Dani Troancă este președintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu, un club care și-a propus să promoveze frumusețea sportului sub toate aspectele lui. Pasionat de sport încă din copilărie, Dani a găsit puterea și sprijinul necesar pentru a-și urma visul pe deplin la 38 de ani , încercând să atragă cât mai mulți oameni alături de el pentru o cauză comună: să arate lumii starea de bine pe care ți-o dă sportul. Mai mult, Clubul Sportiv Comunitar este o organizație cu proiecte inedite, multe dintre ele cu scop umanitar, care antrenează întreaga comunitate sibiană, iar pe viitor, de ce nu, și comunitățile din alte orașe. Clubul este coorganizator al Maratonului Internațional Sibiu, organizează Crosul Voluntarilor de Cursă Lungă, iar anul acesta, în prima jumătate a lunii decembrie, au organizat o nebunie de competiție, Marea Moșmondeală, în care aproximativ 120 de Moși Crăciuni s-au întrecut într-o cursă caritabilă. Tot ei sunt cei care se ocupă de singura echipă de baschet din Sibiu ai cărei jucători sunt în scaun cu rotile. În rest, membrii acestui club, cu Dani Troancă în frunte, respiră sport.
Clubul Sportiv Comunitar Sibiu este, practic, fratele mai mic al Fundației Comunitare Sibiu, cea care organizează Maratonul Internațional Sibiu. De aici a pornit ideea de a se crea o organizație prin care sportul să prindă contur pentru și prin oameni, prin diferite evenimente și acțiuni care să le stârnească interesul pentru sport. Sportul practicat de Dani Troancă și de membrii clubului se dedică tuturor. Asta înseamnă că oricine este binevenit alături de ei: persoane care pur și simplu iubesc să facă mișcare, inclusiv persoane cu deficiențe, cu retard sau persoane obeze.
„La ora actuală sunt 30 de membri activi și aproximativ 100 de persoane care oricând răspund la chemările noastre. Alături de mine în multe dintre misiunile sportive îl am pe antrenorul Dani Scrob. Este un om minunat și un sportiv de excepție, foarte bun la nivel competitiv, fiind antrenor atestat de Federația Română de Atletism. Prin tot ceea ce facem noi încercăm să le transmitem oamenilor starea de bine pe care ne-o dă sportul. Noi nu cerem nimănui să câștige. Cerem doar să facă mișcare, să iasă în fiecare zi afară, să se întâlnească cu natura, cu aerul curat, să pună deoparte grijile și să se bucure de starea de bine pe care ți-o oferă sportul”, spune Dani.
Povestea Clubului Sportiv Comunitar Sibiu a început, în adevăratul sens al cuvântului, în urmă cu trei ani. Totul a pornit din pasiunea lui Dani pentru sport și mișcare, apoi a continuat din dorința lui, dar și a altor oameni de a face bine cât mai multor oameni. Activitatea clubului se bazează pe tradiția de a ieși săptămânal să se facă alergări în natură, prin timp dedicat antrenamentului echipei de baschet cu dizabilități, oameni care ne arată cum se joacă acest sport de la înălțimea unui scaun cu rotile, prin organizarea de evenimente sportive care dau viață și culoare orașului nostru și prin timp acordat predării sportului persoanelor cu retard, un timp extrem de valoros, având în vedere scopul și încărcătura emoțională.
De la a fi sportiv la a arăta cum să fii sportiv
Dani Troancă este născut în Sibiu. A fost pasionat de sport încă din copilărie, însă nu a reușit să-și urmeze visul. Provine dintr-o familie de oameni simpli și onești de la sat. Părinții lui nu au înțeles pasiunea lui pentru mișcare, iar el nu a găsit curajul necesar să le spună că și-ar dori să urmeze o facultate de sport ori teologia. Așa s-a trezit student la drept.
„ Încă din primul an de facultate am realizat că fac o greșeală și că nu asta vreau, însă, am terminat facultatea reușind cumva să mă mint pe mine. Spre norocul meu mi-am redescoperit pasiunea pentru sport. De atunci o fac cu plăcere și o dezvolt în fiecare zi, de cele mai multe ori, dăruind și antrenând.
În anul 2004 vede primul maraton la Heilbronn, în Germania și rămâne impresionat. Faptul că a văzut 4.000 de oameni alergând i s-a părut incredibil. În mai 2005 aleargă la primul sau maraton, care i se pare cea mai grea cursă, dar pe care o termină, având la finish un sentiment înălțător pe care n-o să-l uite niciodată. Patru ani mai târziu, în 2009, Dani Troancă e primul sibian care participă la Ironman, una dintre cele mai grele și dure competiții de Triatlon din lume (3,8 km înot + 180km bicicletă + 42,195 km alergare).
„Senzația pe care o ai când ai terminat un maraton este extraordinară. Îți dai seama că poti face tot ceea ce îți propui în viață. Singura limită este dată de mintea ta. De acolo și până în 2014 am luat startul în jur de vreo 60 de curse de anduranță: mararton, semimaraton și triatlon (bicicletă, înot, alergare). În două ediții am participat la Ironman pentru că mi s-a părut incredibil să poți termina o astfel de cursă”, spune Dani.
A lăsat-o mai moale cu practicarea sportului dus la extrem, în momentul în care a avut un accident grav de bicicletă. Atunci și-a dat seama că ajunsese la un punct în care deja pasiunea pentru sport depășise starea de bine. A realizat că mai mult își dorea să fie cât mai bun decât să se bucure de sport. Accidentul i-a schimbat viziunea și de atunci a început să investească în promovarea sportului și în a-i ajuta și pe alții să facă mișcare, iar sfătuit și încurajat de prieteni a reușit să se dedice și profesional acestui domeniu. Din experiența ultimilor ani a învățat să aibă răbdare cu oamenii și să-și dorească să lucreze cu cei care vor să se dedice sportului. Cel mai mult apreciază să lucreze cu persoanele cu dizabilități, fie ele și psihice.
„Eu fac sport de ceva timp cu persoane cu retard. Ei bine, vă mărturisesc că, de fiecare dată, plec de la antrenamente zâmbind și încărcat cu mută bucurie. Sunt atât de fericit, pentru că ei sunt atât de darnici și de naturali. Nu pot să spun că fac știu eu ce sport cu ei, dar dorința lor de a învăța este foarte mare și atunci eu plec mult mai mulțumit. Ei nu știu să disimuleze și tu ai ocazia de a vedea sentimentele la adevărata lor valoare”, povestește Dani Troancă. ––––––––––
Viitorul sună bine, chiar foarte bine
Parte din acțiunile Clubului Sportiv Comunitar, în parteneriat cu Asociația Diakoniewerk, se învârt în jurul echipei de baschet cu dizabilități. De mai bine de șase luni de zile oamenii din acestă echipă au două antrenamente pe săptămână la Sala Transilvania. Trei dintre scaunele acestor baschetbaliști sunt deja profesionale, dar clubul își dorește să cumpere astfel de cărucioare pentru toți membrii echipei.
„Pe lângă cărucioarele acestea vrem să cumpărăm foarte multe cărucioare cu ajutorul cărora ei să poată participa la competiții de anduranță. Ei își doresc mult să participe la astfel de competiții exact cum poate participa oricare dintre noi. Dacă reușim să facem asta, vor urma și alte sporturi precum volei sau tenis”, este convins Dani.
Planurile Clubului Sportiv Comunitar pentru anul 2019 sunt bine stabilite. La 1 februarie încep antrenamentele pentru probele de maraton și semimaraton din vara acestui an. La 1 martie și cele pentru probele de 5 si 10 km. Acesta este primul proiect al Clubului. După, urmează organizarea Maratonului Internațional Sibiu, unde Clubul Sportiv Comunitar este cooroganizator. În 12 octombrie Clubul va organiza Crosul Voluntarilor la care sunt invitați să participe toți voluntarii sibiului indiferent de activitatea sau domeniul în care au practicat voluntariatul. În ultima lună a anului, pe 13 decembrie, are loc cea de-a doua ediție a ineditei competiții „Marea Moșmondeală”.
„Marea Moșmondeală a fost un eveniment gândit timp de 4 ani, iar când l-am organizat nu ne-am imaginat că va avea un asemenea impact. Știam că va fi frumos, dar ne-au fost depășite așteptările. Am fost 120 de Moși Crăciuni care am alergat prin Sibiu pe muzică de fanfară și însoțiți de trenuleț. A fost o competiție veselă și plină de distracție și foarte apreciată de toți cei care ne-au întâlnit. Am avut noroc să avem lângă noi oameni minunați care ne-au sprijinit pentru o cauză nobilă. Am avut copii alături de noi, iar filmulețul competiției are în prezent 1.000 de vizualizări, ceea ce mi se pare incredibil. Anul acesta o să încercăm să-i atragem și pe cei din alte orașe. Cauza o s-o păstrăm și în acest an, pentru că echipa de baschet cu dizabilități are nevoie permanent de materiale și echipamente”, mai spune Dani Troancă.
Eroul poveștii noastre și-a redescoperit pasiunea la o vârstă la care nu se mai credea în stare să o practice. Sprijinit de prieteni și familie a reușit să găsescă puterea de a-și depăși propriile limite. Este principiul pe care a fost creat Clubul Sportiv Comunitar. Dani Troancă știe acum cât de important este să îi susțină pe cei din jur și să-i facă să aibă încredere în ei. Încearcă să ale arate oamenilor care doresc să vadă că, prin sport, totul este posibil și că niciodată nu există nu pot, însă cu certitudine există nu vreau.
Toți cei care doresc să se numere printre membrii clubului, cei care iubesc sportul dar nu au cu cine să-l practice sau pur și simplu au nevoie de mișcare și aer liber găsesc toate informațiile despre Clubul Sportiv Comunitar pe pagina lor de facebook sau pe adresa www.clubulsportiv.com.