Primaria și-a propus un țel extrem de ambițios: să îi convingă pe sibieni să lase acasă autoturismele personale și să folosească în principal metodele de transport mai puțin poluante cum ar fi transportul public sau bicicleta. Pentru împlinirea acestui deziderat se are în vedere realizarea ”Centrului Operational al Mobilitatii Urbane”.
”Centrul Operțional al Mobilității urbane se va amenaja în una din clădirile aparținând Municipiului Sibiu. De asemenea, componentele de management de trafic aferent proiectului, se implementează/amplasează, după caz, la nivelul infrastructurii rutiere din Municipiul Sibiu”, se arată în caietul de sarcini al proiectului.
Proiectul își propune practic protecția mediului prin utilizarea eficientă a resurselor și reducerea emisiilor de CO2 respectiv gaze cu efect de seră.
În esență se doreste crearea unei platforme de gestiune în timp real a soluțiilor de mobilitate urbană respectiv a managementului traficului. Cu ajutorul Centrului atât sibienii cât și turiștii ar urma să aibă acces în timp real la informații despre nivelul de trafic pe anumite trasee și chiar sugestii privind traficul alternativ. Se are astfel în vedere încurajarea mersului pe bicicletă și folosirea pistelor dedicate bicicliștilor prin implementarea conceptului de bike-sharing.
”Proiectul trebuie sa contribuie la creșterea numărului de bicicliști ce utilizează trasee dedicate, sistmele de închiriere de biciclete precum și să asigure promovarea soluțiilor de taxare integrată între transportul public și sistemul de bike-sharing și comunicarea permanentă cu utilizatorii prin propunerea de rute optime. Acest lucru va fi posibil prin implementarea unei aplicații de călătorie care va estima rute rute optime între diferite puncte ale orașului.(…) Astfel este posibil ca pentru anumite rute să fie mai eficient să folosești pe un tronson autobuzul iar pe alt tronson bicicleta.”, explică realizatorii caietului de sarcini.
Pentru implementarea proiectului se are în vedere accesarea de fonduri europene. La momentul de față a fost lansată procedura de achiziție publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Suma maxima alocată pentru această etapă a proiectului este de 125.000 de lei.