Gastrita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale stomacului, manifestându-se atât prin arsuri, cât și prin dureri la nivelul abdomenului superior. Printre cauzele care pot duce la inflamarea mucoasei gastrice se numără consumul de alimente condimentate, alcoolul, fumatul, băuturile acidulate, precum și unele medicamente sau stresul zilnic. Cum se diagnostichează gastrita, prin ce metode se tratează și ce putem face pentru a preveni apariția sa ne spune dr. Adrian Boicean, medic primar Interne.
Ce este gastrita? Prin ce simptome se manifestă această boală?
Gastrita reprezintă inflamația mucoasei gastrice, ce poate avea multiple cauze. Există mai multe tipuri de gastrită și subtipuri de gastrită: din punctul de vedere al momentului apariției, există gastrite acute și cronice. Din punctul de vedere al etiologiei, există gastrite de cauza bacteriană, erozivă sau de reflux. Simptomatologia acestei boli cuprinde dureri localizate la nivel epigastric, respectiv în etajul abdominal superior, central. Durerile pot avea caracter de arsură, cu iradiere în toracele anterior, precum și de înțepătură, meteorism abdominal.
Prin ce investigații se poate diagnostica gastrita?
Există 2 tipuri de investigații ale gastritelor. Prima, cea radiologică, implică înghițirea unei substanțe baritate, urmând a se vizualiza traiectul substanței la nivelul tubului digestiv superior. Metoda de elecție a diagnosticării gastritelor rămâne cea endoscopică, confirmată etiologic cu rezultatul anatomo-patologic al biopsiei prelevate de la nivelul mucoasei gastrice.
Ce greșeli pe care le facem în alimentație pot duce la apariția acestei afecțiuni?
Studiile arată o relație directă între apariția cu preponderență crescută a gastritelor și regimurile alimentare dezechilibrate ale pacienților. Astfel, o alimentație bogată în alimente condimentate, alcool, fumat, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, băuturile acidulate predispun la apariția gastritelor.
Stresul și ritmul alert al vieții sunt unii dintre factorii considerați răspunzători pentru gastrită. În ce măsură este real acest lucru?
Se poate afirma cu certitudine că există o corelație dovedită științific și statistic între regimul dezechilibrat de viață și incidența crescută a apariției gastritelor.
Cum se tratează gastrita?
Tratamentul gastritelor depinde strict de etiologia și stadiul acestora. În cazul gastritelor de etiologie bacteriană, respectiv infecție cu Helicobacter Pilori, golden standard-ul este reprezentat de o combinație de antibiotice și inhibitori de pompă de protoni, pe o perioada determinată, urmând a fi făcută o evaluare în urma terminării tratamentului. În cazul gastritelor aflate în stadiu avansat sau în care se dovedește o rezistență bacteriană, durata tratamentului se poate prelungi. În ceea ce privește gastritele de altă cauză, exceptând cele bacteriene, acestea se tratează cu inhibitori de pompă de protoni, selectați de către medicul curant în funcție de particularitatea cazului, pe o perioada mai îndelungată.
La ce complicații poate duce o gastrită netratată?
O gastrită neglijată și netratată pentru o perioada mai îndelungată poate duce la agravarea inflamației mucoasei gastrice, cu erodarea acesteia și formarea ulcerului gastric. Clinic, simptomatologia algică se intensifică și nu răspunde la tratament cu aceeași eficiență.
Ce alimente trebuie să consumăm atunci când ne confruntăm cu această boală și ce trebuie evitat?
Parte importantă a tratamentului gastritei este reprezentat de regimul alimentar urmat de pacient. Astfel, se recomandă consumul de legume fierte, brânză telemea proaspătă, cas, brânză de vaci, pâinea neagră, de secară sau integrală, gris, orez, carne slabă, gătită la cuptor sau fiartă, pui, curcan, miel, sau vită slabă, peștele slab. Alimentele care trebuie evitate sunt tocmai cele enumerate la capitolul greșelilor alimentare, carnea grasă, consumul de alcool și sucuri citrice, mâncare condimentată, fructele acide.
Care tipuri de ceaiuri sunt benefice?
Tratamentul convențional științific al gastritelor nu cuprinde neapărat ingerarea anumitor ceaiuri, dar se poate afirma ferm că acestea nu aduc niciun fel de prejudiciu tratamentului medicamentos. Astfel, se recomandă ceaiuri care să completeze tratamentul și care să contribuie la starea de bine a pacientului.
Ce măsuri ar trebui să adoptăm pentru a preveni apariția gastritei?
Cel mai important aspect în profilaxia apariției gastritei este reprezentat de adoptarea unui regim de viață armonios, lipsit în limitele posibile de excese de orice fel, alimentare, dar și de vicii( precum fumatul) și regimul echilibrat igieno-dietetic, cu limitarea pe cât posibil a nivelului de stres.