-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Bolile ochilor pot fi prevenite prin informarea corectă

Cele mai citite

Cât de importantă este prevenția în ceea ce privește îmbolnăvirea ochilor, ne va spune în rândurile de mai jos, medicul oftalmolog Popa E. Dorina.

Reporter: Ce boli ale ochilor pot fi prevenite printr-un control de rutină?

Dr. Popa Dorina: Numeroase boli ale ochilor pot fi prevenite printr-o informare corectă, depistare precoce sau supravegherea riguroasă a tratamentelor, care să permită îngrijirea eficientă. În caz contrar, puteți rămâne fără unul dintre cele mai prețioase lucruri de pe lume: vederea. Iată câteva boli care pot provoca pierderea vederii: glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescența maculară, accidentele vasculare oculare, retinopatia pigmentară, uveita. Miopiile, traumatisme ale ochilor, anumite tratamente medicamentoase, intoxicatii cu substante chimice sunt alte câteva cauze potențiale de producere a orbirii.

Reporter: Care este vârsta potrivită pentru un prim consult oftalmologic?

 Dr. Popa Dorina: Este recomandat un prim consult oftalmologic al copilului până la vârsta de 3 ani, pentru a depista cât mai devreme eventualele probleme. La copii, primul examen oftalmologic este recomandat începând din luna a 6-a de viață, iar următoarele la vârstele de 3 ani și 5-6 ani (înainte de începerea activității școlare). Preveniți mai mult, tratați mai puțin.

Reporter: ce parere aveti despre influenţa telefoanelor mobile, tabletelor asupa ochilor copiilor?

 Dr Popa Dorina: Ca medic sunt pusă uneori în situaţii dificile pentru că parinţii aşteaptă de la mine un verdict clar despre cât are voie copilul să stea pe telefon, tabletă, calculator. Este clar că toate aceste obiecte fac parte din viaţa noastră acum şi suntem dependenţi de ele. Nu le prea putem exclude şi atunci trebuie să găsim o cale de mijloc, un echilibru. Ele au o influenţă nocivă asupra copiilor, nu doar asupra ochilor ci şi asupra dezvoltării lor cognitive dar asta se întâmplă când nu există un control din partea părinţilor. Eu pot doar să spun că trebuie moderaţie, recomand jocurile în aer liber, sportul de orice fel, să-i lăsăm să bată mingea în faţa blocului cum făceam noi.

Reporter: Ce efecte au ele asupra ochilor şi cum pot fi corectate?

Dr Dorina Popa: Privitul pe telefon, tabletă este o activitate care solicită mult musculatura extraoculară inducând un exces de acomodaţie şi de convergenţă. La copiii sub doi ani acest exces de convergenţă poate compromite definitiv dezvoltarea normală a vederii binoculare care la această vârstă este în plin proces de formare şi pot apărea dezechilibre foarte mari. După vârsta de doi ani, utilizarea excesivă a acestora duce chiar la apariţia strabismelor acute convergente. O parte din aceste dezechilibre se tratează, altele au o evoluţie mult mai gravă şi trebuie intervenit chirurgical. În cazul strabismului, tulburarea de vedere în care cei doi ochi nu pot focaliza aceeași imagine în același timp, de unde și numele de „privire încrucișată”, eu recomand şi exercițiile pleoptice la SINOPTOFOR (instrument utilizat în ortoptică pentru determinarea strabismului și a gradelor vederii binoculare). În ultimii ani se observă o creştere accelerată a cazurilor de miopie la copii şi adolescenţi, miopii care au o evoluţie mult mai dramatică decât la generaţiile anterioare

Reporter: Ar trebui să ne fie teamă de consultul oftalmologic? Ce proceduri se fac?

 Dr. Popa Dorina: Dacă sunt specialități medicale unde consultația vă inspiră teamă, la oftalmolog puteți să vă așezați liniștiți pe scaunul de consultații. Procedurile care se fac pentru a obține un diagnostic corect nu sunt invazive și nu dor. Medicul oftalmolog vă va adresa câteva întrebări legate de istoricul medical, apoi vă va face o serie de teste precum măsurarea acuității vizuale (abilitatea ochiului de a vedea un obiect de o anumită mărime, amplasat la o distanță specificată) și măsurarea tensiunii oculare cu ajutorul tonometriei. Mai nou, se folosește Plusoptix, aparat care ușurează examinarea oftalmologică a copilului și permite detectarea precoce a posibilelor vicii de refracție începând cu vârsta de 6 luni , uneori nu mai este nevoie de picăturile pentru dilatarea pupilei, iar examinarea se face în câteva secunde.

Reporter: Care sunt semnele prin care ochii îţi „transmit” că trebuie să te programezi cât mai repede la un oftalmolog?

 Dr. Popa Dorina: Sunt o serie de simptome care  trebuie să vă atragă atenţia că e necesar un consult oftalmologic, unele chiar urgent. Amintesc aici dificultăți în a focaliza obiectele aflate la distanţe scurte, vedere dublă, dureri oculare, senzaţia că ochiul este acoperit de o peliculă, flash-uri de lumină, pete întunecate sau umbre, vederea încețosată sau neclară, cercuri colorate in jurul surselor luminoase, vizualizarea liniilor drepte ca fiind ondulate,  probleme cu vederea nocturnă sau dificultăţi de adaptare la întuneric.

Reporter: Este recomandat să cumpărăm ochelari de vedere din supermarket?

 Dr. Popa Dorina: În ziua de azi, oamenii pot cumpăra ochelari de vedere gata făcuţi, din pieţe, supermarketuri, benzinării sau în diferite magazine. Este foarte greșit acest lucru, mai ales că cei mai mulți nu au făcut un control de specialitate. Majoritatea oamenilor au ochii diferiţi, iar cel care este în măsură să decidă ce tip de lentile are pacientul nevoie, este doar medicul oftalmolog. Distanţa pupilară este greşită la acei ochelari gata centraţi, pentru că fiecare avem propria fizionomie. Eu cred că oricine își poate face timp să treacă pe la medicul de familie și să-și ia un bilet de trimitere către medicul oftalmolog, cel putin o data pe an,  deoarece s-ar putea să-l coste ceva foarte scump:vederea!

Reporter: Majoritatea oamenilor și-au măsurat măcar o data în viață tensiunea arterială, însă puțini știu că trebuie măsurată și tensiunea oculară. Care sunt limitele normale?

 Dr. Popa Dorina: Limitele normale ale tensiunii intraoculare sunt între 10 si 21 mmHg, cu un maxim dimineața şi un minim către seară.
Hipertensiunea intraoculară este considerată o tensiune mai mare de 21 – 22 mmH şi se descoperă de cele mai multe ori întâmplător, la un consult oftalmologic, fiind o afecțiune lipsită de simptome. Complicațiile date de o hipertensiune oculara neglijata, neinvestigata si netratata la timp pot fi însă grave, cum ar fi atrofia optica glaucomatoasa care este ireversibila.

Reporter: Înaintarea în vârstă ar trebui să ne trimită mai des la medicul oftalmolog?

 Dr. Popa Dorina: Cândva, după 40 ani, ochii trec în faza de prezbiopie, în care nu ne mai pot ajuta să vedem clar la apropiere (citit). Diagnosticarea prezbiopiei se face printr-un control oftalmologic în care este determinată refracţia oculară şi acuitatea vizuală la apropiere şi distanţă în urma căruia se prescriu ochelarii potriviţi.
Prezbiopia este o stare fiziologică totuşi, nu tocmai plăcută pentru pacienţi, deoarece devin dependenţi de aceşti ochelari de apropiere. Le pot recomanda să încerce cu încredere corecţia cu ochelari progresivi.
Dacă sunt lucraţi bine, cu lentile de calitate, ochelarii progresivi înlocuiesc 2 sau chiar trei perechi de ochelari adică distanţa, intermediar (50cm-până la 1m) şi aproape( 35-40cm).

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Diana Șoșoacă: Îl susțin pe Călin Georgescu dacă va ajuta S.O.S să ocupe Parlamentul și voi fi numită prim-ministru

Preşedintele Partidului S.O.S. România, eurodeputatul Diana Şoşoacă, a declarat, luni, că îl va susţine pe candidatul independent Călin Georgescu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect