Asociaţia pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecţilor a transmis o scrisoare deschisă către primarul din Cisnădie prin care se solicită edilului din Cisnădie alăturarea orașului la localitățile care dorec înfiinţarea Zonei Metropolitane Sibiu. Vă prezentăm această scrisoare deschisă.
Stimate domnule Primar Gheorghe Huja,
Asociaţia pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecţilor vă adresează prin intermediul acestei scrisori deschise solicitarea de a alătura Oraşul Cisnădie la localităţile care doresc înfiinţarea Zonei Metropolitane Sibiu şi de a demara demersuri concrete, pentru materializarea cât mai rapidă a acestui proiect foarte important.
În ultima perioadă, prin intermediul presei locale, am luat cunoştinţă că primari ai comunelor din jurul Municipiului Sibiu solicită public reluarea dialogului inter-instituţional pe tema proiectului Zonei Metropolitane. Din nefericire, nu se face menţiune de interesul vreunui primar de oraş vecin Municipiului Sibiu pentru o reluare a acestui dialog.
Aflăm, de asemenea, că inclusiv la nivel individual există poziţii ferme privind adeziunea pentru proiect, cum este cea a primarului comunei Selimbăr, Marius Grecu. Din altă interventie recentă in presa locală, aflăm că un blocaj al acestui proiect se află la Cisnădie, dar nu unul care să fie insurmontabil.
Retrospectiv, faptul că la prima Intâlnire pentru proiectul Zonei Metropolitane aţi ales să nu participaţi personal, ci să delegaţi un Inlocuitor, ne ridică semne de Intrebare privitoare la intenţiile dumneavoastră sincere legate de acest proiect. Aceste aspecte ar putea conduce la concluzii deloc optimiste in privinţa interesului Primăriei Cisnădie de a rezolva problemele zonei care suferă cel mai mult de pe urma lipsei colaborării inter-instituţionale la nivelul judeţului Sibiu: Cartierul Arhitecţilor din Cisnădie.
Totodată, nu putem face abstracţie de faptul că până in prezent Primăria Cisnădie s-a arătat incapabilă in a rezolva de una singură problemele zonei noastre, iar Incercările de colaborare directă cu UAT-urile Invecinate par sortite eşecului sau victime ale unui Indelungat proces până la obţinerea unor beneficii certe pentru locuitori.
Cartierul Arhitecţilor are nevoie urgentă de infrastructură (rutieră, transport public in comun, modalităţi de eco-mobilitate) şi de servicii publice (educaţie, sănătate), Inainte de apariţia a Incă 1100 de noi locuinţe. Aceste necesităţi de bază pentru o zonă urbană lipsesc in prezent, iar la ritmul actual de dezvoltare a acestei zone vom ajunge in curând Intr-un blocaj total
Considerăm acest proiect ca fiind de maximă importanţă atât pentru zona cartierului Arhitecţilor, cât şi pentru vechea vatră a Oraşului Cisnădie şi comuna Cisnădioara, prin faptul că Infiinţarea Zonei Metropolitane ar oferi un cadru unitar pentru dezvoltarea regiunii.
În plus, suntem conştienţi că existenţa unei Zone Metropolitane ar aduce cu sine posibilităţi de obţinere a finanţărilor europene care ar facilita punerea in practică a proiectelor de viabilizare a zonei (a cartierului nostru, inclusiv) şi de integrare unitară modernă şi funcţională. Un lucru important de subliniat este că in lumea actuală dezvoltarea se face in poli urbani puternici care concentrează infrastructură, populaţie numeroasă şi educată, servicii şi industrii interconectate.
Observăm cum, prin implicare, în alte părţi ale ţării nu doar că s-au înfiinţat astfel de asociaţii de dezvoltare intercomunitară, ci se lucrează la proiecte de dezvoltare tot mai ample. Spre exemplu, în judeţul Cluj s-au demarat procedurile pentru crearea unei reţele de metrou în zona metropolitană Cluj, iar Brasovul intenţionează introducerea de trenuri metropolitane de distanţă scurtă.
Considerând cele expuse, vă solicităm în mod public să vă alăturaţi celorlalţi primari, să reluaţi dialogul pentru acest proiect si să contribuiţi, decisiv, cu demersuri concrete, pentru a cristaliza proiectul Zona Metropolitană Sibiu în cel mai scurt timp posibil, alături de ceilalţi parteneri.
Vă solicităm să găsiţi în Dumneavoastră înţelepciunea de a pune orgoliile deoparte, de a întinde „mâna“ din partea Orasului Cisnădie, fratelui mai mare-Municipiul Sibiu, precum si celorlalţi parteneri interesaţi, si de a începe cel mai mare si mai bun proiect care poate fi realizat în timpul mandatului Dumneavoastră.
Este cazul să contribuiţi la crearea Zonei Metropolitane din consideraţie pentru cetăţenii care locuiesc în orasul pe care îl gestionaţi. Este timpul să nu mai asteptaţi invitaţii speciale, ci să acţionaţi eficient si cu bună-credinţă, din consideraţie pentru titlul pe care îl purtaţi-acela de cetăţean de onoare al Orasului Cisnădie.
Faceţi onoare urbei si duceţi-o mai departe-dezvoltarea nu mai este viabilă izolat!
Vă mulţumim,
Asociaţia pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecţilor