5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Înscrieri finalizate, la ULBS. Medicina, cea mai mare concurență

Cele mai citite

În această săptămână s-a încheiat înscrierea la facultățile din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Deși la unele dintre ele s-au înscris ceva mai mulți candidați decât în anii trecuți, sau poate mai puțini, diferențele nu sunt remarcabile. Facultatea cu cea mai mare concurență rămâne Medicina. Aici s-au înscris 1.260 de candidați la licență, pe 312 locuri (dintre care 129 fără taxă). Este urmată îndeaproape de Facultatea de Științe Socio-Umane, unde sunt 1.049 de candidați înscriși pe 794 de locuri (dintre care 223 fără taxă) și Facultatea de Drept, unde s-au înscris 363 de candidați pe 198 de locuri (dintre care 123 fără taxă).

La polul opus se află Facultatea de Teologie, la care s-au înscris 78 de candidați, deși sunt 108 locuri disponibile (dintre care 65 fără taxă), și Facultatea de Inginerie, unde s-au înscris 748 de candidați pe 883 de locuri (dintre care 459 fără taxă).
La Medicină, facultatea cu cea mai mare concurență, admiterea se face pe bază de examen. Anul trecut, ultima medie de intrare a fost puțin peste 8,70.
În ultima zi de înscriere, am întâlnit câțiva candidați pe coridoare.
Rebeca, o tânără din Deva, s-a înscris pentru a ajunge asistentă. Și-a dat seama că îi place să ajute oamenii și pentru asta s-a decis să urmeze Facultatea de Medicină. Este convinsă că va profesa în România și că nu va pleca în străinătate.
Amir Hossein Behrahi a venit tocmai din Iran pentru a face Medicina în Sibiu. Spune că îi place orașul și că își dorește să studieze aici. După ce va termina, va pleca, însă, să profeseze într-o țară din Europa sau în Canada.
La rândul său, Cristian a venit din județul Hunedoara să-și înscrie fata, în timp ce ea susține examenul pentru Facultatea de Medicină de la Cluj. Recunoaște că are emoții la fel de mari ca ale fiicei sale, însă e mândru de ea, pentru că a ales o meserie care îi place.
Cei mai mulți candidați de peste hotare, dintre cei înscriși la Medicină, vin din Republica Moldova, puțin peste 60, apoi din țări precum Ucraina, Albania, Arabia Saudită sau Siria. Prorectorul facultății, conf. dr. Gabriela Boța, este încântată de faptul că Medicina se află, în continuare, printre cele mai căutate facultăți și nu-și dorește decât ca absolvenții să-și poată urma destinul, dacă se poate, în România.
„Puțini studenți la medicină se pierd. Din statisticile ultimilor ani, pot spune că, din 120 de absolvenți, poate chiar mai mulți, undeva la maxim 10 pleacă în străinătate. Majoritatea rămân ca rezidenți în Sibiu sau în România […]. Generațiile de acum într-adevăr muncesc. Sunt copii buni, sunt copii extraordinari și vor mult mai mult. Își doresc condiții și pe partea de pregătire profesională, ca și dotare în spitalele în care ajung să lucreze, dar își doresc și un nivel de viață mai ridicat. Nu este ușor să faci 6 ani de facultate și, undeva, de la minim 4 ani de specializare în sus, ca să poți profesa. Este normal să ai pretenții, ajungi la vârsta la care îți permiți să alegi”, spune prodecanul.
Odată cu terminarea înscrierii, urmează admiterea propriu-zisă. Fiecare facultate în parte decide cum va fi aceasta, sub forma unui interviu, a unui chestionar, pe baza unei analize de dosar sau a unui examen scris. Rezultatele finale vor fi afișate, la unele facultăți, la sfârșitul lunii iulie, iar la altele, la începutul lunii august. De asemenea, facultățile care vor mai avea locuri libere urmează să organizeze și o sesiune de toamnă, la care înscrierile încep în luna septembrie.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect