Președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, a transmis un punct de vedere cu privire la scrisoarea deschisă a Sindicatului Liber Independent al Aeroportului Sibiu referitoare la concesionarea terenului pe care se află fostul hangar al unității militare de elicoptere. Cîmpean afirmă că în ultima ședință a CJ s-a decis doar demararea unei proceduri prin care se va stabili oportunitatea unui astfel de demers, concesionarea în sine urmând a se face prin licitație publică la care va putea participa oricine. De asemenea, conducerea CJ Sibiu afirmă că o astfel de concesionare nu ar duce la imposibilitatea dezvoltării ulterioare a Aeroportului Sibiu, extinderea parcării și construirea unui terminal cargo fiind luate în considerare, dar într-o zonă complet diferită.
„Mă așteptam ca un lider sindical să cunoască legislația, iar când are ieșiri publice, să își exprime punctul de vedere documentat. Și mai mult, dacă cu adevărat era interesat de binele Aeroportului Internațional Sibiu și-ar fi exprimat inițial poziția în interior și abia apoi în presă. Dacă ar fi avut în vedere aceste două chestiuni, ar fi aflat ceea ce ar fi trebuit să știe: Consiliul Județean Sibiu nu a hotărât concesionarea. Conform procedurii prevăzute de OUG 54/2006, CJ Sibiu a aprobat doar efectuarea unor demersuri care să stabilească dacă este oportună sau nu concesionarea solicitată de CCIAS”, se arată în punctul de vedere transmis de către Daniela Cîmpean redacției Sibiu 100%.
Potrivit acesteia, se va realiza un studiu de oportunitate, de către specialiști, în urma unor întâlniri tehnice cu toate părțile interesate.
„Doar dacă studiul arată că este oportună concesiunea, atunci CJ Sibiu poate aproba studiul, expertiza prin care se stabilește valoarea redevenței și concesionarea terenului. Concesiunea ar urma să fie făcută prin licitație publică conform art. 12 alin. 3 OUG 54/2006 și ar putea participa orice persoană interesată”, mai spune Daniela Cîmpean.
Aceasta afirmă că, înainte de a propune pe ordinea de zi a Consiliului Județean proiectul de hotărâre care vizează concesionarea a avut întâlniri cu managementul tehnic al aeroportului.
„Am fost informată că punerea în valoare a acelei clădiri și a terenului aferent NU are impact negativ asupra dezvoltării viitoare a Aeroportului Internațional Sibiu. În plus, în acest moment Aeroportul Internațional Sibiu are în derulare proiectul de modernizare și mărire a capacității parcării (în aceiași ședință au fost aprobate sume cu această destinație directă), extinderea parcării urmând să se facă pe locația din apropierea parcării existente și nu la aproape 1 kilometru distanță de aceasta și de terminal”, se mai arată în documentul transmis de conducerea CJ Sibiu.
Potrivit documentului, în acest moment se poartă negocieri preliminarii pentru realizarea unui terminal sau facilități cargo cu unul dintre liderii europeni de transport integrat (aerian, naval și rutier), o întâlnire preliminară având loc la finalul lunii trecute.
„Nici această dezvoltare, pe care ne-o dorim și pe care o susținem, nu vizează clădirea fostului hangar de elicoptere și terenul aferent. Ne dorim din partea comunității o poziție activă și constructivă și sperăm că toți cei interesați vor lua poziție nu doar când se face o propunere de către alții, ci și când activele pe care le folosesc sau ar trebui sa le folosească se degradează prin nefolosire timp de decenii”, se mai arată în mesajul transmis de către Daniela Cîmpean.
Vă reamintim că, în ultima ședință, Consiliul Județean Sibiu a adoptat, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotărâre care prevede „însușirea propunerii de concesiune a unei părți din imobilul teren și construcții aparținând domeniului public al Județului Sibiu”, aflat pe Șoseaua Alba Iulia. În fapt, este vorba despre un teren de 27.000 de metri pătrați și un hangar de aproape 3.000 de metri pătrați, care aparțin Aeroportului Sibiu. Demersul a fost pornit la solicitarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu care precizează că intenționează să realizeze un „centru integrat de afaceri și evenimente”. Hotărârea consilierilor județeni a fost aspru criticată de președintele INFOBiz, Ciprian Faraon, care vorbește despre stoparea dezvoltării aeroportului, dar și de către sindicaliștii din Aeroportul Sibiu care, într-o scrisoare deschisă, cer oprirea tuturor procedurilor.