2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

6,7 la mie, rata mortalității infantile în Sibiu. HARTA mortalității infantile în țară

Cele mai citite

Rata mortalității infantile rămâne, în România, de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit unor date prezentate recent de organizația Salvați Copiii România. În județul Sibiu, rata mortalității infantile a fost de 6,7 la mie, mai mică decât media pe țară.
Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite, susțin reprezentanții Salvați Copiii.

Rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990, la 1.386 în 2016.
„Rata mortalității infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanța enormă dintre România și statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci și clivajele care există în țară. Sunt județe unde rata mortalității infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuți prin transfer, din întreaga țară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienței incubatoarelor. Este nevoie de o investiție constantă și consistentă în maternități”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Potrivit acesteia, România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri.
În total, există 23 de unități medicale de nivel 3, dintre care 9 în București.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România: 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Maternitatea din Sibiu este de nivel 3. Din fericire, prin implicarea medicilor și a comunității, Secția Neonatologie este dotată corespunzător, doar în anul care a trecut fiind cumpărate, de către Asociația Baby Care, cinci incubatoare închisă și trei incubatoare deschise. Lucrurile ar putea sta, însă, mai bine la Secția Prematuri.
Maternitatea Sibiu are o rată a mortalității infantile mult mai mică decât media din județ.
 
 
 

Publicitate
Ultimele știri

Papervee, soluția fără hârtii pentru Resursele Umane. Produsă în Sibiu de trei tineri antreprenori

Când ne gândim la produs local, de cele mai multe ori avem în minte ceva palpabil: o bijuterie, mobilă,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect