-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Fizică la poalele Cisnădioarei

Cele mai citite

Una dintre taberele de excelență ale județului Sibiu se află anul acesta la cea de-a 31-a ediție. Este vorba despre Tabăra de Fizică de la Cisnădioara. Ce-i drept, dacă ești atent, trecerea anilor se vede în felul în care arată tabăra acum, însă spiritul ei rămâne în continuare tânăr, prin copiii și tinerii care îi trec pragul în fiecare an, la finalul lui august, începutul lunii septembrie. Toți sunt, fie olimpici, fie vizionari, minți tinere și luminate, dornice de explorare, de învățare, de practică și de relaxare într-o tabără cu propriul imn, creată special pentru ei, de o mână de profesori care reușesc să vadă dincolo de sala de clasă, de tablă și de caiet.

Deschiderea unei tabere de fizică a fost ideea Asociației pentru Performanță în Fizică (APF). Este o asociație formată din 9 cadre didactice care s-au gândit să le ofere copiilor pasionați de fizică șapte zile în care să practice fizica și, în același timp, să se relaxeze și să se bucure de frumusețea împrejurimilor Sibiului. Tabăra are 65 de locuri și în fiecare an sunt liste de așteptare. Anul acesta au fost, spre exemplu, 86 de cereri, însă, nu au putu fi selectați decât 65 de copii. Criteriul principal de selecție pentru a ajunge în tabăra este performanța demonstrată de rezultatele obținute la olimpiade și concursuri școlare de fizică și științe.
„Vin aici copii din clasa a VII-a și până în clasa a XII-a. Activitatea se desfășoară întotdeauna pe proiecte. Temele sunt stabilite de profesorii instructori și pe baza temei, pe parcursul taberei, avem 4, 5 zile de instruire efectivă, apoi două zile de realaxare și activități sportive, dintre care una de drumeții. Tinerii lucrează împreună, iar acum sunt în faza de finalizare a proiectului de anul acesta. Aici nu mai rezolvăm probleme în caiet sau la tablă. Avem foarte multă parte aplicativă. Pe de altă parte, îi urmărim pe copii și încercăm să le descoperim talentele. Găsim fie teoreticieni, fie experimentatori și, de ce nu, chiar muzicieni sau poeți. Este un mediu în care se simt bine, pentru că este mediul copiilor cu care poți dezvolta o performanță. La clasă pot fi marginalizați și nu au cu cine vorbi. Aici, însă, fac schimb de idei, pentru că toți au aceeași pasiune”, spune Gheorghe Pupeză, profesor la Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu și președintele APF.
În fiecare an, tabăra are o temă stabilită de obicei într-o conferință inaugurală. Tema de anul acesta s-a axat pe inițierea tinerilor în cercetarea științifică. Dimineața este dedicată activităților specifice fizicii, iar după-amiaza este rezervată descoperirii de personalități. Copiii au avut parte de concerte susținute de violoniști, invitați de la Liceul de Artă sau concerte date chiar de tinerii din tabără.

Cum arată iepurii viitorului

La Cisnădioara i-am descoperit pe Maria Prodan, Mihai Pleșoiu și Daniel Barac, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Victor Bucuță, tot în clasa a XII-a, la Colegiul Național Samuel von Brukethal. Întâlnirea cu Victor a fost o surpriză plăcută. Era în clasa a VI-a când a obținut primul rezultat la Olimpiada Națională de Fizică, iar eu i-am scris atunci povestea de olimpic. Ei sunt „veteranii” taberei. Au venit, în ultimii șase ani, în fiecare an aici.
„Este pentru noi o săptămână în care nu doar cunoaștem oameni noi, dar și întărim relațiile cu persoane pe care le cunoaștem deja. Este o săptămână în care îmbinăm distracția cu munca în fizică. Avem un program lejer, în care avem tot felul de activități. Este relaxant. Duminica mergem în drumeție cu toată tabăra și cu toți profesorii. Este interesant pentru că, în general, nu ai ocazia să mergi cu grupuri mari în excursie. Cel mai frumos în această tabără este faptul că facem multă practică, multe experimente și multe lucruri pe care, în mod normal, la clasă nu le facem pentru că ori nu avem materiale, ori nu avem timp”, spun tinerii.
Experimentul de anul acesta, de care ei sunt foarte mândri, este unul pe calculator. Au reușit să facă un program prin care prezic evoluția unui grup de iepuri în generațiile viitoare. Au făcut o serie de grafice în Excel care arată acest fapt și cum variază evoluția în timp a acestor simpatice rozătoare.
Tabăra de Fizică de la Cisnădioara are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Direcția Județeană de Tineret și Sport Sibiu. Se desfășoară întotdeauna în perioada 29 august – 5 septembrie, la Centrul de Agrement pentru Tineret Cisnădioara. Profesori instructori în cadrul taberei sunt Aurelia Roca (Șc. Gimn. „Regina Maria” Sibiu); Crtistina Neofit (Colegiul Tehnic „A.T. Laurian” Agnita); Dana Balibanu (Șc. Gimn. „Radu Selejan” Sibiu); Monica Cercel (Șc. Gimn. „Ioan Slavici” Sibiu); Olimpiu Roca (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu); Gheorghe Pupeză (Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu); Sorin Băcila (Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu); Delia Bonea (Colegiul National „Gheorghe Lazăr” Sibiu); Dorin Bunău (Colegiul National „Gheorghe Lazăr” Sibiu).
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect