Guvernul și-a asumat ieri Planul național de adoptare a meonedei euro, prin care își stabilește obiectivul clar de adoptare a monedei euro în anul 2024. Este prima dată când ținta de intrare în zona euro este stabilită printr-un act normativ fără echivoc.
România ar trebui să adopte moneda euro în 2024, după cum prevede „Planul național de adoptare a monedei euro”, pe care Guvernul României l-a prezentat ieri și care va fi trimis Comisiei Europene. Raportul de fundamentare pe care se bazează Planul cuprinde mai multe scenarii privind convergența reală a economiei românești, bazându-se pe diferite procente de creștere a PIB-ului.
Printre prevederile care sunt strâns legate de adoptarea monedei euro se numără și necesitatea ca activitatea BNR și deciziile acesteia să nu fie influențate în niciun fel de politic și de executiv.
Pentru a adopta moneda euro, orice stat membru trebuie să îndeplinească patru criterii foarte clare: un criteriu legat de finanțe publice, unul privind stabilitatea prețurilor, al treilea privește cursul de schimb, iar al patrulea vizează legislația care trebuie să fie compatibilă cu Tratatul UE.
Reprezentanța Comisiei Europene în România a publicat ieri un mesaj prin care anunță că România nu mai îndeplinește decât un singur criteriu, cel al finanțelor publice. Până în 2017, România îndeplinea toate criteriile necesare adoptării euro. Informațiile reprezentanței se bazează pe Raportul de convergență 2018.