-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Autostrada Sibiu-Pitești, în dezbatere publică la Primărie

Cele mai citite

Moment istoric la Primăria Sibiu. Astăzi a avut loc prima dezbatere privitoare la impactul pe care îl va avea asupra mediului construcția Autostrăzii care ar urma să lege fosta Capitală Culturală, prin Pitești, de actuala Capitală a Romaniei. Autostrada Sibiu Pitești este în dezbatere publică în încercarea de a se obtine avizele de mediu necesare construcției. Soseaua de mare viteză ar urma să tranziteze 3 județe. Este vorba despre Sibiu, Vâlcea și Argeș.
Pe cât de ambițios, pe atât de greu de realizat pare proiectul. Conform studiilor specifice, impatcul, cel puțin asupra mediului ar urma să fie unul demn de luat în seamă. În zona de exproprieri spre exemplu, vor fi tăiate 198 de hectare de pădure din cele 1056 care ar urma să fie tranzitate de autostradă. S-au găsit însă și soluții. Acolo unde locația o permite, se vor face împăduriri.
”Un astfel de proiect conduce la pierdere, ocupăm niște suprafețe, nu avem ce sa facem! Pierdem 198 din 1056 de hectare… se vor face niște refaceri de vegetație în zona autostrăzii acolo unde se permite.(…) În zonele de sub poduri când se va lucra la un moment dat se va defrișa dar acolo se va reface. Sigur, dacă în anumite cazuri nu se vor putea planta copaci, vor fi tufărișuri dar în acele zone trebuie să se refacă vegetația.”, spun cei care au realizat Studiul de Evaluare Adecvată.
O altă problemă ar putea fi cea legată zgomotul creat pe parcursul derulării lucrărilor. Aceasta ar urma să afecteze nu doar zonele locuite ci și animalele. Soluția propusă pentru a atenua disconfortul este folosirea unor panouri speciale.
”Am lucrat și la partea de zgomot, am făcut anumite scenarii, legat de realizarea lucrărilor, avem un ordin care impune anumite limite pentru zonele locuite și pentru alte tipuri de zone numite zone protejate. Se acceptă 55 de dB ziua, 45 noaptea. Dacă zona în care se propune proiectul este o zona liniștită valorile scad la 50 ziua și 40 noaptea.
O parte dintre panourile propuse nu sunt numai pentru localități ci și pentru zone naturale. Sunt unele specii mai sensibile. Avem o împrejmuire din panouri care să nu mai emită zgomotul de acolo.”, spune ing. Alexandra Doba, cea care a prezentat proiectul.
Biodiversitatea este însă cea mai mare provocare a realizării proiectului de construcție. Sunt zeci de zone protejate datorită faunei, sau florei. Sunt pești, amfibieni, reptile sau mamifere cărora trebuie să li se asigure un climat de viață lipsit de pericole. Tocmai pentru realizarea acestui deziderat s-au prevăzut mai multe pasaje și chiar două ecoducte. Până acum singura autostradă pentru care au fost prevăzute astfel de construcții dedicate animalelor este Lugoj-Deva. Cele de pe Sibiu-Pitești vor fi realizate in zona Lazaret și în zona Călinești. Vor avea lungimea de 300 de metri și lățimea de 100. Tot pentru a afecta cât mai puțin mediul se vor implementa măsuri speciale astfel încât să nu fie deviate cursurile râurilor.
Autostrada va avea o lățime de 26 de metri, cu o parte carpsabilă cu două benzi pe sens, benzi de ghidaj, bandă mediană. bandă de urgență pe fiecare sens de mers. În zonele montane pe o lungime de 10 kilometri deumul se îngustează până la 23,50 de metri. Lungimea totală a autostrăzii este de 122,110 kilometri iar termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 77 de luni.
În județul nostru autostrada ar urma să străbată localitățile Şelimbăr, Tălmaciu, Turnu Roşu și Boiţa. Pe traseul total al acesteia ar urma să fie amenajate 8 noduri rutiere, 70 de poduri, 57 de viaducte, 10 pasaje, 76 econstrude casete monolite, 120 de podețe, 9 tuneluri, 8 spații de servicii și parcări de scurtă durată. De spații de servicii și sisteme eco de încărcare a mașinilor au întrebat și sibienii prezeți la dezbaterile de astăzi. Aceștia și-au manifestat dorința de a exista în spațiile de servicii și siteme de încărcare a mașinilor electrice nu doar stații de combustibil fosil.
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect