Pompierii sibieni au intervenit în acest an la un număr de aproape 50 de incendii izbucnite din cauza sobelor, coșurilor de fum și altor mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, precum și a neglijenței în îndepărtarea cenușei sau a jarului rezultat de la sistemele de încălzire. Dintre acestea, cauzele predominante au fost: coșul/burlanul de fum defect sau necurățat (25), mijloacele de încălzire nesupravegheate (11) și cenușa, jarul și scânteile provenite de la sistemele de încălzire (9).
În anul 2017, au fost înregistrate un număr de 104 astfel de situații de urgență, predominând următoarele cauze: coșul/burlanul de fum defect sau necurățat (62), mijloacele de încălzire nesupravegheate (16) și cenușa, jarul și scânteile provenite de la sistemele de încălzire (18).
În anul 2016, au fost înregistrate un număr de 59 astfel de situații de urgență, predominând următoarele cauze: coșul/burlanul de fum defect sau necurățat (42), mijloacele de încălzire nesupravegheate (7) și cenușa, jarul și scânteile provenite de la sistemele de încălzire (4).
Pentru prevenirea incendiilor, ISU Sibiu recomandă respectarea următoarelor măsuri specifice:
* Nu amplasați materialele și substanțele combustibile în apropierea surselor de foc;
* Nu folosiți sobele și alte mijloace de încălzire cu defecțiuni sau improvizații, supraalimentate cu combustibili și neizolate termic față de materialele combustibile din jur;
* Verificați, reparați, izolați termic și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului.