12.4 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

Expoziție permanentă de cahle în Turnul Pietrarilor, din 3 iunie

Cele mai citite

Duminică, 3 iunie, la ora 10:30, vor fi deschise porțile Turnului Pietrarilor din Mediaș pentru o expoziție permanentă de cahle pictate, manufacturate chiar în Mediaș la ultima fabrică de sobe manuale din România. Muzeul Turn Mediaș este o inițiativă Teracota și Asociația Imbold de a deschide turnurile cetății medievale și de a le converti în spatii culturale active. Initiațiva este susținută de autoritățile locale și încearcă să atragă atenția asupra potențialului turistic imens pe care îl are centrul istoric al Mediașului.
Vechiul turn, restaurat recent, funcționa ca poartă nordică a cetății și ca spațiu de lucru pentru breasla pietrarilor. Din iunie el va gazdui o selecție din arhiva de cahle transilvănene a fabricii și replici după colecția Muzeului Astra din Sibiu, atât modele autentice cât și reintepretări semnate de sculptorița Iulia Costescu.
O parte dintre lucrări au mai fost expuse doar în București în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, la Acuarela, în Cetatea Alba Iulia de Ziua Națională și la Castelul Cantacuzino din Zamora.
„Cetatea Mediaș și Fabrica de Teracotă sunt două dintre simbolurile importante ale orasului. De doi ani ne gândim cum să le activăm cultural pentru a genera interes și a construi în Medias un punct de vizitare relevant pe culoarul turistic Sighișoara – Sibiu” a declarat Alexu Toader, project manager Asociatia Imbold.
Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual. La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari. Fabrica de teracotă din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente. Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații și investitori în patrimonial cultural, cum sunt Muzeul Astra Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy sau Fundația Michael Schmidt.
„Teracota Medias susține de la preluarea ei din 2016 identitatea culturală a orașului și poziționarea lui ca un centru turistic relevant pentru Transilvania. Mediașul și-a pierdut în ultimii 20 de ani mare parte din industrie si trebuie să se recalibreze în ton cu linia dată de Sibiu, Sighișoara și Brașov, orase în care turismul reprezintă un motor important” a precizat, George Radu, director Teracota.

Publicitate
Ultimele știri

Pierderi grele pentru FC Hermannstadt. Doi dintre cei mai buni fotbaliști vor pleca la finalul sezonului

Claudiu Rotar, fonanțatorul FC Hermannstadt, a anunțat că Ianis Stoica va părăsi formația sibiană la finalul acestui sezon.Fotbalistul va...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect