, aprilie 21, 2025

„Mainile curate salveaza vieti!”, proiect pentru reducerea infectiilor intraspitalicesti

Cele mai citite

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu lanseaza din 5 mai cel mai ambitios proiect de igiena personala. “Mainile curate salveaza vieti!” este un program menit sa duca la constientizarea importantei curateniei mainilor in promovarea unei vieti sanatoase. Proiectul se va derula pe perioada unui an intreg, pana in data de 3 mai 2019.  Ideea nu este una noua insa necesitatea implementarii ei este imensa.
Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii au aratat ca in Statele Unite, in 2009, doar unul din patru medici de la terapie intensiva se spalau in mod obisnuit pe maini, unul din trei chirurgi foloseau apa si sapunul in afara salii de operatie si, mai grav, sapte din zece medici raportau ca se spala regulat pe maini. 90% dintre acestia minteau… Statisticile i-au convins pe reprezentantii spitalului de copii din Sibiu sa isi faca in primul rand curatenie in “ograda” proprie. In primul rand personalul medical va avea in permanenta, la purtator, un flacon cu dezinfectant pe care sa il foloseasca inainte si dupa actul medical.
“Sigur ca daca am un salon foarte mare cu 6 paturi, din pacate noi avem vreo 3-4 saloane de genul asta si in Pediatrie, nu pot sa oblig personalul sa mearga de 10 ori la dispenserul de langa chiuveta sa se dezinfecteze sau sa se spele pe maini si atunci am optat pentru o solutie care sa vina mai aproape de noi si anume aceste dezinfectante de uz individual care se monteaza la echipamentul medical si au un sistem yo-yo. Momentele esentiale de dezinfectie sunt 5. Inainte si dupa contactul cu pacientul, inainte si dupa contactul cu fluidele care pot aparea la ingrijirea unui  pacient, inainte de realizarea unei manevre aseptice, si atunci sigur ca voi fi tentat sa folosesc aceste lucruri decat sa merg de 10 ori sa ma dezinfectez.” Explica Ciprian Sofariu, director medical al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.
Pentru a se asigura ca personalul respecta cu strictete regulile de igiena, pe langa informarile specifice, vor fi facute si sondaje de opinie printre pacienti si apartinatorii acestora. Cei internati vor trebui sa specifice daca, cel care a venit sa ii  verifice starea de sanatate a avut o igiena adecvata. Curatenia insa cu bani multi se tine. Reprezentantii unitatii medicale spun ca vor fi cheltuieli suplimentare.
“Adaugarea acestor dezinfectanti suplimentari ne va costa cam cu 15 mii de lei pe luna mai mult fata de masurile pe care le luam pana acum. Noi consideram ca merita toate eforturile.”, mai spune directorul medical.
Noul sistem de igiena va fi implementat incepand cu luna iunie. Pana atunci spitalul va asigura toate conditiile necesare practicarii unei igiene impecabile a mainilor.
Medicii sibieni spun ca o igiena corecta a personalului medical poate duce la scaderea numarului de infectii nosocomiale.
“Toate infectiile cu transmitere fecal-orala sau prin maini murdare provin din acest lucru. Noi suntem asaltati anual de infectiile cu rotavirus, adenovirus si norovirus. Vara si iarna nu incapem de ele.”, a precizat in conferinta de lansare a proiectului Ciprian Sofariu.
Proiectul preventiei cu ajutorul igienei nu vizeaza insa numai Spitalul de Pediatrie ci si scolile.
“Practic proiectul va fi implementat la inceputul anului scolar viitor. Avem ca target toate scolile din Sibiu.” anunta Stelian Banciu, managerul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.
La acest ambitios proiect au devenit parteneri  Primaria Sibiu, Inspectoratul Scolar, Directia de Sanatate Publica, Universitatea “Lucian Blaga”, Teatrul National Radu Stanca, Teatrul Gong, asociatii ale parintilor, ale societatii civile si economice.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica saluta initiativa si fac apel la autoritatile locale sa se ingrijeasca de alimentarea cu apa mai ales in zonele rurale.
“Pasul pe car il faceti astazi trebuie sa fie un punct de aglutinare. Trebuie sa incepem cu educarea intregii comunitati, cu educarea acestui principiu de maini curate penrtru ca in gosodariile din Romania procentul acelor gospodarii in care este apa curenta este de 60 si ceva la suta. De acea trebuie ca autoritatile locale sa se implice. Sa aiba apa macar in gospodarie daca nu si in locuinta. Necesitatea acestui proiect privind igiena mainilor a devenit tot mai acut in ultimii ani cand ne confruntam cu o crestere in primul rand a focarelor de hepatita virala de tip A considerata drept boala mainilor murdare.”, considera Georgeta Marga, epidemiolog DSP.
Specialistii spun insa ca problema bolilor aparute din cauza mainilor murdare nu se regaseste numai in tara noastra. Reprezentantii OMS sustin ca aproximativ 1800 de copii cu varste de sub 5 ani mor zilnic din cauza infectiilor diareice si apreciaza ca intre 5 si 8 milioane de vieti pot fi salvate anual prin simpla spalare a mainilor.
Igiena corecta a mainilor se face prin frecarea acestora pe o perioada de cel putin 30 de secunde cu sapun timp in care se va avea in vedere curatarea degetelor, a spatiilor dintre acestea a podului palmelor, a suprafetei superioare a acestora si a incheieturii mainilor. Abia apoi se poate clati cu apa din abundenta.

Publicitate
Ultimele știri

Decesul Papei Francisc. Planuri funerare și ritualuri de rămas bun

Decesul Papei Francisc, îndrăgitul lider al Bisericii Catolice, a întristat întreaga comunitate mondială. Suveranul pontif, în vârstă de 88...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect