În primele 10 zile ale lunii martie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui număr de 25 de incendii de vegetație uscată, o creștere substanțială față de aceeași perioadă a anului 2018, când s-au înregistrat puțin peste 10 incendii de vegetație uscată.
În urma producerii acestor incendii, au fost afectate peste 20 de hectare de vegetație uscată. În alte două situații, incendiile izbucnite inițial la vegetație uscată s-au extins, cuprinzând o baracă de lemn și o anexă gospodărească și în cel mai grav dintre ele incendiul s-a extins la litiera de pădure în zona Râu Sadului, care prin eforturile sporite și eficiența intervenției pompierilor sprijiniți de membrilor serviciului voluntar și angajații Ocolului Silvic a afectat doar aproximativ 1 hectar de litieră, fără a fi înregistrate victime.
„În scopul prevenirii apariției viitoare a unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Sibiu reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate.
Astfel, este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt, iar pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aproximativ 5 metri.
Arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare și se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale.
De asemenea, la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor”, spune Cristina Crivan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.