În perioada 18-21 octombrie se desfășoară la Biblioteca Județeană Astra din Sibiu conferința internațională „Interethnic Relations in Transylvania”.
Conferința este organizată de Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice și se află la această ediție (a 11-a) sub semnul Anului European al Patrimoniului Cultural. De-a lungul timpului, manifestarea a adus la Sibiu alături de specialiști din țară, specialiști din Germania, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Bulgaria, Ucraina, Federația Rusă și chiar din Statele Unite ale Americii. Specialiștii participanți și anul acesta (istorici, arheologi, istorici de artă și militari) au ca temă principală de discuție rolul patrimoniului cultural în studiul istoriei medievale, dar și problemele cu care acest patrimoniu și cei care se dedică studierii și protejării lui se confruntă în prezent.
Conferința va include lansarea / prezentarea a trei volume recent apărute (vineri, 19 octombrie, ora 9), comunicări și prezentări științifice (vineri, 19 octombrie și sâmbătă, 20 octombrie) și o masă rotundă cu tema ”Patrimoniul Cultural European – de la amprentă etnică la valoare universală” (sâmbătă, 20 octombrie, ora 11), toate deschise deopotrivă specialiștilor și publicului larg, la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.
Principalul eveniment editorial al conferinței este lansarea volumului ”Relații Interetnice în Transilvania. Militaria Mediaevalia în Europa centrală și de sud-est” (Sibiu, 2018), volum cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, care reunește studii discutate în cadrul edițiilor anterioare ale conferinței în special în perioada 2015-2017. Lansarea va avea loc vineri 19 octombrie, ora 9.30.
O serie de instituții de cultură din Sibiu cum sunt Consiliul Judeţean Sibiu – Biblioteca Judeţeană Astra, Universitatea “Lucian Blaga”, Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal și Complexul Naţional Muzeal ASTRA se vor alătura demersului pentru a sprijini buna desfășurare a evenimentelor.