Contribuţia Franţei la înfăptuirea Marii Uniri a fost sărbătorită la începutul acestei luni, la Sibiu.
Evenimentul „Franța – o inimă care a bătut pentru Marea Unire” a fost organizat de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale ale României, Colegiul Naţional „Octavian Goga” Sibiu, Primăria Oraşului Sălişte, Şcoala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului şi Grădiniţa nr. 5 Sibiu.
În prima zi a lunii noiembrie, gazda manifestării a fost Sala Festivă a BJ ASTRA, unde s-au intonat imnul României, de către Reuniunea Română de Cântări Sălişte, dirijată de prof. Florin Soare, şi imnul Franţei, interpretat de Corul Colegiului Naţional „Octavian Goga” Sibiu, coordonat de prof. Alina Morcan.
Programul a cuprins, apoi, binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Litere, Ştiinţe şi Arte din LaRochelle.
Cuvinte de bun venit au fost rostite de organizatori, dr. Silviu Borş, directorul BJ ASTRA, prof. Laura Dumitru, directorul CNOG, şi de dr. Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Sibiu, acestea fiind urmate de alocuţiuni ale oaspeţilor şi autorităţilor locale şi centrale.
Printre temele abordate s-au numărat „Arhiva necunoscută a lui Alexandru Vaida Voevod” (prof. dr. Ioan Drăgan, de la Serviciul Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale ale României), „Generalul Berthelot şi Misiunea militară franceză la Iaşi” (prof. dr. Florin Cântic, Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor României) şi „Cântec de cătănie şi suită populară”, în interpretarea grupului folcloric „Floare de bujor” din Gura Râului, coordonat de prof. Paraschiva Cîmpean. Moderatorii conferinţelor au fost dr. Tiberiu Costăchescu şi dr. Ioana Ciocan.
„Mă bucur că ne întâlnim aici, la Biblioteca Astra, sediul Asociațiunii în care a bătut inima românilor din Transilvania pentru mulți ani ce au făcut posibilă Unirea, pe care în acest an o sărbătorim prin multe evenimente. Această întâlnire este una de suflet și ne-au demonstrat acest lucru Corul din Săliște și cel al elevilor de la Colegiul Național „Octavian Goga” care ne-au cântat astăzi – le mulțumesc tuturor. Franța nu este doar de la Primul Război Mondial încoace prietenul nostru, ci dintotdeauna a fost un reper cultural pentru cei care s-au preocupat de destinele României, pentru cei care și-au trimis copiii să fie educați în Franța. Cred că legătura s-a conturat în timp, iar astăzi la nivelul Județului Sibiu se continuă prin parteneriate cu Ille-et-Vilaine cu care suntem înfrățiți, cu orașul Rennes, cu care Sibiul are o strânsă legătură și prin multe alte manifestări, dincolo de aceste parteneriate directe care ne îmbogățesc din punct de vedere cultural, educațional, dar mai ales sufletește. Doresc acestei manifestări mult succes!″ , a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens.
În cea de-a doua zi a evenimentului, manifestarea s-a mutat la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu, instituţie ce a găzduit şi expoziţia „Chipurile şcolii, chipurile familiei, chipurile ţării”. În Sala 30, elevii Colegiului au prezentat „Galeria personalităţilor Marii Uniri, franceze şi române”.
Tot în ultima zi a evenimentului, de la ora 13, la Primăria Sălişte a fost dezvelită o placă comemorativă, la un secol după vizita Generalului Berthelor în Sălişte, pe 2 ianuarie 1919.
Evenimentul a fost onorat de Ambasada Franţei la Bucurşti, de membri ai Academiei de Litere, Ştiinţe şi Arte din La Rochelle, fondată în 1732, şi de preşedintele Asociaţiei „La Maison Roumaine” din Paris.