12.9 C
Sibiu
luni, mai 12, 2025

Oana Popa: redeschiderea Axelor de finanțare pe POR 2014-2020, ”o gură de aer” pentru bugetul CJ

Cele mai citite

Prezenți la ședința ordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională desfășurată miercuri la Sibiu, reprezentanții Consiliului Județean, specialiștii în proiecte europene ai instituției și-au manifestat dorința pentru redeschiderea anumitor axe de finanțare de pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Oana Popa, șefa Direcției de Strategii și Proiecte a Consiliului Județean spune că posibilitatea finanțării proiectelor deja depuse pe axele care între timp s-au închis ar fi o gură de aer pentru bugetul administrației județene.

Concret, axele pentru care se solicită redeschiderea finanțărilor privesc reabilitarea monumentelor istorice, reabilitare unor școli importante sau proceduri de eficientizare energetică a clăridilor aflate în patrimoniul Consiliului Județean Sibiu printre care și imobile în care funcționează secții ale spitalului.
În ceea ce privește axa care se ocupă de finanțarea lucrărilor de reabilitare și conservare a monumentelor istorice se pare că Regiunea Centru are argumente puternice în ceea ce privește o eventuală redeschidere. Aici și implicit în jdețul Sibiu sunt aproximativ 30% din patrimoniul specific al țării.
”Noi dorim să se redeschidă această axă pentru a redepune proiectele. Este vorba de Biserica Azilului, Biblioteca Astra, anumite clădiri aflate în administrarea CNM Astra din Piața Mică, ceea ce pentru noi ar fi o reușită extraordinară și o gură de aer pentru bugetul Consiliului Județean. Noi dorim foarte mult redeschiderea Axei 5.1 din cadrul POR 2014-2020. Este necesară pentru nevoile pe care le avem pentru județ.”, a declarat miercuri, Oana Popa.
Valoarea proiectelor depuse de Sibiu pentru finanțarea reabilitării monumentelor istorice se ridică undeva la 15.000.000 de euro. Șanse ca această axă să fie din nou disponibile există dacă luăm în considerare faptul că există posibilitatea de supracontractare la 150% iar proiectele depuse au fost de 130% deci ar fi rămas un 20% din fonduri necheltuite încă.
O altă axă care ar trebui redesschisă este cea legată de învățământul obligatoriu. Aici specialiștii Consiliului Județean au depus deja două proiecte. Unul dintre ele vizează relocarea Școlii Speciale de pe Filarmonicii în clădirea în care acum funcționează Scoala numărul 22 din curtea Spitalului de Psihiatrie. Un alt proiect legat de învățământ este și cel depus pentru obținerea finanțării cencesare reabilitării Școlii Speciale din Mediaș. Ambele proiecte însumează undeva la 6.000.000 de euro. Din căcate însă șansele ca banii să și vină sunt foarte mici.
” Aceste două proiecte sunt depuse însă sunt sceptică în ceea ce privește finanțarea lor pentru că Axa este deja la 800%, adică atât de multe proiecte s-au depus încât nu cred că vom apuca(n.r. finanțare). E vorba despre primul venit, primul evaluat acolo și sunt, cum am spus, foarte multe proiecte depuse. Ale noastre sunt proiecte mari, cu sume mari, nu se compară cu un proiect din partea unei comune, a unei școli de la nivelul unei comune.”, mai spune șefa Direcției de Strategii și Proiecte din cadrul Consiliului Județean.
La fel de necesară ar fi și redeschiderea axei pe care se finanțează proiectele de eficientizare energetică a clădirilor publice. Aici județul Sibiu ar avea 5 proiecte mari care să se încadreze în cerințele legale de alocare a sumelor. Cap de afiș ar urma să fie Spitalul Județean cu 3 clădiri propuse pentru reabilitare termică.
”Considerăm oportună redeschiderea axei privind eficientizarea energetică a clădirilor publice, este un Apel în cadrul căruia noi am depus aproximativ 5 proiecte mari, printre care și reabilitarea termică de la Spitalul Județean cu 3 clădiri foarte importante. Sunt investiții complexe, nu vă gândiți doar la anvelopare. (…) Dorim să mai depunem niște proiecte pentru că patrimoniul Consiliului Judeșean este foarte mare, CJ are o grămadă de clădiri în patrimoniu și dorim să depunem și pentru clădirile rămase. Axa s-a închis, așteptăm redeschiderea și suplimentarea cu fonduri pentru că sunt nevoi reale la nivel de județ.”, a mai declarat Oana Popa.
Speranțele Sibiului pentru redeschiderea axelor de finanțare stă acum în mâna celor de la ADR Centru care trebuie să facă solicitarea către Autoritatea de Management a POR respectiv către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice dacă este cazul și cele două instituții să facă mai departe demersurile la nivelul Uniunii Europene.

Publicitate
Ultimele știri

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu și-a făcut podcast. Liliana Opincariu, prima invitată

Astăzi s-au lansat podcasturile Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu. Iar pentru că azi e ziua...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect